Στήνουν μπλόκα οι αγρότες

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 20:35

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες θα στηθεί το μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας στη Νίκαια...

Οι αγρότες της Καρδίτσας αποφάσισαν, πέρα από το μπλόκο που θα στηθεί στη Νίκαια, να προβούν από Δευτέρα και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες...

Να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από Δευτέρα και κάποια στιγμή στο τέλος της εβδομάδας -με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 26 του μήνα- και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες να ξεκινήσει η πομπή για τη Νίκαια, αποφάσισαν οι αγρότες που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου στο Βασιλί Φαρσάλων, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Ανάλογη απόφαση έχει πάρει εδώ και μέρες και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας, όπου ο Πρόεδρος της κ. Βαγγέλης Μπούτας ανακοίνωσε ως ημερομηνία για το στήσιμο των μπλόκων στις 23 του Ιανουαρίου, κάτι όμως που θα πάει για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, μέχρι και τη Δευτέρα, στελέχη των Ομοσπονδιών από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, θα «οργώσουν» κάθε νομό, περιοδεύοντας σε πολλά χωριά εξηγώντας στους αγρότες τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μείνουν στα καφενεία, αλλά να βγούνε στους δρόμους, διεκδικώντας μέσα από τις τάξεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων τα δίκαια αιτήματα τους.

Πάντως, τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά της επαρχίας Φαρσάλων και της Καρδίτσας δίνουν μικρή αναβολή στην έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό. Άλλωστε, πολλά από τα αγροτικά μηχανήματα που θα συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας είναι ακόμη «παγωμένα», αφού μέχρι και την Τρίτη τόσο στην επαρχία Φαρσάλων όσο και στην Καρδίτσα, χιόνιζε. Προβληματισμό προκαλεί και η πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη.

Αποκλείουν υπηρεσίες...

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, έγινε στην Καρδίτσα στα γραφεία της ΤΕΔΚ σύσκεψη της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας όπου ο Βαγγέλης Μπούτας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την απόφαση της Λάρισας.

Τα τρακτέρ θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών από την προσεχή Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Το πρωί της Πέμπτης θα κατευθυνθούν και θα συγκεντρωθούν στην Ιτέα και από εκεί, γύρω στις 10:30, θα αρχίσει η πορεία προς τον κόμβο της Νίκαιας.

Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

«Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους»: με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104", στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προγραμματίζονται από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο προγραμματισμός «αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές».

Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, ενώ τρακτέρ θα μετακινηθούν σε πλατείες χωριών.

Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, o ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» σημείωσε ο κ.Μπούτας.

Σημαντικό αίτημα τόνισε πως είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».

Οι κινητοποιήσεις αφορούν, τέλος, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας τόσο για «τα προβλήματα που υπάρχουν από παλαιότερα, όσο και για πρόσφατα με την κακοκαιρία», ενώ συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα που άπτονται της παραγωγής κρασιού και της φορολόγησης του: «όταν ένα κιλό σταφύλι κάνει 30 λεπτά και ένα κιλό κρασί έχει φόρο 30 ακόμη λεπτά, είναι δώρον άδωρον να καλλιεργήσεις» καταλήγει ο κ. Μπούτας και απευθύνει κάλεσμα και στους πολίτες και ειδικότερα «τα λαϊκά στρώματα» να «είναι συμπαραστάτες» στον αγώνα των αγροτών.

Ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση ήταν ικανοποιητική ως προς τη συμμετοχή και τη διάθεση των αγροτών, μετέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της ΕΟΑΝΣ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις, την Παρασκευή στα Τρίκαλα από την Ομοσπονδία «Η Άνοιξη», στην Αγιά από την ΕΟΑΣΝ Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας Αγιάς και το Σάββατο 21 του μηνός στη Γαλήνη Λάρισας.

Στις υπόλοιπες περιοχές

Στους δρόμους βγαίνουν τα τρακτέρ και στη Ζάκυνθο, με τη συγκέντρωση που θα γίνει με τα μηχανήματα να έχει οριστεί στην περιοχή της «Λούμπας».

Έναρξη κινητοποιήσεων των αγροτών αποφάσισε και η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με τους παραγωγούς να παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στην Καλλονή. Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων των παραγωγών της Λέσβου είναι η άμεση αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Τα τρακτέρ τους κατεβάζουν στους δρόμους και οι αγρότες στην Κρήτη, με τον σχεδιασμό να θέλει τα αγροτικά μηχανήματα να παρατάσσονται στον κόμβο των Πραιτωρίων, στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Κινητοποιήσεις και στην Κέρκυρα αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις πανελλαδικές αποφάσισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων μαζί με 10 ακόμη σωματεία και συλλογικότητες. Ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεών τους προβλέπει πορείες και μπλόκα σε κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της Κέρκυρας, την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τον «δρόμο του αγώνα» με κατεύθυνση τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα παίρνουν οι Σερραίοι αγρότες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνέλευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκεντρώσουν στις πλατείες των χωριών τα αγροτικά τους μηχανήματα και αφού γίνει καταμέτρηση των δυνάμεών τους, προς το τέλος της εβδομάδας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Επιστολή Βουλγαρίας για ανοιχτά σύνορα

Υπό το πρίσμα αυτό, επιστολή προς τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, απέστειλε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, εκφράζοντας τις ανησυχίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων από Έλληνες αγροτοσυνδικαλιστές, στο πλαίσιο των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεών τους. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των ενώσεων μεταφορέων της Σόφιας δηλώνουν πως σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες προχωρήσουν στο μπλοκάρισμα των συνοριακών διαβάσεων, θα προβούν και εκείνοι σε αντίποινα, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση μέσω οδικών αξόνων που καταλήγουν, μέσω της χώρας τους, στην Ελλάδα.