Άντε ρε ΑΕΚΑΡΑ...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που υποστηρίζω από μικρός. Έγινα ΑΕΚ στις 16η Μάρτη του 1977, μια ημέρα που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη κάθε Έλληνα φιλάθλου. Τότε, επιτεύχθηκε μια απίθανη πρόκριση επί της ΚΠΡ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Η πρόκριση πήγε στα πέναλτι και ο Νίκος Χριστίδης που μπήκε αλλαγή στο 117’ στην θέση του Λάκη Στεργιούδα, απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Μετά από χρόνια ήρθε στην Καρδίτσα ο Χρηστίδης ως προπονητής της Αναγέννησης και πήγα και τον βρήκα. “Εσύ κύριε Νίκο του είπα με έκανες ΑΕΚ”. Συγκινήθηκε και με φίλησε στο μέτωπο”.

Από τότε πέρασαν πέτρινα χρόνια και εμείς οι ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ φάγεμε μεγάλη καζούρα. Ήρθε όμως η μεγάλη ώρα και το έτος 2018 δεν θα ξεχασθεί ποτέ από κανέναν φίλο της ΑΕΚ. Φέτος η ΑΕΚ σήκωσε το Basketball Champions League και πανηγύρισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αλλά πήρε και το κύπελλο στο μπάσκετ και διεκδικεί και το κύπελλο στο ποδόσφαιρο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ μετά από 24 χρόνια και μόλις δύο χρόνια μετά την άνοδο της στην κατηγορία, η Ένωση ήθελε και άλλα για να μας αποτρελάνει. Και τι καλύτερο από το μπάσκετ, σε μία χρονιά-ορόσημο μάλιστα, 50 χρόνια από το έπος της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων επί της Σλάβια με 89-82. Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν πριν το F4 του Τσάμπιονς Λιγκ μπάσκετ, ότι αφού έφτασε μέχρι εκεί η οιμάδα του Σάκοτα δεν υπήρχε περίπτωση να μην το σηκώσει. Ούτε η Μούρθια, αλλά ούτε και η Μονακό του πρίγκιπα Αλβέρτου στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τους αφιονισμένους «κιτρινόμαυρους» και το ΟΑΚΑ που «κόχλαζε» από τους... πεινασμένους Ενωσίτες οπαδούς!

Οι διοικούντες την ΑΕΚ, τόσο σε ποδόσφαιρο όσο και σε μπάσκετ, εκπλήρωσαν τους στόχους τους και τις απαιτήσες των φιλάθλων τους στέλνοντας τους στους δρόμους να πανηγυρίζουν σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο όμως - ποιο άλλο - τη Νέα Φιλαδέλφεια, την καρδιά των απανταχού ΑΕΚτσήδων, εκεί όπου σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα το όνειρό τους και θα σηκωθεί το νέο γήπεδο.

Επιστρέφοντας όμως στα... φρέσκα κουλούρια, με κούπα γράφτηκε το τέλος της φετινής ευρωπαϊκής πορείας της ΑΕΚ. Η «Βασίλισσα» ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, αφού κατέκτησε την δεύτερο τρόπαιο της επετειακής της σεζόν και πρώτο ευρωπαϊκό μετά από 18 χρόνια! Για να γίνει, όμως, αυτό, έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του φαβορί, της Μονακό, το οποίο και κατάφερε! Οι «κιτρινόμαυροι» πήραν εκδίκηση από τους Γάλλους για τον περσινό αποκλεισμό από το BCL, νίκησαν με 100-94!Ο αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα «τρελάθηκε» και μαζί με τους συμπαίκτες του ανέβηκε στις κερκίδες, ευχαρίστησε τους 20.000 οπαδούς και άρχισε να τραγουδά συνθήματα μαζί τους!

Οι παίκτες της μπασκετικής ΑΕΚ έκαναν pasillo στους πρωταθλητές του ποδοσφαίρου με τον κόσμο να τους αποθεώνει και να τραγουδούν το όνομα του Μανόλο Χιμένεθ. Η ποδοσφαιρική ομάδα των «κιτρινόμαυρων», αλλά και ο Μανόλο Χιμένεθ, πήραν θέση στα επίσημα του «Νίκος Γκάλης», για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των παικτών του Ντούσαν Σάκοτα κόντρα στους Γάλλους και όπως ήταν φυσικό αποθεώθηκαν από τους 18.000 οπαδούς!Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τον... γύρο του θριάμβου στην Νέα Φιλαδέλφεια, οι «κιτρινόμαυροι» εύχονται να δουν και την μπασκετική ομάδα να σηκώνει τη δεύτερη κούπα της σεζόν - μετά το Κύπελλο Ελλάδος.

Η ΑΕΚ, από τη βραδιά της 11ης Μαρτίου ήταν ουσιαστικά σίγουρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ολο αυτό το διάστημα, όμως, δεν μπορούσε να το πανηγυρίσει όπως και όσο ήθελε, λόγω των συνεχών προσφυγών του ΠΑΟΚ στα δικαστήρια. Όλα αυτά, όμως, τελείωσαν οριστικά, όπως τελείωσε και η αναμονή όλων στην Ένωση. Ο Αραούχο έδωσε το σύνθημα το Σάββατο με το ωραίο γκολ που πέτυχε, ο Μάνταλος σήκωσε ψηλά την κούπα και ο Μανόλο Χιμένεθ με τους παίκτες του και τους χιλιάδες οπαδούς τους που κατέκλυσαν τη Ριζούπολη έφυγαν σφαίρα για Νέα Φιλαδέλφεια, όπου στήθηκε το πιο όμορφο πάρτι των τελευταίων 24 χρόνων! Τότε, ήταν με το... τρενάκι στο "Νίκος Γκούμας". Τώρα με το ανοιχτό πούλμαν που κατέληξε μπροστά από την «Αγιά Σοφιά» που έρχεται. Όπως ήρθε η ΑΕΚ! Το 1-0 της Ένωσης επί του Απόλλωνα επισφράγισε μία χρονιά όνειρο για παίκτες, τεχνικό τιμ, διοίκηση και φυσικά οπαδούς που δεν σταματούσαν να τραγουδούν!