Έρχεται νέος χιονιάς...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 18:30

Για νέα επιδείνωση του καιρού κάνει λόγο με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι εκτιμήσεις για τα πεδινά του νομού μας είναι ότι το χιόνι θα φτάσει έως και τα 20 εκατοστά ενώ σε υψόμετρα 1.200 μέτρα και πάνω θα ξεπεράσει τα 50 εκατοστά.

Για νέα επιδείνωση του καιρού κάνει λόγο με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10/01/2017), ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη (11/01/2017) και από τα δυτικά.

Καθώς οι αρκτικές αέριες μάζες που συνοδεύουν την Αριάδνη εξακολουθούν να περιστρέφονται πάνω από τη χώρα μας, από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/01 αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους έντονα φαινόμενα για ένα περίπου 24ωρο. Πιο αναλυτικά περιμένουμε:

Βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στα ανατολικά μέχρι το πρωί της Τρίτης 10/01.

Ισχυρές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα από τις πρωινές έως και τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 10/01.

Χιονοπτώσεις στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και βορειότερα), στα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα στη Βόρεια-Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Πιο ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), στην Εύβοια, στη Βορειοανατολική Στερεά και κατά τόπους στις Σποράδες.

Οι παρακάτω χάρτες δίνουν την κατανομή της πίεσης και της βροχόπτωσης/χιονόπτωσης με τις χιονοπτώσεις να σημειώνονται με στίγματα (αριστερά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και δεξιά την Τρίτη το μεσημέρι):

Τονίζεται ότι στα ημιορεινά τμήματα της Κρήτης, στα ορεινά των Κυκλάδων (κυρίως Νάξος και Άνδρος), στη Νότια και Ανατολική Νότια Εύβοια και πιθανόν στις Σποράδες, όπου ήδη έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος χιονιού, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα μετατραπούν σε βροχή ή χιονόνερο με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων.

Στην Αττική από αργά το βράδυ της Δευτέρας 09/01 μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης είναι πιθανό να εκδηλώνονται παροδικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα κυρίως στα ορεινά, στα ημιορεινά, στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Στις νοτιότερες περιοχές (κατά προσέγγιση από το κέντρο και νοτιότερα τα φαινόμενα θα μετατραπούν σε χιονόνερο ή βροχή και θα σταματήσουν.