Πλαστικό και περιβάλλον

Από την αρχή του έτους που μας έβαλαν να πληρώνουμε τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, που μπορεί να φθάσει και το 50%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ.

Στον πρώτο μήνα εφαρμογής της χρέωσης η εικόνα της αγοράς είναι ανάμεικτη, με τα σούπερ μάρκετ να συμμορφώνονται σχεδόν πλήρως και την εστίαση σχεδόν καθόλου. Όσον αφορά στα μεσαία και μικρά καταστήματα, μέρος των επιχειρηματιών «απορροφούν» το κόστος φοβούμενοι ότι θα δυσαρεστήσουν τους πελάτες.

Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας με βάση τα στοιχεία του 2015, μετά από επίσημη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Τα αποτελέσματα τη έρευνα δείχνουν ότι το 2015 ο μέσος όρος σακούλων που καταναλώνει ένας κάτοικος ανέρχεται σε 363 σακούλες, μέτρηση που παρουσιάζει 50% αύξηση σε σχέση με την δημοσιευμένη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2010. Η έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τότε κατέτασσε την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα σε 19 χώρες με κατανάλωση 242 σακουλών ανά κάτοικο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τεμαχίων αντιστοιχεί σε 179, κάτι που φανερώνει την απόκλιση της χώρας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα στην Ελλάδα συνολικά χρησιμοποιούνται συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, ενώ υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος αντιστοιχεί σε 33.000 τόνους πλαστικής σακούλας με πολύ σημαντικό κόστος.

Για όσους βιάστηκαν να που ότι το μέτρο είναι φοροεισπρακτικό, τους παραθέτουμε το παρακάτω ρεπορτάζ που αναφέρει ότι νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε σε παραλία στη Σαντορίνη. Το βάρος της φάλαινας ξεπερνούσε τους 7 τόνους και το μήκος της, τα 9 μέτρα... Τα θαλάσσια απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα για τον 21ο αιώνα. Ακόμα μια φορά ο άνθρωπος είναι συνεργός και έχει την ευθύνη σε άλλη μια δολοφονία ενός σπάνιου θηλαστικού.

Έκπληκτοι οι ειδικοί που έκαναν νεκροτομή στο κήτος ανακάλυψαν ότι μέσα στο στομάχι της φάλαινας υπήρχαν πάνω από 30 κιλά πλαστικής σακούλας, με αποτέλεσμα το άτυχο θηλαστικό να βρει τραγικό θάνατο. Η αποκάλυψη ότι ο θάνατος της φάλαινας που ξεβράστηκε στην Σαντορίνη, προκλήθηκε από περισσότερα από 30 κιλά πλαστικές σακούλες που βρέθηκαν στην κοιλιά της, επανέφερε στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα με τα απόβλητα στις θάλασσες και τα θηλαστικά. Όπως έγινε γνωστό η φάλαινα μήκους 9 μέτρων πέθανε από γαστρικό σοκ που προκλήθηκε από την κατάποση πλαστικού. Η φάλαινα δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα να πάθει περιτονίτιδα και να καταλήξει.

Τα πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και απειλές που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα ζώα πεθαίνουν εξαιτίας των ανθρώπινων σκουπιδιών που βρίσκονται στο περιβάλλον όπου ζουν, παρά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τέτοιες εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος ενός προβλήματος που κανένας μας δεν θέλει να ξέρει. Κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες ψάρια και θαλασσοπούλια χάνουν τη ζωή τους από τα πλαστικά, καθώς η λεγόμενη οικολογική συνείδηση όλων μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια διπλή απειλή: αφενός κατά της συνέχισης της βιοποικιλότητας και της ίδιας της ζωής έτσι όπως την ξέρουμε και αφετέρου κατά της ίδιας της δημοκρατίας, έστω όπως τη ζούμε σήμερα.