Θυμάστε τα ζαχαρότευτλα;

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια τις πλατφόρμες των αγροτών μας να μεταφέρουν στο εργοστάσιο ζάχαρης τα ζαχαρότευτλα. Βολβοί σαν μεγάλες πατάτες που η θέα τους και μόνο προκαλούσε δέος. Πέρασαν τα χρόνια και πλέον οι παραγωγοί της Θεσσαλίας έχασαν μια μεγάλη πηγή εισοδήματος μιας και το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι κλειστό. Μάλιστα, ενώ όλοι περιμέναμε να το δούμε να ανοίγει ξανά, τελικά μάθαμε ότι η εταιρεία εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου της Λάρισας.

Αλλά και οι ελάχιστοι τευτλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας που φύτευαν ζαχαρότευτλα και τα παρέδιναν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, φέτος δεν θα καλλιεργήσουν τον γλυκό βολβό μιας και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017. Τον Μάρτιο θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η νέα φύτευση, αλά από την πλευρά της ΕΒΖ δεν υπάρχει ουδεμία ανταπόκριση.

Σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών), σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί ζαχαρότευτλων. Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «στη μη κατάθεση αιτήσεων παραγωγής τεύτλων για το 2018, οδηγεί τους τευτλοπαραγωγούς η αβεβαιότητα που δημιουργεί το ανεξόφλητο υπόλοιπο για το 2017 ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, καθώς και οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και παρακμής που επικρατούν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά».

Και προσθέτουν: «Η άλλοτε δυναμική ΕΒΖ τους τελευταίους μήνες του 2017 παρουσίασε ανησυχητικό περιορισμό των εργασιών της, με το τζίρο να συρρικνώνεται κατά 50%. Στη μείωση του τζίρου συνέτειναν η υποχώρηση της παραγωγής, η είσοδος ξένων ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης, καθώς και η δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του 2016. Τα παραπάνω είναι σαφές πως θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία της, αλλά και συνολικά το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Την πρόθεση τους να μην προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήσεων παραγωγής τεύτλων για το 2018, δήλωσαν οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί, εάν πρώτα δεν εξοφληθεί το υπόλοιπο ύψους 6,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλεται για το 2017 και δεν πειστούν ότι είναι εξασφαλισμένο το αύριο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΟΕΒΖΕ) με ανακοίνωση της, κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τευτλοκαλλιέργεια του 2018, παρότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία σποράς. Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, πλήρους απαξίωσης και παρακμής που επικρατούν στην άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), είναι σαφές πως θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία της, αλλά και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Το 2015 είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ, το 2016 40,3 εκατ. ευρώ και το 2017, 23 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της με το τζίρο να συρρικνώνεται κατά 50%. Στη μείωση του τζίρου συνέτειναν η υποχώρηση της παραγωγής, η είσοδος ξένων ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης, καθώς και η δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του 2016. Με την ΕΒΖ συνεργάζονται σήμερα περίπου 2.500 παραγωγοί, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο αριθμός τους άγγιζε τους 8 χιλιάδες. Αντίστοιχη ήταν η μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και στο παραχθέν προϊόν. Το 2017 καλλιεργήθηκαν μόλις τα 65.000 στρέμματα και παρήχθησαν περί τους 36.000 τόνους ζάχαρης, όταν ο στόχος της προηγούμενης διοίκησης ήταν να καλλιεργηθούν 120.000 στρέμματα.

Ο Α. Χαρίτσης ερωτώμενος πρόσφατα σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο από πλευράς της Κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά η ΕΒΖ και να μετασχηματιστεί σε αναπτυξιακή και επικερδή εταιρία, δήλωσε ότι διεξάγεται, σε συνεργασία με την μοναδική πιστώτρια τράπεζα της ΕΒΖ, μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης και το αποτέλεσμα της αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι κινδυνεύει να χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά, καθώς θα έπρεπε οι τευτλοπαραγωγοί να έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία σποράς.