Άκαπνα καταστήματα, ΤΣΑΡΔΑΚΙ και Montanema

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 17:02

Η Καρδίτσα εφαρμόζει εντατικά πλέον τον αντικαπνιστικό νόμο και ήδη επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα.

Στη χώρα μας, αναπτύσσεται πλέον ραγδαία το αντικαπνιστικό κίνημα και δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα, www.akapnos.gr.

209 καταστήματα στην Ελλάδα, ως τώρα, έχουν επιβεβαιώσει γραπτώς ότι είναι άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους και η λίστα καθημερινά διευρύνεται...

Από την Καρδίτσα, στην σχετική λίστα συναντούμε μόνο το ξενοδοχειακό συγκρότημα Montanema Handmade Village Bar & Restaurant στο Ανθοχώρι, ενώ προτεινόμενο είναι και το εστατόριο ΤΣΑΡΔΑΚΙ στο Μοσχάτο που επίσης δεν επιτρέπει το κάπνισμα.

Εδώ και λίγες μέρες, εφαρμόζεται στον Δήμο ο αντικαπνιστικός νόμος. Ένας νόμος που ισχύει από το 2002 στη χώρα μας, αλλά ποτέ έως σήμερα δεν εφαρμόστηκε. Ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά, όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι στην αρχή δειλά – δειλά και στη συνέχεια με εντατικό ρυθμό, οι αρμόδιες επιτροπές προχωρούν σε ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Το 2009 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ άλλες χώρες - ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες - είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ως αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστική η συμφωνία πολιτικών πάνω στο θέμα.

Τέλος, με τον τελευταίο Αντικαπνιστικό Νόμο 4419/2016, τίθενται αυστηρές προδιαγραφές κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων και απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου και το συμβατικό. Με το Νόμο γίνεται προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού.

- Καθορίζονται τα μέγιστα επίπεδα εκπομπών των τσιγάρων που διατίθενται στην ελληνική αγορά ή κατασκευάζονται στα κράτη μέλη («μέγιστα επίπεδα εκπομπών») δεν υπερβαίνουν: α) τα 10 mg πίσσας ανά τσιγάρο, β) το 1 mg νικοτίνης ανά τσιγάρο, γ) τα 10 mg μονοξειδίου του άνθρακα ανά τσιγάρο.

- Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στο Υπουργείο Υγείας, πληροφορίες με πλήρη φάκελο για τα συστατικά και τα επίπεδα εκπομπών που περιέχεται στα προϊόντα καπνού ανά μάρκα και τύπο.

- Απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα/γεύση

- Απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των προϊόντων καπνού που περιέχουν πρόσθετα όπως βιταμίνες, καφεΐνη ή ταυρίνη, πρόσθετα με χρωστικές ιδιότητες κ.α.

- Σε κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντος καπνού που διατίθεται στην ελληνική αγορά, πρέπει να φέρει τόσο λεκτικές προειδοποιήσεις όσο και εικόνες από τη βιβλιοθήκη εικόνων ,για την υγεία στην ελληνική γλώσσα . Προειδοποιήσεις θα δούμε και στη συσκευασία μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος, ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

Με τον νόμο έχουμε απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

Τα πρώτα πρόστιμα

Στον νομό Καρδίτσας, επιβλήθηκαν τελευταία αρκετά πρόστιμα, τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και στο νομό μας γενικότερα.

Οι αντιδράσεις

Οι καταστηματάρχες της Καρδίτσας αντιδρούν και ως επιχείρημα αναφέρουν ότι οι ήδη πεσμένες τους δουλειές θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα αν απαγορεύεται το κάπνισμα. Από την πλευρά του ο δήμος Καρδίτσας, η περιφέρεια και η αστυνομία που συγκροτούν τις επιτροπές ελέγχου, αναφέρουν ότι η μη τήρηση του νόμου επιφέρει την ποινή της παράβασης καθήκοντος και πλέον η εφαρμογή του νόμου είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μόνη παραχώρηση είναι ότι στην αρχή θα υπάρχει μια μικρή ανοχή και μόνο για όσα καταστήματα δεν έχουν τασάκια ή υποκατάστατα πάνω στα τραπέζια.

