Η γιορτή των απανταχού Καρδιτσιωτών

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 11:29

Έκοψαν την πίτα τους και τίμησαν τους Γιάννη Ραχωβίτσα και Ανδρέα Σκαρτσίλα...

Από κάθε γωνιά της Αττικής οι Καρδιτσιώτες και οι Καρδιτσιώτισσες έσπευσαν να «εισπνεύσουν» Καρδιτσιώτικο αέρα στην καθιερωμένη γιορτή για την πίτα του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών που φέτος έγινε την Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, στη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων και ομιλιών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, στο Μέγαρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Γενναδίου.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα άνοιξε τη γιορτή ο Πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κουσαής, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύπλευρες δραστηριότητες του Συλλόγου και στη μεγάλη ανταπόκριση των Καρδιτσιωτών της διασποράς που διψούν κυριολεκτικά να αναπνέουν Καρδιτσιώτικο αέρα μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις που τους φέρνει κοντά στη γενέτειρά τους.

Η εκδήλωση αυτή, πρώτη της φετινής περιόδου, αποδεικνύει το μεγάλο έργο που κάνει ο Σύλλογος αυτός, ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών, που ιδρύθηκε πριν 39 χρόνια από μια χούφτα Καρδιτσιώτες, με πρωτεργάτη το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ Τίκα.

Πράγματι φέτος η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών είχε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Η οργάνωση ήταν άψογη από κάθε πλευρά και όσοι παρευρέθησαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πραγματική Καρδιτσιώτικη σύναξη που τα είχε όλα.

Την ευλογία της πίτας έκανε ο εκπρόσωπος ιερέας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ. Τιμοθέου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από την ιστορική «Μάχη της Ματαράγκας», ο φιλόλογος-συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής, στη σύντομη μεν αλλά ιδιαίτερα περιεκτική ομιλία του για την κρίσιμη αυτή μάχη που έκρινε την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Οθωμανικό ζυγό, έκανε γνωστό στους Καρδιτσιώτες ένα ιστορικό γεγονός μεγάλης σημασίας, με πρωταγωνιστές τους «λιποτάκτες» αρχηγούς, τον Λοχαγό Ισχόμαχο και τους Επιλοχίες Τερτίπη και Λάϊο, ενώ παράλληλα παρουσίασε και φωτογραφικό υλικό.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν με τιμητική πλακέτα ο Καρδιτσιώτης Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννης Ραχωβίτσας, που κατάγεται από το Φανάρι, για την ευδόκιμη σταδιοδρομία του και την γνωστή προσφορά του στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ο τελετάρχης των εθνικών επετείων και της υποδοχής ξένων ηγετών, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, Ανδρέας Σκαρτσίλας για τη μεγάλη εθελοντική προσφορά του προς τον Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών.

Το εορταστικό κλίμα της γιορτής ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Χορευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Το Σεργιάνι» παραδοσιακών χορών της Καρδίτσας και με τη δεξίωση που έδωσε ο διοργανωτής Σύλλογος, προσφέροντας στους προσκεκλημένους τοπικό Καρδιτσιώτικο τσίπουρο, κρασί, αναψυκτικά κλπ. Παράλληλα δε, μοιράστηκαν σε όλους τους μικρούς Καρδιτσιώτες δώρα, ενώ επίσης, διανεμήθηκε σε όλους το βιβλίο με τίτλο «Η Θεσσαλική Επανάσταση του 1878 και η σημασία της Μάχης Ματαράγκας-Πετρομαγούλας Κιερίου (21-3-1878)», που προσέφερε στο διοργανωτή Σύλλογο ο φιλόλογος Νίκος Κατοίκος.

Μεταξύ του πλήθους των Καρδιτσιωτών παρευρέθησαν η Βουλευτής Β’ Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και Παραγωγής της Βουλής των Ελλήνων, Χ. Καφαντάρη, ο Βουλευτής Αττικής, Κ. Κατσίκης, ο Ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Καρδίτσας, Σπ. Ταλιαδούρος, ο πρ. Βουλευτής Καρδίτσας, Β. Μπρακατσούλας, οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Καρδίτσας, Χρ. Κατσαβριά και Κ. Τσιάρα, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αργιθέας, Δ. Παπακώστας, ο Διοικητής της φιλαρμονικής της ΕΛ.ΑΣ., Δημ. Κανούτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης ασκούμενων και νέων δικηγόρων Αθήνας, Κ. Καρέτσος, ο Γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού, Γ. Δελακουρίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Τ. Λέρτας, ενώ βροντερό «παρών» έδωσαν οι εκπρόσωποι Καρδιτσιώτικων και Θεσσαλικών σωματείων και ειδικότερα, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αηδονοχωριτών, Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος Συλλόγου Μουζακιωτών Αθήνας, Ολ. Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Καλλιθέας, Β. Μητσιώνη, η Πρόεδρος Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Μ. Βλόντζου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαθυλακκιωτών, Χρ. Ρωμανάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσενικολιτών Αθήνας, Χρ. Καρβούνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών Αθήνας, Γ. Βασιλούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κουμπουριανιτών Αργιθέας, Παν. Νταβαρίνος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμοκοβιτών, Ε. Χαντζούλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λουτριωτών, Αν. Μπαλαμπάνη, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαυρομματιανών, Ηλ. Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων, Κ. Τίγκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πηλιορειτών, Βασ. Καψουράχης, ο Πρόεδρος των Αγχιαλιτών της Αθήνας, Απ. Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος των Φαρκαδονίων της Αθήνας, κ. Στάμου, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών, Δημ. Καταφυγιώτης και η εκπρόσωπος της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών, Ανθ. Αναγνωστοπούλου. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές Καρδίτσας, Χρ. Κατσαβριά και Παν. Βράντζα, ο Βουλευτής Λάρισας, Χρ. Κέλλας, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, η Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου και η Υπεύθυνη Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, Φ. Λέκκα.