Η άγνωστη Καρδιτσιώτισα κόρη του Άρη Βελουχιώτη και της Ειρήνης Παππά

Ειρήνη Μακρυγιάννη: “Με γέννησαν και με πέταξαν σαν το σκυλί”

Ρηνούλα: Παιδί αγνώστων γονέων μέχρι σήμερα, φωνάζει εδώ και 50 χρόνια ότι είναι κόρη του Άρη Βελουχιώτη και της Ειρήνης Παππά.

Ήταν καλοκαίρι του 2003, όταν η Κατερίνα Μακρυγιάννη (Ρηνούλα), ισχυριζόταν ότι είναι το νόθο (μη αναγνωρισμένο) παιδί του Άρη Βελουχιώτη και της ηθοποιού Ειρήνης Παππά.

Τότε, μάλιστα, τελευταία εμφανιζόταν εξοργισμένη για τους ισχυρισμούς αυτούς… αν και αυτή η ιστορία έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, την υπόθεση μας τη θύμισε μια ανάρτηση στο Facebook, ο συντάκτης της οποίας αφού κάνει αναφορά σε ένα αρρωστημένο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Άρη Βελουχιώτη (γεννημένο ως Αθανάσιο Κλάρα), αναφέρει στη συνέχεια, με αποδεικτικά έγγραφα, ότι όντως ο Βελουχιώτης είχε συνάψει γάμο με την Ειρήνη Παππά (γεννημένη ως Ειρήνη Λελέκου).

Ειδικότερα, στην ανάρτηση στο Facebook, ο συντάκτης αναφέρει:

«Μία φορά και έναν καιρό, 1942, ο Άρης Βελουχιώτης και οι υπαρχηγοί του καπετάν Θάνος και Αχιλλέας, μπήκαν στο σπίτι του κτηματία Μαραθέα, σκότωσαν τον ίδιο, απήγαγαν τον 13χρονο γιο του και έκαψαν και έκαψαν το σπίτι, για να επιστρέψουν το παιδί ζητούσαν τη διαγραφή των χρεών όσων χρωστούσαν στον Μαραθέα, μετά βίασαν κατ’ επανάληψη το παιδί και το σκότωσαν… η ομολογία για τον κτηνώδη βιασμό και δολοφονία του ανηλίκου παιδιού του Μαραθέα (καθώς και του βιασμού του ανηλίκου παιδιού του επιστάτη του Τράκα), έγινε από τον αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο (Πατέρα Ανυπόμονο), συναγωνιστή του Κλάρα μόλις πρόσφατα το 2004 μέσα από τα απομνημονεύματα του, (σελ 364-369) προφανώς λόγω τύψεων. Γράφει ο πατήρ Ανυπόμονος για την «σκοτεινή πλευρά» του Άρη: «ο βιαστής του παιδιού ήταν ο «καπετάν φονιάς» «Αχιλλέας», (Τάσος Ελευθερίου), πρόσφυγας από την Μ. Ασία και συνένοχος στην εκτέλεση του παιδιού ο ίδιος ο Άρης…» ακολούθησε η αντίσταση και σφαγή του 5/42 και του συνταγματάρχη Ψαρρού… Μετεμφυλακά, το 1951, ο Ζούλας έγραψε σε έκθεσή του προς το ΚΚΕ ότι εκτέλεσε τον Ψαρρό για να μην υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του 5/42 Συντάγματος. Επιπλέον υποστήριξε ότι την απόφαση την είχε πάρει μαζί με τον Βελουχιώτη…» καταλήγει η ανάρτηση.

Μετά ήρθε ο γάμος…

Στη συνέχεια, ο ίδιος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους, γράφει: «Ο γάμος του Άρη Βελουχιώτη με την Ειρήνη Λελέκου: Σύμφωνα με την Κατερίνα Μακρυγιάννη και το site της, ο Άρης Βελουχιώτης παντρεύτηκε την Ειρήνη Λελέκου στις 30 Δεκεμβρίου του 1944. Η ίδια η Κατερίνα Μακρυγιάννη είναι κόρη τους. Η Ειρήνη Λελέκου μετά το θάνατο του Άρη παντρεύτηκε τον Άλκη Παππά. Η Ειρήνη Λελέκου δεν είναι η άλλη απ’ την γνωστή ηθοποιό Ειρήνη Παππά… Ένας άγνωστος γάμος που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Υ.Γ. η εφημερίδα ελευθεροτυπία δεν αμφισβήτησε ποτέ τα φονικά και τον γάμο Κλάρα – Παππά, αλλά το εξώγαμο παιδί, μια και η Παππά μετά την «Αντίσταση» παντρεύτηκε τον Άλκη Παππά και μπήκε στο παλάτι και το διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον».

Μάλιστα παραθέτει στην ανάρτησή του και την ληξιαρχική πράξη Κλάρα – Παππά.

Η κόρη που ψάχνει δικαίωση…

Εμείς, ψάξαμε το ιστολόγιο, το οποίο επικαλείται ο προαναφερόμενος και όντως το βρήκαμε. Σε αυτό η Κατερίνα Μακρυγιάννη, έχει αναρτήσει όλα τα σχετικά έγγραφα και τον αγώνα δρόμου που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να πείσει ότι είναι κόρη του Κλάρα, κατά κόσμον Άρη Βελουχιώτη. Στοιχεία με πραγματογνωμοσύνες για DNA, ένορκες καταθέσεις, δικαστικές αποφάσεις, αφιερώματα στον Άρη Βελουχιώτη αλλά και στην Ειρήνη Παππά, είναι αναρτημένα στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων, έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο γάμος των Βελουχιώτη – Παππά, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται κάτι επίσημα. Τα ερωτήματα βεβαίως είναι πολλά για ένα από τα θέματα που δεν έχει κανένα απολύτως «κουτσομπολίστικο» ενδιαφέρον αλλά αποκτά διαστάσεις ιστορικής αποκατάστασης:

1) Η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η κόρη των δύο προσώπων, είναι τρελή, έχει ψυχιατρικά προβλήματα, έχει ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές του συμμοριτοπόλεμου ή έχει τελικά δίκιο;

2) Γιατί μέχρι σήμερα κανείς (και δεν εξαιρούμε και το ΚΚΕ από αυτούς) δεν αποκαθιστά την αναζητούμενη βοήθεια;

3) Δεν υπάρχει κανένα συγγενικό πρόσωπο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, ισχυρισμούς και έγγραφα ντοκουμέντα;

4) Τα χαρτιά είναι πλαστά; Νομίζουμε ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να υπάρχει μια ιστορία υπό τον φόβο του σεχταριστικού μπολσεβικισμού, στην σκιά.