Ημερίδα τουρισμού από το ΠΟΤΑΜΙ

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 21:15

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου σε μια σχετικά μικρή αλλά άρτια εξοπλισμένη και αισθητικά άψογη αίθουσα εκδηλώσεων στην Καλαμπάκα το Ποτάμι Ν. Τρικάλων διοργάνωσε ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι άνθρωποι που προσήλθαν από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από πολύ μακρύτερα παρακολούθησαν παρουσιάσεις γεμάτες πάθος, από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και φάνηκε ότι το αγαπούν και ότι παλεύουν καθημερινά τόσο για την ανάδειξη αυτών των μορφών τουρισμού όσο και για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Ο Γιώργος Κουρέλης συνιδιοκτήτης Visit Meteora, εξήγησε με απλά και κατανοητά λόγια ότι ο τουρίστας με τη μορφή που τον ξέραμε μέχρι σήμερα έχει δώσει τη θέση του στον ταξιδιώτη, τον άνθρωπο που δε θέλει απλά να δει και να φύγει, αλλά να μάθει, να γευτεί, να βιώσει τον τόπο και τους ανθρώπους.

Ο Άρης Μητρονάτσιος Πρόεδρος Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, μας ταξίδεψε στο χτες της αναρρίχησης στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων και έφτασε μέχρι το σήμερα αναδεικνύοντας μέσα και από φωτογραφικό υλικό τις μοναδικές δυνατότητες της περιοχής σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Κώστας Λιόλιος, συνοδός υπαίθριων δραστηριοτήτων και μέλος της Ομάδας Διάσωσης της ΟΛΚ αναφέρθηκε στα μονοπάτια, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η επαναχάραξή τους, η αποκλάδωση, η υλοποίηση τεχνικών έργων, η σηματοδότηση και η χαρτογράφηση. Ανέφερε αρκετά παραδείγματα στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων με σημεία που τα μονοπάτια χρειάζονται συντήρηση και σωστό σχεδιασμό μέσω παρουσίασης εικόνων.

Ο Χρήστος Μπαταλογιάννης, εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης ΕΟΟΑ και αθλητής ποδηλασίας της Εθνικής Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προώθηση της ορεινής ποδηλασίας στον τόπο, όπου ο συνδυασμός της δυσκολίας και του απίστευτου τοπίου δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Τέλος ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής του Ποταμιού και γνώστης του αντικειμένου σε βάθος, με χρόνια ενασχόληση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έκανε μια παρουσίαση με στοιχεία και προτάσεις, και βασική προτροπή και παραίνεση στους κατοίκους του τόπου να αναδείξουν στο μέγιστο βαθμό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τη μοναδικότητά της.

Άνθρωποι λοιπόν που γνωρίζουν και αγαπούν ένα αντικείμενο, που αγωνιούν για το καλύτερο, που παλεύουν για το αύριο. Αυτή είναι η απάντηση της Ελλάδας που αγωνίζεται, της Ελλάδας που προσπαθεί, της Ελλάδας που δουλεύει. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ελπίδα, μόνο έτσι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Με μόχθο, όραμα και συνεργασία.

Δημήτρης Παπουτσής

Γραμματέας Ποτάμι Ν. Καρδίτσας