Έναρξη με ομιλίες και συναυλία της Ευτυχίας Μητρίτσα

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 19:15

Πανηγυρική έναρξη του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας...

Πανηγυρικά και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής 9 Μαρτίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, η αυλαία του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, η Καρδίτσα απέδειξε ότι πρωτοπορεί στον πολιτισμό και ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι ο πιο επιτυχημένος και ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Σε πείσμα των καιρών, είμαστε πάλι εδώ. Δεν έχει λυγίσει γράδο το κλαδί που ακουμπάμε. Κι η άνοιξη δεν λησμονά. Έρχεται όπως το’ χει συνήθειο πάντα στην ώρα της και μας συμπαρασύρει στην αναγέννηση, γιατί μόνο αυτή μπορεί. Οι άνθρωποι στις πόλεις σφυροκοπούν τη ζωή τους. Η άρρωστη λιτότητα γιατρεύεται απ’ την αδιαφορία τους. Και κάτι ξεκάρφωτες κραυγές, σβήνουν ‘’σαν τον αφρό στα δάχτυλα του ναύτη’’. Μα εδώ είναι Ελλάδα κι είναι αλλιώς. Εδώ τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ. Εδώ οι λέξεις γίνονται δρόμοι λεωφόροι. Γίνονται σειρήνες που σου φωνάζουν, σήκω κι ανέβα στη σκηνή. 34 χρόνια η απίστευτη μικρή καρδιά, όπως την έλεγε ο Τάσος, η Καρδίτσα μας, χτυπά και φωτίζει το πανελλήνιο. Οραματίζεται και διδάσκει. Πεθαίνει κι ανασταίνεται. Τραγουδά και ερμηνεύει. Γιατί για εμάς ο κάθε χρόνος είναι και μια καινούργια γέννα. Είναι το νέο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που δεν θα γεράσει ποτέ. Δεν θα λυγίσει ποτέ όσο κι αν την πατρίδα μας θέλουν να την λιγοστέψουν. Θα γράφει πάντα μεγάλα κείμενα. Θα φτιάχνει Παρθενώνες. Θα πολεμά με δίκιο. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα κι είναι αλλιώς».

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου μεταφέροντας τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας για καλή επιτυχία.

Ακολούθως, χαιρέτισε ο βουλευτής Κοζάνης και γνωστός σκηνοθέτης κ. Θέμης Μουμουλίδης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ελληνική περιφέρεια διαθέτει το δικό της ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που φέρνει την Καρδίτσα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης εστίασε στην πολύπλευρη σημασία του Φεστιβάλ για την περιοχή μας αφού μεταξύ άλλων καταφέρνει και ενισχύει την τοπική οικονομία.

Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά τόνισε πως το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις αποτελώντας έναν σπουδαίο θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα σημείωσε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική δράση και συνεχάρη την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και όλους τους συντελεστές για το έργο τους.

Ο βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που έχει πολύ μεγάλη αξία και για το παρόν αλλά και για το μέλλον του τόπου μας.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, εξήρε το επίπεδο της διοργάνωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μία ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι και την Ευτυχία Μητρίτσα. Σπουδαία τραγούδια μεγάλων συνθετών, ζωντάνεψαν ξανά στη σκηνή του Δημοτικού Κιν/θέατρου μέσα από τη ζεστή φωνή της αγαπημένης Καρδιτσιώτισας καλλιτέχνιδας Ευτυχίας Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ήταν δύο εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Αχιλλέας Wastor στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

Ήταν μια πραγματικά μοναδική στιγμή που συνεπήρε το θεατρόφιλο κοινό, ταξιδεύοντας το σε υπέροχα μονοπάτια συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης που μόνον η Τέχνη, μέσα από όλες τις εκφάνσεις, μπορεί να προσφέρει.

Με αυτό τον υπέροχο μελωδικό τρόπο δόθηκε το σύνθημα να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του θεάτρου που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ ξεκινάει το Σάββατο 10 Μαρτίου και θα λάβουν μέρος 8 συνολικά θίασοι, οι οποίοι επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 25 συμμετοχές, διεκδικώντας τα 12 τιμητικά βραβεία του Φεστιβάλ καθώς επίσης και το Βραβείο Κοινού.

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης έχουν αναλάβει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα: ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα και ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου ο οποίος επιμελήθηκε και το σκηνικό της έναρξης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τιμητικά αφιερώματα σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το χώρο του θεάτρου και των Τεχνών, ενώ πολλές και ενδιαφέρουσες είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται καθημερινά (σεμινάρια επιμόρφωσης για ενήλικες και μαθητές, θεατρικά παιχνίδια, συναυλίες και άλλα).

Αξίζει να σημειώσουμε πως για άλλη μια χρονιά, υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν αυτή τη μαγεία του θεάτρου.

Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό, K&P Kafantaris-Papakostas S.A. Cotton ginning & oil mills. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα του επόμενου διημέρου

Κυριακή 11 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη



Δευτέρα 12 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.

Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.

Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων). 

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στο Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου). Είσοδος ελεύθερη.