Δήμητρα Διδαγγέλου: WABI SABI – Ωδή στην ατέλεια

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 22:31

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δήμητρας Διδαγγέλου που διαπραγματεύεται μέσα από 10 διηγήματα την ασυμμετρία και τη μη αρμονία και το εφήμερο της ζωή...

Γέμισε ασφυκτικά το απόγευμα της Πέμπτης το KAFE MERCATO σην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για την παρουσίαση του βιβλίου WABI SABI, της Δημοσιογράφου – ψυχολόγου Δήμητρας Διδαγγέλου που ξεκίνησε την δημοσιογραφικής της καριέρα από την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Ηλία Μπαρτζιώκα ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου από τον Παλαμά και την Ευαγγελία Παπανικολάου, φιλόλογο.

Μετά την εκδήλωση η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία στους παρευρισκόμενους.

Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων τα οποία ενώνει το κοινό νήμα της φθοράς και της ατέλειας.

Η τάση Wabi Sabi, προερχόμενη από την Ιαπωνία, φέρνει στο επίκεντρο την ασυμμετρία και τη μη αρμονία. Την παροδικότητα. Μνημονεύει το εφήμερο της ζωής. Τίποτα δε μένει αναλλοίωτο. Ό,τι ζει αλλάζει, φθείρεται. Φθορά σημαίνει ζωή. Πρόκειται για έναν τρόπο να δούμε τη ζωή με διαφορετική οπτική και να την εκτιμήσουμε, ακόμη κι όταν με μια πρώτη ματιά φαίνεται άσχημη.

Ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες των ιστοριών και μέσα από το εν λόγω πρίσμα να δει και τη δική του ιστορία με διαφορετική ματιά, πιο θετική. Να προσπαθήσει να βρει την ομορφιά μέσα στην προσωπική του ατέλεια και στα ανθρώπινα ελαττώματά του.

Μια τέτοιου είδους θέαση της ζωής έχει ιδιαίτερη αξία τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα που έχει παρακμάσει. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο είναι ο μέσος Έλληνας, ο οποίος καθημερινά βιώνει τη φθορά και την ατέλεια σε όλες τις εκφάνσεις της στην πολιτική, στην οικονομική, στην επαγγελματική και ίσως στην οικογενειακή και προσωπική ζωή.

Με άλλα λόγια, επιδιώκεται ν’ αποκαλυφθεί στον αναγνώστη μια εσωτερική διαδικασία τοποθέτησης της ύπαρξης στον εξωτερικό κόσμο, όπως την είχε συνοψίσει ο Επίκτητος σε μια ρήση του: «Ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα».

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος κι επιστημονικός δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία με Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στα ΜΜΕ κι έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπευτική Γραφή. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ΜΜΕ και στη συνέχεια δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας Ψυχογραφήματα και το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης. Διεξάγει εργαστήρια και συνεδρίες εκφραστικής και θεραπευτικής γραφής χρησιμοποιώντας το γραπτό λόγο ως κύριο μέσο έκφρασης.

Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά. Tο 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, η νουβέλα με τίτλο «Η Σύβι και ο Ντάντυ», η οποία έγινε θεατρικό έργο. Συμμετείχε στα συλλογικά έργα «Η χρονιά του ’88» (εκδόσεις Παράξενες Μέρες, 2014) και «Υπό Σκιάν» (Οι εκδόσεις των συναδέλφων, 2015). Υπό έκδοση είναι η συμμετοχή της στο βιβλίο «Η Ψυχολογία των Μέσων» από τις εκδόσεις Oasis.

Περιεχόμενα

Ληγμένο προφυλακτικό

Ανορθόγραφη ταμπέλα

Το βρόμικο χιόνι λιώνει πιο γρήγορα

Απ' το καθαρό

Γκρίζο στους κροτάφους

Λεκές στην καμπαρντίνα

Λευκός καθρέφτης

Γρατζουνιά στα παπούτσια

Καλοκαιρινό σημάδι

Αν ο Φρόιντ είχε μουστάκι