Τα άκαπνα καταστήματα...

Στη χώρα μας, αναπτύσσεται πλέον ραγδαία το αντικαπνιστικό κίνημα και δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα, www.akapnos.gr .

Μέσα σε ελάχιστο διάστημα έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί 209 καταστήματα που έχουν δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν επιτρέπουν το κάπνισμα.

Από την Καρδίτσα, στην σχετική λίστα συναντούμε μόνο το ξενοδοχειακό συγκρότημα Montanema Handmade Village Bar & Restaurant στο Ανθοχώρι, ενώ προτεινόμενο είναι και το εστατόριο ΤΣΑΡΔΑΚΙ στο Μοσχάτο που επίσης δεν επιτρέπει το κάπνισμα.

Η ΙΔΕΑ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται, εκτιμούν και αναζητούν χώρους με άκαπνη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα. Σαφής ένδειξη ότι αλλάζει η νοοτροπία μας είναι το πλήθος των ανεξάρτητων και παράλληλων πρωτοβουλιών για να καταγραφούν οι καφετέριες, τα μπαρ, και τα εστιατόρια όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος μας να προωθήσουμε και να επιβραβεύσουμε τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αλλά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα τέτοιο κατάστημα για να διασκεδάσουν. Δεν είμαστε αντικαπνιστές, αλλά μη-καπνιστές, και πάνω απ’ όλα ξεκινούμε με θετική διάθεση συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο καθεστώς είναι δύσκολο να αλλάξει στη χώρα μας, αλλά πιστεύουμε στις θετικές ενέργειες που κάθε ένας από μας μπορεί να κάνει και με αυτή μας την κίνηση ελπίζουμε ότι θα δώσουμε ένα ακόμα κίνητρο προς την κατεύθυνση της μη-καπνιστικής νοοτροπίας.

Αρχίζει και γίνεται συνήθεια η ιδέα των άκαπνων καταστημάτων στην Ελλάδα, κι είμαστε εδώ να την ενθαρρύνουμε και να την επιταχύνουμε.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τα καταστήματα που έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα μας πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Δεν επιτρέπουν εξ ολοκλήρου το κάπνισμα στους κλειστούς τους χώρους

Είναι καφετέριες, μπαρ ή εστιατόρια

Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας

Ο ΝΟΜΟΣ

Συνοπτικά, ο νόμος αναφέρει τα εξής:

Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης

Περισσότερες λεπτομέρειες του Ν.4419/2016 ( ΦΕΚ 174/Α/20-9-2016)

Εμείς προχωρούμε την κίνηση ένα βήμα πιο πέρα: ψάχνουμε τα καταστήματα που είναι εξ ολοκλήρου άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Επειδή η ηλικία, το φύλο, ο τόπος διαμονής μας δεν έχει σημασία, θα επικεντρωθούμε στα εξής:

Είμαστε μια ομάδα απλών Ελλήνων πολιτών και Φιλελλήνων που:

• Ενδιαφερόμαστε γνήσια για το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας

• Επιθυμούμε τη διατήρηση της κληρονομιά της

• Επενδύουμε και βασιζόμαστε στο μέλλον της

• Επιθυμούμε τη βελτίωση της αυτοεικόνας των πολιτών της και της εικόνας που έχουν οι εξωτερικοί παραγόντες για αυτήν

Δε χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, ούτε κεντρικός κρατικός σχεδιασμός. Όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί εθελοντών στην Έλλάδα, έτσι κι εμείς επιθυμούμε με μια σειρά μικρών κινήσεων/έργων να βοηθήσουμε στην εδραίωση του αλληλοσεβασμού και την πολιτιστική-οικονομική ενίσχυση της πατρίδας.

Περιμένουμε πως η επισταμένη και γνήσιου ενδιαφέροντος προσπάθεια από ιδιώτες μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα.

Είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε καλοπροαίρετες ιδέες, διορθώσεις, και προτάσεις. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί περιορίζετε τις ελευθερίες των καπνιστών;

Όπως αναφέρεται σε διάφορα σημεία στη σελίδα μας, δεν είμαστε αντικαπνιστές. Είμαστε μη-καπνιστές, και θέλουμε 1) να βοηθήσουμε αυτούς που δεν καπνίζουν να βρουν καταστήματα που αυστηρά δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους τους, 2) να βοηθήσουμε τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα να βρουν το κοινό τους.

