ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 20:50

ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5oυ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Την Πέμπτη 18 Μαϊου 2017, η Β΄ Τάξη του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: «Περίπατος στα Βυζαντινά Μνημεία της Καρδίτσας. Οδηγός για παιδιά...» Αρχικά οι μαθητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κορώνης, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ο ναός διαθέτει λαμπρές τοιχογραφίες της κρητικής σχολής. Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής υποδέχθηκε τους μαθητές με θέρμη, τους ξενάγησε στο χώρο της μονής και τους ενημέρωσε για την ιστορία, το ρυθμό, την εικονογράφηση και την πλούσια βιβλιοθήκη αυτής. Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στον προαύλιο χώρο, απόλαυσαν τη φύση και το ιδιαίτερο περιβάλλον του Μοναστηριού, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη φιλοπονία και το ενδιαφέρον των μοναχών.

Αργότερα οι μαθητές βρέθηκαν στο Φανάρι, επισκεπτόμενοι αρχικά τον Ιερό Ναό του Αγίου Σεραφείμ, στη συνέχεια το Κάστρο και το Λαογραφικό Μουσείο. Η ξενάγηση ξεκίνησε με αναφορά στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου Σεραφείμ.

Η επισκέψη στο Βυζαντινό Κάστρο, το οποίο είναι ένα μικρό οχυρό, προκάλεσε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον όλων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του κάστρου και θαύμασαν την αρχιτεκτονική κατασκευή του πύργου, της πυριταποθήκης, της υπόγειας και υπέργειας δεξαμενής και έμαθαν για τα ευρήματα του τζαμιού και του μιναρέ.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται ποικίλα εκθέματα σχετικά με την ιστορία και τη λοαγραφία του τόπου μας.

Οι μαθητές επέστρεψαν, μετά από αυτό το οδοιπορικό στην περιοχή της Καρδίτσας, πιο πλούσιοι σε γνώσεις, εμπειρίες και εικόνες, επιτυγχάνοντας έτσι τους στόχους του προγράμματος.

Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Τρυφέρη Αγγελική και οι συνοδοί καθηγητές κ. Κατσίκη Σοφία, κ. Καπούλα Ναυσικά, κ. Σπαή Μαρία και η κ. Πούλιου Αλεξάνδρα ευχαριστούν θερμά τον Ηγούμενο της μονής, τον κ. Χατζή Χρήστο και τον κ. Φλωρίδη Απόστολο, οι οποίοι βοήθησαν στην ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών.