Διαφημιστικές πινακίδες: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Έμαθα ότι πριν από λίγο διάστημα ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας έκανε μια καταγγελία στην τροχαία που αφορούσε τις πινακίδες που έχουν βάλει στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, διάφορες επιχειρήσεις.

 

 

Όπως πληροφορηθήκαμε, τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, είχαν ως στόχο τα σούπερ μάρκετ που έχουν γεμίσει με πινακίδες όλο το νομό. Φυσικά, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε μόνο στις Πολυεθνικές, αλλά και στους μικροεπαγγελματίες της Καρδίτσας που είχαν μια πινακίδα στο δρόμο για να βρίσκουν οι πελάτες την επιχείρησή τους. Τελικά, αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου πήγαν για μαλλί και τελικά βρέθηκαν κουρεμένα, όλα τα μέλη τους. Προέβησαν σε μια αψυχολόγητη ενέργεια που θα πλήξη όλους τους επιχειρηματίες μιας και οι τροχαία τους έχει ειδοποιήσει ότι αν δεν αφαιρέσουν τις πινακίδες, θα τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα.

Ένας επιχειρηματίας που βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να αφαιρέσει την πινακίδα που θα γνωστοποιούσε στους πελάτες τους που είναι η επιχείρησή τους και πλέον σκαρφίζεται κόλπα με κινητές πινακίδες για να κάνει τη δουλειά του, γράφει σχετικά: Η ασυδοσία του Δήμου Καρδίτσας συνεχίζεται! Διαφημιστική πινακίδα 2Χ1 μέτρων, στην είσοδο της πόλης, μπροστά στα φανάρια, χωρίς καμία άδεια φαντάζομαι αφού παραβιάζει όλο τον ΚΟΚ! Επιπλέον είναι παρανόμως φωτιζόμενη και κρύβει τις δυο πινακίδες για τον Αρχαϊκό Ναό Απόλλωνα και το Κέντρο Βάμβακος. Ρε μας κάνατε ανθρώπους επιτέλους... Μήπως ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας να κάνει κάποια καταγγελία στην Τροχαία γι' αυτό ή εξαντλήθηκαν οι δυνάμεις του εναντίον των ιδιωτών μελών του; Εννοείται βέβαια πως δεν έχω κάτι με την επιχείρηση που διαφημίζεται αφοί αυτή εφ' όσον πληρώνει δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση. Αν γίνει όμως κάποιο ατύχημα, γιατί προκαλεί απόσπαση προσοχής στους οδηγούς η πινακίδα, ειδικά το βράδυ αφού είναι φωτιζόμενη, τότε κάποιος θα παέι φυλακή και τότε όλοι θα ανακαλύψουν τον νόμο αλλά θα είναι αργά. Η εφαρμογή του νόμου βέβαια χαϊδεύει το δημόσιο κι εξαντλεί την αυστηρότητά του στους ιδιώτες μολονότι αυτοί ταΐζουν το δημόσιο!!!

Αυτό που δεν ξέρουν όσοι σχολιάζουν το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη πινακίδα, ανήκει σε εταιρεία που πληρώνει τέλος στον δήμο Καρδίτσας και ο δήμος έχει έσοδα από αυτό. Δηλαδή, όποιος πληρώνει στον δήμο, έχει την δυνατότητα να κάνει ότι θέλει και όποιος δεν πληρώνει τον γεμίζουμε πρόστιμα;

Ο πρώην διοικητής της τροχαίας Καρδίτσας και πρώην αντιδήμαρχος Καρδίτσας Θεοφάνης Βότσης γράφει σχετικά: Το τμήμα αυτό αν είναι πριν το ποτάμι πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο ως Εθνική οδός και απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων σε απόσταση 150 μέτρων από τον άξονα της οδού [άρθρο 11 ΚΟΚ] και προφανώς είναι παράνομη και αρμόδιος είναι ο Δήμος για την απομάκρυνσή της και επιβολή προστίμου υπέρ του Δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο και με εισήγηση της Δημοτικής Αστυνομίας Είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ απασχόληση και γνώσεις. Την περίοδο που ήμουν Αντιδήμαρχος την εφαρμόσαμε σε πολλές περιπτώσεις και θα αναφέρω την διαφημιστική ηλεκτρονική διαφήμιση στην κεντρική πλατεία, στο Αρτεσιανό κ.λ.π. Επειδή έλλειπε η εμπειρία από την Δημοτική Αστυνομία ασχολήθηκα προσωπικά κάνοντας όλα τα έγγραφα ΄Έκτοτε δεν βλέπω να ασχολούνται και οι παράνομες πινακίδες αυξάνονται. Παράνομα είναι επίσης και τα διαφημιστικά πλαίσια του Δήμου σε δρόμους εντός κατοικημένης περιοχής παρά των οδών με τις διαφημίσεις στην πλευρά που βρίσκεται στην κατεύθυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος υπάρχει Αστική ευθύνη του Δήμου και οι αξιώσεις ανάλογα με τις βλάβες τραυματισμούς κ.λ.π να ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ. Ποιός όμως να ασχοληθεί τώρα με αυτά. Τα γράψαμε τα ξαναγράψαμε και αυτοί πέρα βρέχει. Υπεύθυνος για όλη αυτή τη κατάσταση είναι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αστυνομίας και ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας.