Δείπνο στο σκοτάδι και στην Καρδίτσα

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 22:50

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας, οι Καρδιτσιώτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα δείπνο με κλειστά φώτα, που αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους!

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Κοινωνικοπολιτικό ενημερωτικό Portal «Με Άλλα Μάτια» ( www.meallamatia.gr ) του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, μαζί με τον Σύλλογο Τριτέκνων Οικογενειών του Νομού Καρδίτσας και την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 9:00μμ στο Ξενοδοχείο Κιέριον.

Μια πρωτότυπη εκδήλωση διοργανώνει στην Καρδίτσα, ο Σύλλογος Τριτέκνων Οικογενειών του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για μια εκδήλωση, την 11η πανελληνίως και πρώτη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του πρωτότυπου και βιωματικού «Δείπνου στο σκοτάδι», το οποίο συνδιοργανώνουν το Κοινωνικοπολιτικό ενημερωτικό Portal «Με Άλλα Μάτια» ( www.meallamatia.gr ) του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, μαζί με τον Σύλλογο Τριτέκνων Οικογενειών του Νομού Καρδίτσας και την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 9:00μμ στο Ξενοδοχείο Κιέριον στην Καρδίτσα και θα απευθύνεται 200 - 400 κατόχους προπωλημένων προσκλήσεων στη τιμή 15 Ευρω με πλήρες μενού και ποτά.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark».

Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.000 άτομα ανά την Ελλάδα!

Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό που θα σας ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Δείπνο στο σκοτάδι στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δείπνο στο σκοτάδι στο Λονδίνο

Δείπνο στο σκοτάδι στη Σόφια της Βουλγαρίας

Δείπνο στο σκοτάδι στη Γερμανία

Δείτε σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ από προηγούμενες εκδηλώσεις μας –ενδεικτικά-:

Θεσσαλονίκη: https://www.youtube.com/watch?v=0DF5gGA0qGM

Αθήνα: http://youtu.be/HLpvF91mr1E

Ηράκλειο Κρήτης: v=XiDE4WNt4ew&feature=youtu.be">https://www.youtube.com/watch?v=XiDE4WNt4ew&feature=youtu.be

Τρίπολη: http://www.youtube.com/watch?v=3c6yfuKS4UY

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν 2 Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-3φορές-, η Αθήνα-3φορές, η Τρίπολη και η Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση επικοινωνήστε στο τηλ. 6945146226

Λίγα λόγια για το www.meallamatia.gr και τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά

Το meallamatia.blogspot.com δημιουργήθηκε στα τέλη του 2011 ως Ένα βήμα για κάθε υγειές σκεπτόμενο, πνευματικά και κριτικά ανήσυχο πολίτη και σήμερα μετρά περίπου 2.000 αναρτήσεις και 300.000 επισκέψεις! Γι’αυτό και σύντομα εξελίχθηκε στο πλήρως προσβάσιμο για κάθε χρήστη, www.meallamatia.gr που εδώ και 3 μήνες λειτουργίας μετρά σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους αρθρογράφους διακομματικής προέλευσης και περίπου 50.000 επισκέψεις.

Αναδεικνύει καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από το χώρο της αναπηρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θετικά παραδείγματα και ευρύτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και καλές πρακτικές και αισιόδοξες ειδήσεις, χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς. Πρόκειται για δημοσιεύσεις που αλλού περνούν στα «ψιλά» και δεν τις βρίσκει κανείς στην αναπαραγόμενη από τα μεγάλα ΜΜΕ επικαιρότητα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Το 2006 Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, διατελεί Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Οίκος Ναύτου», είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του ίδιου Συνδέσμου.

Επίσης, ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ Παράλληλα διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» και από τον Ιανουάριο του 2015 έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".

Από το 2012 έως σήμερα εκλέγεται μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ από το 2010 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, όπου τα έτη 2011-2014 διετέλεσε και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας, Διά Βίου Μάθησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά. (περισσότερα στο www.avgoulas.gr).