Η γρίπη των πτηνών...

Όταν οι υπηρεσίες βγάζουν απλά ανακοινώσεις και μέχρι εκεί...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Ανακοίνωση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών εξέδωσε Τμήμα Κτηνιατρικής της ∆/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Kαρδίτσας, αναφέροντας μάλιστα ότι εκτός από επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε κύκνους του Έβρου υπήρξαν κρούσματα σε κότες αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία όπου η θνησιμότητα έφτασε το 100% μέσα σε πέντε ημέρες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ∆/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Kαρδίτσας ενημερώνει τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών, ότι ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε κύκνο στο νομό Έβρου και σε όρνιθες αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία. Τα κρούσματα αφορούν τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 που εμφανίζεται τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά όσο και σε άγρια πτηνά. Η γρίπη των πτηνών εκδηλώνεται με μεγάλη νοσηρότητα και μαζικούς θανάτους των πτηνών, χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων. Στην περίπτωση δε των αυγοπαραγωγών ορνίθων της Αρκαδίας η θνησιμότητα των πτηνών έφτασε το 100% εντός πέντε ημερών.

Κατόπιν των ανωτέρω εφιστούμε την προσοχή των κατόχων πουλερικών, για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 258971/2008 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1785 τ. Β ́): 1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικοσίτων πουλερικών: α) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας, β) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές του Νομού που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Στην περίπτωση αυτή τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. 2.Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. 3. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών. 4. Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές. 5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Σε ένα σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές. Διαβάζω την ανακοίνωση το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης και την Πέμπτη το πρωί κάνω μια βόλτα από την Δημοτική Αγορά και τι να δω. Διάφορες κυρίες πουλούσαν σφαγμένα κοτόπουλα, μέχρι και νεαρά περιστέρια (πιτσούνια) κ.λ.π.

Αβίαστα λοιπόν βγαίνει το εξής συμπέρασμα. Η πολιτεία αντί να προστατεύει επί της ουσίας τους πολίτες, αρκείται απλά σε μερικές ανακοινώσεις. Τι θα πει απαγορεύεται; Ποιος θα εφαρμόσει την απαγόρευση; Δεν θα έπρεπε την ίδια ημέρα να έχουν φροντίσει αυτοί που έβγαλαν την ανακοίνωση, να υπάρξουν και οι σχετικοί έλεγχοι; Εξέδωσαν μια ανακοίνωση, αλλά στην αγορά η πώληση πουλερικών συνεχίζεται κανονικά. Αν αύριο υπάρξουν κρούσματα σε ανθρώπους τι θα έχουν να πουν; Γνωρίζουν άραγε ότι έχουν όλοι αυτοί ευθύνη για τη υγεία των πολιτών; Γνωρίζουν ότι η δουλειά τους δεν είναι απλά να βγάζουν ανακοινώσεις που μπορεί να διαβάζουν ελάχιστοι, αλλά οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να υπάρξει εφαρμογή του νόμου;

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο. Ας γίνουμε ουσιαστικοί και όχι μόνο για το θεαθήναι...