Η Αγραφιώτικη γη υποδέχθηκε τον ήρωα Γ. Μπαλταδώρο

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 17:17

Με απέραντη θλίψη, μέσα σε ένα βουβό κλίμα ανείπωτης συγκίνησης η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον ήρωα σμηναγό, Γιώργο Μπαλταδώρο.

Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας παίχτηκε η τελευταία πράξη της τραγωδίας που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. Η οικογένειά του, σύζυγος, παιδιά, γονείς και μαζί τους όλοι οι Ελληνες αποχαιρέτησαν τον 34χρονο πιλότο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, φίλων, συγγενών και συναδέλφων του εκλιπόντος.

Σε αυτή χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεος.

Ο ήρωας σμηναγός λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Στεφάνι στον τάφο του ήρωα πιλότου κατέθεσαν εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας ο επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας κ. Γρ. Πρεζεράκος. Επίσης, στεφάνι κατέθεσε ο κ. Καμμένος εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους ανώτατους αξιωματικούς των σωμάτων.

Τραγικές φιγούρες η σύζυγός του Μαίρη, οι γονείς του Απόστολος και Φωτεινή και ο αδερφός του Χρήστος.

Η σύζυγός του δεν άντεξε τον πόνο. Κατέρρευσε, λίγο πριν ξεκινήσει η κηδεία του. Λίγο πριν αποχαιρετίσει τον άνθρωπό της, τον πατέρα των παιδιών της, τον άνθρωπο που το 2007 ξεκίνησε το ταξίδι της κοινής τους ζωής.

Κατέρρευσε όπως και η μητέρα της. Οι δυο γυναίκες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες και μέχρι να ξεκινήσει η κηδεία.

«Μπαμπάκα μας θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας» έγραφε το στεφάνι των δύο μικρών παιδιών του άτυχου σμηναγού. Δυο παιδιά ηλικίας 12 και 9 ετών που αποχωρίστηκαν τον πατέρα τους τόσο νωρίς.

Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι.

Η μητέρα του σμηναγού κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας μονολογούσε «γιατί γιε μου, γιατί παιδί μου, πάρε με μαζί σου» αρνούμενη να πιστέψει την τραγωδία. Η σύζυγος του Γιώργου Μπαλταδώρου έκλαιγε γοερά πάνω στο φέρετρο που ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία.

Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο. Εκεί ήταν και οι συνάδελφοί του, φίλοι του, άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Ο σπαρακτικός επικήδειος

Ένα συγκινητικό επικήδειο, με τον οποίο εξήρε το φρόνημα και την προσφορά του εκλιπόντος Γιώργου Μπαλταδώρου, εκφώνησε ο στενός φίλος του, Σπύρος Καρέλης. Στην κηδεία που ετελέσθη στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

«Αξέχαστε Γιώργο σε σένα που από τη μαθητεία σου συμβάδισε ως θαυμάσιος συνάδελφος προσφέρουμε αυτές τις λίγες λέξεις. Για 12 έτη, από όταν αποφοίτησες, υπηρέτησες την πατρίδα, την 120 ΠΕΑ και την 114 Πτέρυγα μάχης. Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το έργο σου στα ατσάλινα φτερά σου. Σε άρπαξε από κοντά μας αφήνοντας ένα κενό. Πέρασες στην ιστορία. Φεύγεις απ' τον κόσμο σαν τα φύλλα που τα παίρνει η ορμή. Την αγάπη μας την είχες και θα την έχεις. Τη θύμησή σου δεν θα την απαρνηθούμε ποτέ. Οι επικεφαλής της μονάδος της 331 μοίρας θρηνούμετη λεβεντιά που χάθηκε. Τον άνθρωπο που έφυγε για το αγύριστο ταξίδι. Αγάπησες κάθε σημείο της πονεμένης αυτής γης, της οποίας η τελευταία πλαγιά είναι ποτισμένη με αίμα. Πάλεψες παλικαρίσια και παλικαρίσια έφυγες με χαμόγελο. Σε φοβόταν ο ουρανός. Μας είναι πολύ δύσκολο και σε εμένα προσωπικά που ήμουν στενός σου φίλους. Όσα κι αν σου πω είναι λίγα. Δεν έχω το κουράγιο να συνεχίσω.

Και πρόσθεσε ξεσπώντας σε κλάματα:

Η 114 Πτέρυγα Μάχης θα σε διαφυλάττει πάντοτε στη μνήμη της. Η Πατρίδα μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου εκεί που δεν υπάρχει πόνος. Η οικογένεια σου θα είναι οικογένεια μας», ήταν τα συγκινητικά λόγια του Σπύρου Καρέλη, φίλου και συνάδελφου του 34χρονου σμηναγού».

Οι παρουσίες

Το παρών έδωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος, ο Φώτης Κουβέλης, οι αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος κ. Αλκιβιάδης Στεφανής Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης

Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, τον τομεάρχη Αμυνας, Βασίλη Κικίλια και τον βουλευτή Καρδίτσας, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα, καθώς και τους πρώην Βουλευτές Καρδίτσας Σπύρο Ταλιαδούρο και Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσιαβριάς και Παναγιώτα Βράντζα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής.