34ου Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 20:08

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας παρουσίασε τη Δευτέρα στις 5 Μαρτίου το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 18 Μαρτίου.

Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα στελεχώνεται από τους:

Ø Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη

Ø Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο–συγγραφέα

Ø Λουκά Θάνο, μουσικοσυνθέτη

Ø Χριστίνα Κωστέα, σκηνογράφο-ενδυματολόγο

Ø Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιό

Το πρόγραμμα του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Παρασκευή 9 Μαρτίου - Ώρα 8.30μ.μ.

> Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί

> Συναυλία – αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδι-επιμέλεια: Ευτυχία Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

Σάββατο 10 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

Κυριακή 11 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Δευτέρα 12 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος

Τρίτη 13 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

Τετάρτη 14 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου

Ομιλητής: Διονύσης Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής

Πέμπτη 15 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού (κατάλληλο για άνω των 15 ετών)

Παρασκευή 16 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

> Τιμητικό Αφιέρωμα στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη

Ομιλητής: Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος-συγγραφέας-εικαστικός

Σάββατο 17 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Πειραματική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε

Κυριακή 18 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Απονομή βραβείων

> Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

> Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο το συνθέτη και ερμηνευτή Μπάμπη Στόκα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 34ΟΥ Π.Φ.Ε.Θ.Κ.

Σάββατο 10 Μαρτίου, ώρα 19.00

Εγκαίνια Έκθεσης μελών του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας (Δημοτική Αγορά, έναντι Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου). Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη.

Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.

Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.

Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων). 

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66).

Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 11.00 έως 14.00

Επιμορφωτικό σεμινάριο Α ΄θμιας με θέμα «Η θεατρική παράσταση από τη θεωρία στην πράξη». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ Ευανθία Στιβανάκη θα αναλάβει τη θεωρητική εισήγηση και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη θα υποδείξει στους εκπαιδευτικούς πώς να στήσουν μια σχολική παράσταση.

Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 12 μ.μ.

Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου: Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ζωή και την εμπειρία της ηθοποιού.

Χώρος: Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου)

Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 10.00 π.μ.

Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος»

Χώρος: Δ ΄ Παιδικός Σταθμός Δήμου Καρδίτσας (Καμινάδων)

Επιμέλεια εκδήλωσης: η παιδαγωγός θεάτρου Σύλβια Σινάνη

Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 11 π.μ.

Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με την σκηνογράφο - ενδυματολόγο Χριστίνα Κωστέα: Γνωριμία με την τέχνη της σκηνογραφίας. Ιδέες για το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66).

Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ.  

Εικαστικό γεγονός: Προβολή & ανάλυση 120 έργων του καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη. Αναδρομή, συζήτηση και προβληματισμός για την πορεία της σύγχρονης  τέχνης.  

Χώρος: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ

Κυριακή 18 Μαρτίου – ώρα 11.00 π.μ.

Παράσταση τριών μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Το σύνολο κιθάρας ΄΄Legato΄΄, το σύνολο εγχόρδων και το σύνολο τζαζ σε μια ευφάνταστη μουσική διαδρομή.

Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΑΚΟΥ

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι και φέτος μαζί μας για να ομορφύνει τις πρώτες ανοιξιάτικες νύχτες. Πρόκειται για ένα θεσμό που καταξιώθηκε μέσα στην πάροδο του χρόνου, αλλά και μέσα από την συστηματική και εργώδη προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ κάνει την Καρδίτσα γνωστή στο πανελλήνιο, αφού για αρκετές ημέρες η πόλη μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας.

Η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και αυτό το αποδεικνύουν οι αξιόλογες συμμετοχές των θεατρικών σχημάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως το αποδεικνύει και το κοινό που κάθε βράδυ γεμίζει την αίθουσα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία, οδηγεί και εμάς ως αιρετή περιφέρεια να στηρίζουμε το θεσμό και να προσπαθούμε να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Χωρίς αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια, δεν θα ήταν δυνατή η μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, τα μέλη των ερασιτεχνικών θιάσων, που κάνοντας καλό και ποιοτικό θέατρο, διεκδικούν το χειροκρότημα.

Τέλος κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω, πως ο πολιτισμός στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει το καταφύγιο μας. Μπορεί να κλείσει πληγές και να ανοίξει παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον. Εύχομαι καλές και ποιοτικές παραστάσεις.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

«Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Καρδίτσας αποτελεί για την Θεσσαλία και για ολόκληρη τη χώρα μας, ένα ξεχωριστό σταυροδρόμι τέχνης και συνεργασίας.

Για περίπου μια εβδομάδα θα συναντηθούν στην Καρδίτσα το θέατρο η ζωγραφική και η μουσική, θέτοντας για 34η συνεχόμενη χρονιά το Νομό μας στο επίκεντρο του πανελλήνιου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για έναν πολύ επιτυχημένο θεσμό που διακρίνεται για την αγαστή συνεργασία των συνδιοργανωτών τοπικών φορέων, την οποία επιτύχαμε εδώ και πολλά χρόνια, διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού και συνεχώς επιβεβαιώνουμε στο χρόνο με κάθε αφορμή.

Η στήριξη που παρέχουν στο Φεστιβάλ η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, το Επιμελητήριο, η Εκκλησία και βεβαίως η βασική διοργανώτρια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, καταδεικνύει ότι στην Καρδίτσα έχουμε αποκτήσει ισχυρή συνείδηση συνεργατικότητας με την οποία πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνουμε έναν μεγάλο κοινό στόχο που είναι να συναντηθούν στην πόλη μας και μάλιστα επί της θεατρικής σκηνής, μέσω των διαγωνιζόμενων θιάσων, διαφορετικές κουλτούρες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος, προάγοντας έτσι με έναν μοναδικό τρόπο το πολιτιστικό ιδεώδες.

Ταυτόχρονα όμως, οφείλω να επισημάνω ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, πέρα από την ούτως η άλλως, πολύ δυναμική καλλιτεχνική του διάσταση, είναι και μια τεράστια αναπτυξιακή διαδικασία για της περιοχή μας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πολλοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα θα επισκεφθούν το Νομό μας, θα θαυμάσουν τις ομορφιές του, θα απολαύσουν τη ντόπια φιλοξενία και θα μετατραπούν αυτόματα σε ένθερμους διαφημιστές της δικιάς μας πλούσιας πολιτιστικής και κοινωνικής κουλτούρας.

Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει εμείς οι Καρδιτσιώτες να δημιουργούμε πάντα με την πολυποίκιλη δραστηριότητά μας - εντός και εκτός των ορίων του Νομού - νέους κήρυκες του πολιτισμού και της παράδοσης αυτού του ευλογημένου τόπου, διότι το έχει πραγματικά ανάγκη για την ανάπτυξή του.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες σε καλλιτεχνικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, θα συνεχιστούν με την ίδια επιτυχία στο μέλλον, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο την πολύ σημαντική πολιτιστική δυναμική που παρουσιάζει διαχρονικά η Καρδίτσα».

 

Χαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

34 χρόνια δεν είναι πολλά. Για εμάς στην Ε.Π.Σ.Ν.Κ. κάθε χρονιά είναι και μια καινούργια γέννα. Πέντε μήνες τώρα το πρώην και νυν Διοικητικό Συμβούλιο με οδηγό την πείρα του οργάνωσε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τη γιορτή που ξαφνιάζει με το λόγο, την ερμηνεία, τη μουσική, τη σκηνογραφία. Τη γιορτή που προτρέπει να βγεις απ ΄ τη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό και να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής. Οι 25 συμμετοχές δείχνουν την αξία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας. Από αυτές επιλέγησαν οι 8 καλύτερες που θα διαγωνισθούν αρχίζοντας από το Σάββατο 10 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ όμως θα ανάψει τα φώτα του την Παρασκευή με μια συναυλία αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι με ένα δικό μας παιδί, την Ευτυχία Μητρίτσα. Πέραν των 8 παραστάσεων καθ ΄ όλο το δεκαήμερο θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια από τα τιμώμενα πρόσωπα που θα είναι η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου και ο μεγάλος εικαστικός-ζωγράφος Κώστας Τσόκλης ο οποίος το Σάββατο 17 Μαρτίου σε ένα εικαστικό γεγονός θα παρουσιάσει σε βιντεοπροβολή 120 έργα του και θα ακολουθήσει συζήτηση για την πορεία της σύγχρονης τέχνης στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Επίσης Σεμινάρια θα παραδώσουν και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της οποίας το καλλιτεχνικό βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Μέλη της για φέτος θα είναι:

  • Ο Σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης

  • Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης

  • Ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος

  • Η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα

  • Ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου

Το έργο στην Αφίσα του Φεστιβάλ και στο πρόγραμμα είναι του εκλιπόντα Γιάννη Τρούκη.

Όλοι καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη αυτή γιορτή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγκαλιά της άνοιξης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το μεγάλο συνδιοργανωτή: την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και τη θαλπωρή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Σας περιμένουμε λοιπόν την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 8.30μ.μ. για να γιορτάσουμε τα 34 χρόνια ερασιτεχνικού θεάτρου του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Καρδίτσας.