Τριήμερο πένθος στο Δήμο Αργιθέας

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 20:54

Τριήμερο πένθος στο Δήμο Αργιθέας για το θάνατο του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα

Τον θάνατο δύο παιδιών της που σκοτώθηκαν από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Νεκροί είναι, ο 50χρονος συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό) και ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, που κατάγεται από το Ανθηρό Αργιθέας και διέμενε στη Λάρισα.

Τον θάνατο δύο παιδιών της που σκοτώθηκαν από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Νεκροί ανασύρθηκαν από την πτώση. Ο 50χρονος συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό), πατέρας τριών παιδιών. Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά.

Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, που κατάγεται από το Ανθηρό Αργιθέας. Ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας γεννήθηκε πριν 40 χρόνια στο Ανθηρό. Πατέρας του ο οδοντίατρος Γιώργος Γούλας και μητέρα του η Τάνια Γούλα. Παντρεμένος με την Αναστασία Νάκου με καταγωγή από το Βλάσι απέκτησαν δύο κόρες. Διέμενε στη Λάρισα και υπηρετούσε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Συγκλονίζει ο εκπαιδευτής του Δήμου Γούλα

Συγκλονίζει ο εκπαιδευτής του Δήμου Γούλα, Αλέξανδρος Βαμβακέρος, με ανάρτησή του στο facebook που συνοδεύονται από φωτογραφίες από την εκπαίδευση.

“Φίλοι μου η καρδιά μου σήμερα στάζει αίμα, δεν μπορώ να το χωνέψω, φαρμακώθηκα. Σήμερα έχασα έναν από τους καλύτερους μαθητές μου τον Δήμο Γούλα. Ο Δήμος ήταν ένας άριστος χειριστής, αποφοίτησε από την ΣΑΣ την 22 Φεβ 2002, 1ος στην σειρά του, ήταν ένας τέλειος οικογενειάρχης ένας άριστος Αξκος. Στην οικογένειά του στην οικογένεια του Κώστα Χαζτή και στην οικογένεια της Αεροπορίας Στρατού τα θερμά συλλυπητήρια μου. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ”. (φωτογραφίες από την εκπαίδευσή του).

Τριήμερο πένθος στο Δήμο Αργιθέας για το θάνατο του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα

Η Αργιθέα πενθεί για τον τραγικό χαμό του δικού της τέκνου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα εν ώρα καθήκοντος στο δυστύχημα του Σαρανταπόρου.

Ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας γεννήθηκε πριν 40 χρόνια στο Ανθηρό. Πατέρας του ο οδοντίατρος Γιώργος Γούλας και μητέρα του η Τάνια Γούλα. Παντρεμένος με την Αναστασία Νάκου με καταγωγή από το Βλάσι απέκτησαν δύο κόρες. Διέμενε στη Λάρισα και υπηρετούσε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Αγαπούσε πάρα πολύ την Αργιθέα και το Ανθηρό. Όταν του δινόταν ευκαιρία πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από το αγαπημένο του Ανθηρό και τα βουνά της Αργιθέας.

Με απόφαση του δημάρχου κ. Λάμπρου Τσιβόλα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στο Δήμο Αργιθέας και οι σημαίες σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δήμου Αργιθέας και όλων των Αργιθεατών εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών, Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Εύχεται πλήρη και ταχεία ανάρρωση στη διασωθείσα Αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Δήλωση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού

Η Ελλάδα, σύμπας ο Ελληνισμός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούν.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα ήθελαν να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών που βρήκαν τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος στο δυστύχημα του Σαρανταπόρου.

Παράλληλα, ελπίζω και εύχομαι η διασωθείσα υπαξιωματικός να αναρρώσει πλήρως.

Είναι αυτονόητη η αμέριστη συμπαράσταση όλων μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα μας και διαφυλάττουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Β. Τσιάκος: Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών

Οι Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και μαζί τους όλη η χώρα πενθούν για τον αδόκητο χαμό των τεσσάρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος.

Ιδιαίτερα η Καρδίτσα πλήρωσε βαρύ φόρο σε αυτό το τραγικό δυστύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο.

Θρηνούμε δυο συμπατριώτες μας τον Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμο και τον ταγματάρχη Δημήτρη Γούλα επίλεκτα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η σκέψη μας αυτές τις ώρες είναι στις οικογένειες των νεκρών αξιωματικών μας που δοκιμάζονται βαριά.

Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες τους και ευχόμαστε να είναι τα τελευταία θύματα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην τραυματισμένη αξιωματικό και γρήγορη επιστροφή στην οικογένεια της.

Β. Τσιάκος

Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε βαθιά θλίψη και οδύνη για τον άδικο χαμό τεσσάρων γενναίων αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα!
Η χώρα συγκλονίστηκε στην είδηση της πτώσης ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, διότι αυτή είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο των επιβαινόντων, Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.
Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για τις οικογένειες των τεσσάρων επιφανών ανδρών και ανείπωτος ο θρήνος των παιδιών που έχασαν τους πατεράδες προστάτες τους!
Ιερό χρέος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει όπως πρέπει, για να αντέξουν το ασήκωτο βάρος της απρόσμενης απώλειας των αγαπημένων τους γονέων!
Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτικών που τίμησαν με μεγάλη γενναιότητα τον όρκο τους προς το Έθνος και την πατρίδα μας.
Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στην επίσης γενναία Αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, η οποία κατάφερε να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.

Δήλωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την απώλεια των 4 στρατιωτικών

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου και την απώλεια 4 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θρηνούν για την απώλεια των 4 στελεχών του Ελληνικού Στρατού στο σημερινό δυστύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο.

Και ιδιαιτέρως  θρηνούμε όλοι οι Καρδιτσιώτες τους δύο συμπατριώτες μας, τον Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμο και τον Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα, που τόσο απροσδόκητα χάθηκαν υπηρετώντας την πατρίδα μας.

Αυτή την τραγική στιγμή, ελάχιστος φόρος τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Εθνική Ακεραιότητα είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και η έμπρακτη συμπαράσταση  των οικογενειών τους.

Στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα, εύχομαι από καρδιάς ταχεία ανάρρωση.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Παλαμά.

Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη

του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου

του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα

του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή

που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Η απώλειά τους μας γεμίζει θλίψη και οδύνη.

      Ο Δήμος Παλαμά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. Θα μείνουν ήρωες για πάντα στις καρδιές μας. Τέλος ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

Ο Δήμαρχος Παλαμά

Γιώργος Σακελλαρίου

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ


Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσαρών ηρωικών Αξιωματικών που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο Ν. Καρδίτσας για άλλη μια φορά θρηνεί τους δικούς του ήρωες, τον Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμο και τον ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα επίλεκτα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Ο Δήμος Σοφάδων συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Το τραγικό δυστύχημα της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βύθισε σε πένθος τις οικογένειές τους και προκάλεσε βαθιά θλίψη και οδύνη σε όλους τους Έλληνες.

Ιδιαίτερα συγκλονίστηκε η τοπική μας κοινωνία, καθώς μεταξύ των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος είναι και δύο συμπατριώτες μας, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου και ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας.

Εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες η Πολιτεία οφείλει να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο. Όπως οφείλει να διασφαλίσει οτι τέτοια τραγικά γεγονότα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον μεριμνώντας για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

Στην Αρχιλοχία, Βασιλική Πλεξίδα εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση. 

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Το χρονικό της συντριβής

Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.

Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.

Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.

Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.

Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.

Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.

Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.

Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση επιτήρησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Πολυτραυματίας η γυναίκα αξιωματικός που επέζησε από τη συντριβή του Χιούι

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Λάρισας η αξιωματικός που εντοπίστηκε ζωντανή είναι πολυτραυματίας και μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η αξιωματικός Βασιλική Πλεξίδα ήταν μέλος του πληρώματος και είχε την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη. Υπενθυμίζεται πως στα ελικόπτερα τύπου Χιούι υπάρχουν τρία μέλη πληρώματος: δύο Χειριστές και ένας ένας Μηχανοσυνθέτης.

Στο σημείο της συντριβής έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί, οι υπόλοιποι τέσσερις επιβαίνοντες.

Μιλώντας στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο οποίος έφτασε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επιζήσασα, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών εξηγώντας ότι τονίζοντας ότι το ΓΕΕΘΑ θα βγάλει επίσημη ενημέρωση. Όσον αφορά στο σημείο που έγινε η πτώση τόνισε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.

ΑΥΤΗ είναι η ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ που ΣΩΘΗΚΕ από την πτώση του ελικοπτέρου στην Ελασσόνα

H αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, τραυματίας του στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Ελασσόνα, μεταφέρθηκε στο 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που έχει εξειδικευμένο προσωπικό κι εξοπλισμό, καθώς η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, στην περίπτωση που η αρχολοχίας χρειαστεί να μεταφερθεί.

Ο σύζυγός της έφυγε εσπευσμένα από τον Βόλο με το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, να σταθεί στο πλευρό της γυναίκας του.

Πριν από λίγη ώρα, μίλησε στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και δήλωσε ότι η σύζυγός του είναι καλά τα ζωτικά της όργανα, απλά η κοπέλα έχει ένα κάταγμα στη λεκάνη της. Αυτό είναι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που κι ο ίδιος ο άνθρωπος γνωρίζει.

Έπεσε σε κολόνα της ΔΕΗ;

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο τύπου Χιούι συνετρίβη κοντά στο οδικό δίκτυο Ελασσόνας – Κοζάνης πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ. Το ελικόπτερο κατέπεσε σε δύσβατη περιοχή και στο σημείο φέρονται να βρίσκονται και κάτοικοι του χωριού. Το σημείο όπου κατέπεσε το Χιούι

Η μοιραία πτήση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 7:50 από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας. Ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας με προορισμό τη Λάρισα, έχοντας τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετέχουν ένα Super Puma και ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Στρατό Ξηράς. Η δεύτερη μέσα σε 24 ώρες! Χθες είχαμε το θάνατο ενός νεαρού στρατονόμου σε τροχαίο με τζιπ και σήμερα το θάνατο τεσσάρων στελεχών και τον τραυματισμό ενός ακόμη στην πτώση του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ στην Ελασσόνα.

Τα ερωτήματα για τα αίτια της πτώσης είναι πολύ νωρίς για να απαντηθούν. Πληροφορίες κυκλοφορούν πολλές. Ας περιμένουμε να προκύψουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η κατάσταση της υγείας της γυναίκας Αρχιλοχία που σώθηκε είναι καλή. Βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Πρ. Παυλόπουλος: Βαθιά οδύνη για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών

Θερμά συλλυπητήρια και αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των θανόντων αξιωματικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο UH-1H, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η πατρίδα και ο λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της εθνικής μας άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ποιο είναι το ελικόπτερο που έπεσε

Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου είναι Bell UH-1H Iroquois (Huey) και προφέρεται "Ιροκουά" από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το "Χιούι" είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο, καθώς κατασκευάστηκε σε τεράστιους αριθμούς και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 και πλέον χωρών. To ελικόπτερο που έπεσε σήμερα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας μετέφερε 5 άτομα, 4 είναι νεκροί. Περισσότερα ΕΔΩ.

Η ιστορία της κατασκευής

H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα μονάχα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα προγράμματα συμπαραγωγής της μητρικής εταιρείας Bell σε Ιταλία, Γερμανία, Ταϊβάν, Ιαπωνία και Τουρκία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.

Η Ελλάδα ξεκίνησε την παραλαβή των ελικοπτέρων UH-1 το 1969, η οποία ολοκληρώθηκε το 1981. Ο στόλος της Αεροπορίας Στρατού, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από τον αμερικανικό στρατό το 1993, έφθασε να αριθμεί περίπου 100 ελικόπτερα του τύπου όμως σήμερα σχεδόν τα μισά μπορούν να θεωρηθούν επιχειρησιακώς διαθέσιμα. Ο δείκτης ατυχημάτων για τα UH-1H Huey παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του 0,07, δηλαδή σε ένα μείζον ατύχημα ανά 62.500 ώρες πτήσης. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 23 σε πέντε αεροπορικά δυστυχήματα.

Βελτιωμένος τύπος ΑΒ-212

Το ελικόπτερο ΑΒ-212 είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της Βell να δώσει στο τυπικό Ηuey μεγαλύτερη ισχύ - που μεταφράζεται σε βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά και σε αυξημένη ασφάλεια που απορρέει από την υιοθέτηση δύο κινητήρων. Μία από τις λιγότερο εμφανείς διαφορές από τα UΗ-1/ΑΒ-205 αφορά και την τοποθέτηση του ουραίου στροφείου στη δεξιά πλευρά του ελικοπτέρου για βελτίωση των χαρακτηριστικών αντιστάθμισης της ροπής. Οι χειριστές που προορίζονται για το ΑΒ-212 πρέπει να είναι ήδη διαθέσιμοι κυβερνήτες στο μονοκινητήριο Ηuey και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο 4ο Τ.ΕΑΣ, όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Σχολείο Μετεκπαίδευσης. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 3 εβδομάδες και εκεί ο χειριστής συμπληρώνει 10 ώρες προτού οριστεί συγκυβερνήτης. Στη συνέχεια δε και μετά τη συμπλήρωση 50 ωρών, είναι έτοιμος να μεταπηδήσει στη δεξιά θέση του θαλάμου διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τα Bell 204 και Bell 205 είναι πολιτικές εκδόσεις του περίφημου στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1 Iroquois. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται σε πολλούς ρόλους, όπως αεροψεκασμούς, μεταφορά φορτίων και επιβατών, μεταφοράς τραυματιών, αστυνόμευσης και αεροπυρόσβεσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Πλήρωμα: 1-4

Χωρητικότητα: 1.760 kg, συμπεριλαμβανομένων 14 στρατιωτών, ή 6 φορεία, ή ισοδύναμο φορτίο

Μήκος: 17,40 μ με ρότορες

Πλάτος: 2,62 m άτρακτος

Ύψος: 4,39 μ

Κενό βάρος: 2.365 kg

Μεικτό βάρος: 4.100 kg

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 4.309 kg

Κινητήρες: 1 ×Lycoming T53 L-11 turboshaft , 1.100 shp (820 kW)

Χωρητικότητα καυσίμων: 209 γαλόνια ή 791.15 L[2]

Επιδόσεις

Μέγιστη ταχύτητα: 217 χλμ/ώρα {117 kn}

Εμβέλεια: 274 ναυτικά μίλια {507 χιλιόμετρα}

Μέγιστο ύψος: 19.390 ft (5.910 m)

Οπλισμός

2 πολυβόλα ή 2 φορείς ρουκετών