Χριστός Ανέστη αδέλφια...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Γιορτάσαμε και φέτος την ανάσταση του θεανθρώπου, του Ιησού Χριστού που ήρθε στη γη για να κηρύξει την αγάπη, σταυρώθηκε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Οι χριστιανοί όλης της υφηλίου γιορτάζουμε με λαμπρότητα την μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης.

Φυσικά, επόμενο είναι να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Χριστό, έχουν ασπασθεί κάποια άλλη θρησκεία και γιορτάζουν τις δικές τους γιορτές. Αυτό είναι κάτι απολύτως σεβαστό και οφείλουμε ως άνθρωποι να δείχνουμε ανοχή στην πίστη του άλλου, αρκεί να μην μας ενοχλεί και να μην προσπαθεί με πιεστικό και άκομψο τρόπο να μας πείσει να ασπαστούμε την δική του θρησκεία.

Διαβάζω όμως κάτι που στην κυριολεξία με εξοργίζει. Η επονομαζόμενη Ένωση Άθεων διοργάνωσε την Μεγάλη Παρασκευή δείπνο κρεατοφαγίας, το οποίο ονομάζει μάλιστα «Φανερό Δείπνο». Η ανακοίνωση της Ενωσης Αθέων, όπως δημοσιεύτηκε στο Facebook, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι ο καιρός των ανοιξιάτικων διακοπών και η Ένωση Αθέων σας προσκαλούμε και φέτος στον Φανερό Δείπνο μας. Μια όμορφη παράδοση της χώρας μας που μάλιστα δεν απαιτεί κρατικές σπατάλες και υποβάθμιση του κύρους της πολιτείας και της νοημοσύνης των πολιτών. Απέχουμε μόνο από το υποκριτικό πένθος και κάποια υποτιθέμενη νηστεία αλλά όχι από τη λογική. Κρεατοφάγοι, αποκλειστικοί χορτοφάγοι και όλοι/ες ενδιάμεσα, είσαστε όλοι καλοδεχούμενοι, μπορείτε να παραγγείλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας. Ελάτε να φάμε και να γνωριστούμε! Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο του Αδαμάντιου Κοραή για το αίσχος του υποτίθεται “αγίου” φωτός».

Εξοργίζομαι λοιπόν, όχι επειδή κάποιοι αμφισβητούν την θρησκεία μου, αλλά για τον τρόπο που επιλέγουν να το κάνουν. Έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για να δω γενικότερα την δράση της Ένωσης Άθεων και έμεινα έκπληκτος. Η δραστηριότητα της Ένωσης, εξαντλείται στην πολεμική εναντίων της χριστιανικής θρησκείας. Δεν θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο όταν γιορτάζεται το Ραμαζάνι ή να αντιδράσουν στην Ασούρα. Οι ίδιοι λένε πως για όλες τις θρησκείες έχουν ακριβώς την ίδια γνώμη αλλά αυτό δεν φαίνεται από πουθενά. Η δραστηριότητά τους εξαντλείται εναντίων των χριστιανών. Στην σελίδα τους στο face book, βλέπουμε φωτογραφίες και κείμενα που αναφέρονται στον όρκο των βουλευτών και δημοσιεύουν φωτογραφίες με τον αρχιεπίσκοπο να διενεργεί την ορκωμοσία. Την ίδια ώρα όμως, δεν βγάζουν μηλιά για τους μουσουλμάνους βουλευτές που ορκίζονται στο Κοράνι.

Είναι θεμιτό να τρώει κανείς ότι θέλει και όποια ημέρα του χρόνου θέλει. Προσωπικά δεν είναι από αυτούς που τηρούν αυστηρή νηστεία. Δεν θα πήγαινα όμως ποτέ απέναντι από μια ομάδα μουσουλμάνων που γιορτάζει το Ραμαζάνι και δεν τρώει και δεν πίνει τίποτα από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου, να τρώω και να πίνω επιδεικτικά και να ανακοινώνω μέσω του διαδικτύου ότι θα κάνω κάτι τέτοιο.

Η έκφραση αντίθετης άποψης για οτιδήποτε, είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η ανεξιθρησκεία είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα. Στο προοίμιο του Συντάγματος γίνεται επίκληση «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», και η θρησκεία της «Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού» αναγνωρίζεται ως «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» στο Άρθρο 3 του Συντάγματος. Στο Άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Το Άρθρο 14 που αφορά στην ελευθερία του λόγου, αναφέρει πως μεταξύ των εξαιρέσεων στις οποίες επιτρέπεται η άμεση κατάσχεση εντύπων ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα, ανήκει η «προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας». Ως γνωστή θρησκεία τεκμαίρεται από το νόμο «κάθε θρησκεία και δόγμα που για την άσκηση της δημόσιας λατρείας της, τελεί σε ισχύ σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ναού ή ευκτήριου οίκου της».

Καλό είναι λοιπόν να σταματήσουν κάποιοι να προκαλούν και να προσβάλουν την θρησκευτική μας πίστη. Δεν νομίζω ότι πειράζουμε κανέναν που δεν τρώμε κρέας την Μεγάλη Εβδομάδα. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί κάνουν καλό στον εαυτό τους τρώγοντας συχνά κρέας. Εκτός και αν τρώνε μόνο την Μεγάλη Παρασκευή για να μπουν στο μάτι των χριστιανών.

Ας κλείσω όμως αυτό το σημείωμα με μια ευχή. Να μας έχει ο θεός καλά και να ζούμε μια ζωή που η αγάπη και η ειρήνη θα πλημμυρίζει τις ψυχές μας.

Χριστός Ανέστη αδέλφια...