Το θαύμα της αποταμίευσης

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό» είναι το πνεύμα που διέπει την Ημέρα. Θυμάμαι την εποχή που έρχονταν στα σχολεία από το ταμιευτήριο και μας μοίραζαν κουμπαράδες. Ακόμη υπάρχουν παιδιά με κουμπαράδες στην Ελλάδα, μόνο που πλέον τους ανοίγουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.

Ανά τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναπτύξει πολλές θεωρίες για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος αν αποφασίσει να αποταμιεύει ένα μικρό ποσό κάθε μέρα. Ο 39χρονος Ρομπ Γκάρντερ με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι εάν βάζετε αυτό το ποσό στην άκρη κάθε μέρα μέχρι το παιδί σας να φτάσει στην ηλικία των 10 ετών, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα συνταξιοδοτικό πακέτο ύψους 1, 3 εκατομμυρίων ευρώ όταν θα φτάσει στην ηλικία των 65 ετών.

Στην ομιλία του, εξηγεί πως οι γονείς πρέπει να φτιάξουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για το παιδί τους την ημέρα που θα γεννηθεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεισφέρουν 6 ευρώ κάθε μέρα μέχρι το παιδί τους να γίνει 10 ετών, κάτι που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε περίπου 7,5 ευρώ την ημέρα λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 10 ετών, το ποσό θα έχει αυξηθεί κατά 57 ευρώ την εβδομάδα, ή 2.800 ευρώ ετησίως – φτάνοντας συνολικά τα 28.000 ευρώ.

Με τη βοήθεια σοφών επενδύσεων, το συνταξιοδοτικό θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 40.000 και 45.000 ευρώ από εκείνο το σημείο. Εάν δεν προστεθούν άλλα χρήματα, το ποσό θα διπλασιάζεται περίπου κάθε δεκαετία και θα φτάσει περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ όταν το παιδί σας θα γίνει 65 ετών. Ο Ρομπ, πατέρας δύο παιδιών, που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων Redington, περιέγραψε την εξοικονόμηση χρημάτων ως το «ένα και μοναδικό πράγμα» που οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν στα παιδιά τους.

Ακόμη και η εξοικονόμηση μόλις 3 ευρώ την ημέρα, μέχρι την ηλικία των 10 ετών, το παιδί σας θα μπορούσε να έχει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ όταν θα φτάσει τα 65. Ο Ρομπ, δήλωσε επίσης, πως οι άνθρωποι είναι έκπληκτοι όταν ακούν για τις αποταμιευτικές συμβουλές του, επειδή δεν καταλαβαίνουν την έννοια του σύνθετου ενδιαφέροντος.

Πάμε όμως τώρα να δούμε και την Ελληνική πραγματικότητα. Έχουμε άπειρα παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που συμπατριώτες μας αποταμίευσαν εκεί τα χρήματά τους και τελικά τους έφαγαν τα λεφτά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που χιλιάδες ασφαλισμένοι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι. Καλά λοιπόν όσα λέει ο Άγγλος, αλλά αυτά ισχύουν σε σοβαρές χώρες με νόμους και αρχές που προστατεύουν τον πολίτη.

Φανταστείτε λοιπόν έναν γονιό που θα πει στο παιδί του ότι θα αποταμιεύει κάποια χρήματα κάθε μέρα, ότι θα βάζει στην ασφάλεια ακόμη και ένα μέρος από τα κάλαντα και τελικά να μάθει ότι τα λεφτά του έκαναν φτερά!