Κάποιο από τα καταστήματα που έχετε στη σελίδα σας επιτρέπει το κάπνισμα. Τι μπορώ να κάνω;

Αν διαπιστώσετε ότι σε κάποιο από τα καταστήματα που εμφανίζονται στη σελίδα μας δεν τηρείται ο κανονισμός, μπορείτε να το δηλώσετε σε μας για να το διερευνήσουμε, στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μία μεμονωμένη αναφορά σε κάποιο κατάστημα δεν είναι αρκετή για να αφαιρέσουμε το κατάστημα αυτό από τη σελίδα μας.

Δέχεστε και …μισοάκαπνα μαγαζιά;

Όχι. Στηρίζουμε τα καταστήματα που επί της αρχής δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους τους. Οι αρχές δεν θα έπρεπε να αλλάζουν με βάση την ώρα της ημέρας ή το πόσοι πελάτες εστιάζουν στο χώρο τους εκείνη την ώρα.

Μπορεί ο καθένας να προτείνει ένα μαγαζί;

Ναι, ο καθένας μπορεί να προτείνει κάποιο μαγαζί το οποίο θεωρεί ότι πληροί τις προδιαγραφές και μάλιστα το ενθαρρύνουμε. Παρόλα αυτά, προτού το αναρτήσουμε στη σελίδα μας, θα πρέπει να υπάρχει επιβεβαίωση και από το ίδιο το μαγαζί, με το οποίο θα έρθουμε εμείς προσωπικά σε επικοινωνία, έτσι ώστε να το διασταυρώσουμε.

Επιτρέπεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντός των καταστημάτων αυτών;

Αυτό εξαρτάται από την πολιτική που υιοθετεί το κάθε κατάστημα. Μέρος της προσπάθειάς μας είναι να συμβάλλουμε στην προστασία των καταναλωτών από τις ανεπιθύμητες και βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα προϊόντα καπνού.

Πόσο έγκυρες είναι οι πληροφορίες σας;

Κάθε μαγαζί που δηλώνουμε ως άκαπνο μας έχει επιβεβαιώσει ότι δεν επιτρέπει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς του χώρους, μέσω email. Για διαύγεια της πρωτοβουλίας μας προς τον καταναλωτή, αυτό το email το προβάλλουμε στη σελίδα μας.

Μπορεί ένα κατάστημα να προβάλλεται χωρίς το email επιβεβαίωσης να φαίνεται στη σελίδα;

Όχι, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα καταστήματα αυτά και να τα προβάλλουμε. Τα email που αναρτάμε είναι μία επιπλέον εγγύηση ότι το εστιατόριο, καφέ ή μπαρ αυτό όντως δεν επιτρέπει το κάπνισμα στους κλειστούς του χώρους και τα έχουμε επεξεργαστεί ώστε να αποκρύπονται όλα τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να αναγράφονται σε αυτό. Αν κάποιο κατάστημα το επιθυμεί, μπορεί να μας ξαναστείλει το email επιβεβαίωσης με τη μορφή που προτιμά προς δημοσίευση.

Το Τσαρδάκι...

Άλλη επιχείρηση του νομού μας που εδώ και δύο χρόνια δεν επιτρέπει το κάπνισμα εντός του καταστήματος, είναι το περίφημο ΤΣΑΡΔΑΚΙ, δίπλα στην Λίμνη Πλαστήρα. Η επιχείρηση είναι προτεινόμενη στο site www.akapnos.gr και σύντομα θα γίνει και η σχετική διαπίστευση.

Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου, όταν πήραν πριν δύο χρόνια την απόφαση να μην επιτρέπουν το κάπνισμα, είχαν την αμφιβολία μήπως αυτό λειτουργήσει αρνητικά και χάσουν μέρος της πελατείας τους. Τελικά, κατάλαβαν ότι αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά όταν αυτό διαδόθηκε η πελατεία τους αυξήθηκε. Μπορεί ελάχιστοι φανατικοί του καπνίσματος να σταμάτησαν να πηγαίνουν στο μαγαζί, αλλά οι περισσότεροι το είδαν θετικά.

Σήμερα στο ΤΣΑΡΔΑΚΙ οι επισκέπτες απολαμβάνουν σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον τις απολαυστικές γεύσεις του εστιατορίου που έχει ιστορία 79 χρόνων.

Η ιστορία του

Το Τσαρδάκι βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας, στην κοινότητα Μοσχάτου και σε υψόμετρο 800 μ. περίπου.

Άρχισε να λειτουργεί το 1939 ως εμπορικό κατάστημα εγχωρίων ειδών εξυπηρετώντας τους περαστικούς προς την ορεινή ζώνη τών Αγράφων.

Το 1959 ο μπάρμπα Γιάννης Κορομπίλιας μετέφερε εδώ το ταβερνάκι του μετά την ολοκλήρωση των έργων για την κατασκευή της Λίμνης Πλαστήρα.

Το 1981 την ταβέρνα ανέλαβε ο γιός του Βασίλης Κορομπίλιας. Σήμερα λειτουργεί από τη Σταυρούλα Κορομπίλια συνεχίζοντας για τρίτη γεννιά την οικογενειακή παράδοση.

Ιστορικά στοιχεία για το Τσαρδάκι όπως αποδόθηκαν από τη Ελμίνα Λίβα σε άρθρο της σε περιοδικό.

Το λένε «Τσαρδάκι» και είναι ένα παλιό στολίδι στο «μέτωπο» του χωριού Μοσχάτο, στις ορεινές πλαγιές της Καρδίτσας, λίγα βήματα μόλις απ’ τη λίμνη του Ταυρωπού. Εδώ θα ξεδιψάσει ο ταξιδιώτης. Εδώ θα φάει μια μπουκιά ο προσκυνητής της παναγίας Κορώνας. Εδώ θα ετοιμάσει τα σύνεργά του ο κυνηγός. Εδώ θα καταφύγει ο άνθρωπος της πόλης, ο πρωτευουσιάνος, για καθαρό αέρα, ανάπαυλα, καλό φαγητό και διασκέδαση. Στα 1938 «γεννήθηκε». Χάνι και αποθήκη εγχώριων προϊόντων στην αρχή, ταβερνάκι στη συνέχεια. Στεριωμένο όπως-όπως με τσίγκια και ξύλα στάθηκε παλικάρι κόντρα στους βοριάδες και στις γενιές που παρήλθαν.

Στα 1947 «μεγάλωσε». Τώρα έχει στηρίξει τα θεμέλιά του με μπετόν. Και στην ξώπορτα, τοίχο-τοίχο με τον οικίσκο, υψώνεται κομψό το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ.

Στα 1955 «μέστωσε». Το ‘χε ο κυρ Γιάννης ο Κορομπίλιας, αγωνιστής, πατριώτης, μα κι ο σοφός της περιοχής. Τότε ήταν που καθιερώθηκε ζωοπανήγυρη κι εμποροπανήγυρη στα γύρω χωριά και το «Τσαρδάκι» γνώρισε δόξες και γλέντια μοναδικά. Οι κομπανίες και οι ορχήστρες, οι αυτοσχέδιες και μη, έδιναν κι έπαιρναν και το ερασιτεχνικό πάλκο… έστεψε το αστέρι της βραδιάς.

«Α, γινόταν χαλασμός μέχρι το πρωί», θυμάται η κόρη του κυρ Γιάννη, η Ελένη. Αν δε χάραζε για τα καλά η μέρα κανείς δεν αποχωρούσε. Κι ο πατέρας χωρατατζής κι ετοιμόλογος.

Άμα τύχαινε να μην έχει την παραγγελία που του ζητούσαν…

-Κυρ Γιάννη, φέρε μου ένα τσίπουρο!

-Μωρέ δεν τρως ένα λουκούμι που ‘ναι γλυκό κι ελαφρύ;

-Μα εγώ θέλω τσίπουρο!

