Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 21:17

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί σε αδιέξοδο. Και τούτο κυρίως γιατί η υπερφορολόγηση και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης απωθεί τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές είναι σημαντικά λιγότερες από ότι χρειάζεται η χώρα μας. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά αποεπενδύουμε. Και τούτο γιατί βασικός κανόνας είναι ότι το χρήμα επενδύεται εκεί όπου οι συνθήκες είναι ελκυστικές. Βασική συνθήκη για τον επενδυτή είναι το καθεστώς που διέπει το επιχειρείν και ειδικότερα: η φορολογία, η συνεργασία με τη Διοίκηση, η εργατική νομοθεσία, η ταχύτητα αποφάσεων, η ασφάλεια δικαίου, οι υποδομές. Δυστυχώς, σε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και ιδίως την διετία της σημερινής Κυβέρνησης, η Ελλάδα έρχεται ανάμεσα στους τελευταίους στη διεθνή κατάταξη. Η χώρα μας έχει απολέσει την αξιοπιστία. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και ο φόβος, ότι η χώρα θα βγει από το Ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταθέσεις στο πρώτο δίμηνο του 2017 εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες. Οι εκροές έχουν προσεγγίσει το 1,5 δις. Ευρώ. Προφανώς η αβεβαιότητα, η υψηλή φορολόγηση και ο κίνδυνος για GREXIT εξανεμίζουν τις καταθέσεις.

Συνεπώς, είναι η ώρα να εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Διάσωσης της χώρας. Σχέδιο ρεαλιστικό που θα στηρίξει τις επενδύσεις. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε την απασχόληση και θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη.

Το Εθνικό Σχέδιο Διάσωσης θα πρέπει να στηρίζεται στους εξής άξονες:

Πρώτον, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες χτίζοντας ένα σύγχρονο και δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού παρέχοντας συγχρόνως και ένα κοινωνικό κράτος.

Τρίτον, με τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και επενδύσεων ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα να επιστρέψουν.

Τέταρτον, να χτυπήσουμε τη διαφθορά στη ρίζα θεσμοθετώντας σύγχρονα πλαίσια ελέγχου και προωθώντας τις αποκρατικοποιήσεις. Έτσι δημιουργούμε ανάπτυξη, μείωση των κρατικών δαπανών και μειώνουμε το πεδίο συναλλαγών που στηρίζονται στη διαφθορά.

Πέμπτον, να προωθηθεί σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη στις προμήθειες στον δημόσιο τομέα.

Έκτον, να πάψει η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός που βιώσαμε κυρίως στις εκλογές του 2009 και του 2015. Να πάψει η κυριαρχία του ίδιου στρεβλού κρατικισμού. Να υπάρξει πολιτική υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εφαρμογή εθνικού σχεδίου για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα με βιώσιμη οικονομία και κοινωνική συνοχή στηρίζοντας τομείς εθνικής ανάπτυξης όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας, παιδεία και ο πολιτισμός.

Οι αλλαγές αυτές απαιτούν Εθνική Συνεννόηση. Οι αλλαγές αυτές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μετατροπές του οικονομικού κλίματος και να φέρουν νέες επενδύσεις. Έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου, που εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές αντίστοιχου περιεχομένου ανακάμπτει και βγαίνει από τα μνημόνια. Η ώρα της αλλαγής πορείας έχει προ πολλού φτάσει. Και βεβαίως η ώρα της ευθύνης όλων μας. Απαιτείται τόλμη, αποφασιστικότητα και διάθεση σύγκρουσης με κάθε συμφέρον που αντιστέκεται. Γι’ αυτό ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης είναι απαραίτητο.