-Μπα, δεν έμαθες τι έπαθε ο Κώστας της Κατίνας που έπινε πολύ τσίπουρο;

Τέτοιες ανεκδιήγητες στιχομυθίες διαδραματίζονταν. Εκείνα τα χρόνια θεμελιώθηκε και το φράγμα του Μέγδοβα ή Νικολάου Πλαστήρα όπως λέγεται σήμερα. Το «Τσαρδάκι» μ’ ένα φάρο στην κορυφή - για να γίνεται αντιληπτό μέσα στο δάσος – έμενε στη θέση του περήφανο να υποδέχεται τους περαστικούς κι όσους τουρίστες έρχονταν να ιδούν τη λίμνη ή να βουτήξουν στην πλαζ του Λαμπερού, 3 χιλιόμετρα στ’ αριστερά του. Ένα μαγαζάκι ταπεινό, συνηθισμένο. Τα τραπέζια και οι καρέκλες κοινά, παραδοσιακά. Μια ξυλόσομπα στη μέση, ένα πρωτόγονο μπαρ ακριβώς απέναντι από την είσοδο με σωρό μπουκάλια, μπρίκια, κούπες και πενηντάρια κρεμασμένα. Δίπλα ένα παλιό τηλέφωνο, πάνω σ’ ένα ράφι ο φωνόγραφος με το χωνί του σαν ανοιγμένη βεντάλια και στους τοίχους επιγραφές που μιλούν για την εργασία, τον πολιτισμό μα και για την ξενοιασιά, τη χαρά και τη διασκέδαση.

Στη φιλοξενία του δεν αντιστάθηκε ούτε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος που ήρθε το 1961 στην ορεινή Καρδίτσα. Ένα τσούρμο παιδιά μαζεύτηκαν έξω από το μαγαζί μόλις τον είδαν για να διαπιστώσουν αν ο μεγάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός έμοιαζε με τις γελοιογραφίες που κυκλοφορούσαν τότε.

«Πράγματι, ήταν εκείνη την εποχή στις δόξες του ένα σκίτσο που παρίστανε τον Τσάτσο να κρατά από το σκοινί μια κότα», αναπολεί όλο γέλιο η κυρά Στυλιανή, η καταστηματάρχισσα.

Αλλά και έτερος επιφανής της πολιτικής ζωής, ο Γεώργιος Ράλλης, πέρασε, γεύτηκε το καλό φαγητό της ταβερνούλας: Πέστροφα τηγανητή με βούτυρο και μπύρες δανεικές από τα κοντινά νοικοκυρόσπιτα. «Γιατί ο απλός και φιλικός άντρας είχε φέρει μαζί του εικοσαμελή συντροφιά και τ’ αποθέματα του μαγαζιού δεν άντεξαν να τους… ποτίσουν», ανέφερε χαριτολογώντας η Κυρία Ελένη Κορομπίλια. Την ίδια περίοδο, γύρω στα 1964, ήρθε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο «Τσαρδάκι» να ξεκουραστεί και να διασκεδάσει. Φυσικά δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Εγκαίνια του έργου της λίμνης και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού είχε την πρόθεση να κάνει αλλά κάποιος τον είδε, κάποιος του μίλησε και το γραφικό μαγαζάκι είχε τη χαρά να τον υποδεχτεί με την ακολουθία του και τον τρατάρει μεζέ και παλιά ρεμπέτικα από νεαρούς οργανοπαίχτες που έσπευσαν στις υπηρεσίες του λαοπρόβλητου πολιτικού.

«Φράγμα» ονομαζόταν η ταινία, κάποιες σκηνές της οποίας γύρισε στο, εκπάγλου καλλονής, τοπίο ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης. Μάλιστα, μια μέρα ο θίασος αποκλείστηκε απ’ το χιόνι και κοιμήθηκαν στο μαγαζί. Μαζί τους ήταν κι ο Νίκος Κούρκουλος.

Η κυρία Κορομπίλια διηγείται:

«Μόλις η είδηση διαδόθηκε για τον διάσημο ζεν πρεμιέ αρμάδες έφταναν οι μαθήτριες έξω απ’ το μαγαζί. Έρχονταν με τετράδια, με φωτογραφίες, με ότι μπορείς να φανταστείς στο χέρι για ένα αυτόγραφο για ένα χαμόγελο, έστω, του ινδάλματός τους. Ήταν τόσο σφιχτός ο κλοιός που όταν έτρωγαν αναγκαζόμαστε να φρουρούμε με βάρδιες την πόρτα μήπως και εισβάλλει κάποιος παρείσακτος. Μια μέρα δυο κοπελιές δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν απ’ το παράθυρο. Παρακολουθούσαν τους ηθοποιούς καθώς έτρωγαν. Τους κάνω παρατήρηση να φύγουν, σ’ ένα δεκάλεπτο να τες πάλι.

-Μας συγχωρείτε, λέω στους πρωταγωνιστές. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση.

-Μην ενοχλείστε, απαντά ο Νίκος γελώντας. Είναι παιδιά!

«Και ο Στράτος Διονυσίου πέρασε από ‘δω, αντιπαρέρχεται στη συζήτηση με νέα… στοιχεία η Ελένη. Μεγάλος τραγουδιστής και γλεντζές σπουδαίος! Πλησίασε τη δισκοθήκη του πατέρα μου έβαλε το «Λαχείο είναι η ζωή» στο πικάπ κι άρχισε το τραγούδι. «Άναψε τα αίματα» σ’ όλη την ταβέρνα. Εκεί να δεις στρίμωγμα στην πόρτα και πελατεία απροσδόκητη. Όλοι έφτασαν για τον μεγάλο Στράτο εδώ στην απομόνωση.

Τα χρόνια περνούν και το «Τσαρδάκι» μένει. Σε πείσμα του πολιτισμού και της εξέλιξης που προστάζουν πολυτελείς «εστίες» διασκέδασης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΤΣΑΡΔΑΚΙ - ΚΟΡΟΜΠΙΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Σταθερό Τηλέφωνο: 2441020024, 2441020413

Κινητό Τηλέφωνο: 6932235702

ΦΑΞ: 2441020024

Διεύθυνση: ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Περιοχή: ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Montanema...

Το ξενοδοχείο Montanema στο Ανθοχώρι είναι μια από τις επιχειρήσεις εστίασης που έχει δηλώσει ότι απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή ξενοδοχείο, εστιατόριο και μπαρ.

Οι ιδιοκτήτες γράφουν στο εισαγωγικό σημείωμα:

Μπορεί ένα μονοπάτι να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου κι ενός τόπου; Δεν χρειάστηκε παρά ένα λοξοδρόμημα στη διάρκεια μιας πεζοπορίας στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ένα μαγικό σημείο στην καρδιά του βουνού, 4,5 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα, για να γραφτεί, το Σεπτέμβριο του 1999, η πρώτη σελίδα μιας ξεχωριστής ιστορίας φιλοξενίας. Όταν είδε το μικρό ξύλινο κονάκι να του αποκαλύπτεται μες στην ομίχλη, ανάμεσα στα έλατα, στις καρυδιές και στους κέδρους, ο Χρήστος Αθανασιάδης, δεινός πεζοπόρος και λάτρης

του βουνού, ήξερε ότι βρήκε το ησυχαστήριο των ονείρων του. Δεν φανταζόταν όμως ότι αυτή θα ήταν η αρχή μιας συναρπαστικής περιπέτειας. Εδώ, υπό το φως των κεριών και παρέα με τους ήχους των τρεχούμενων νερών και τις μυρωδιές του δάσους, έζησε μερικές από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής του, μόνος με το βουνό ή παρέα με αγαπημένα πρόσωπα.

Σ’ αυτό το μοναδικό τόπο, μες στο παρθένο δάσος, αυτές τις στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, αναγέννησης και επαφής με τη φύση, θέλησε να τις μοιραστεί με ακόμη περισσότερους. Έτσι μαζί με το φίλο του, Δημήτρη Παναγόπουλο, άρχισαν να σχεδιάζουν το Montanema Handmade Village. Λιθαράκι λιθαράκι, όνειρο το όνειρο, γεννήθηκε ένα απολύτως χειροποίητο χωριό φιλοξενίας, όπου η αγάπη για τη φύση και τη τέχνη, η γεύση της παράδοσης, η οικολογική συνείδηση, η αυθεντική φιλοξενία αποκτούν ουσιαστικό νόημα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Montanema Handmade Village Bar & Restaurant

Ανθοχώρι, Μουζάκι Καρδίτσας Τ.Κ. 43060

www.facebook.com/Montanema

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.