Πανελλήνιος διασυρμός του δήμου Λίμνης Πλαστήρα με τα βραβεία Αντώνη Σαμαράκη

Δεν κατάφερε να πληρώσει νόμιμα τα βραβεία στους νικητές του Δ΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ και τους έστειλε να εκδώσουν δικαστική απόφαση για να εισπράξουν 250€, 500€ και 750€ ο καθένας!

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, έδωσε πανελλήνια διάσταση στο φιάσκο του δήμου που προσβάλει γενικότερα ολόκληρο τον νομό, αλλά κυρίως την μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.

Τελικά, δεν έχει πάτο ο κατήφορος που έχει πάρει ο δήμος λίμνης Πλαστήρα και αυτοί που τον διοικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας ΕΘΝΟΣ, δημοσίευσε την Πέμπτη 10 Μαΐου ρεπορτάζ που αναφέρονταν με προσβλητικούς για τον δήμο μας χαρακτηρισμούς. Ένας πρωτοφανής διασυρμός του δήμου μας που που δεν κατάφερε να πληρώσει νόμιμα τα βραβεία στους νικητές του Δ΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ και τους έστειλε να εκδώσουν δικαστική απόφαση για να εισπράξουν 500€ και 750€ ο καθένας!

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ, ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής, δηλώνει δημόσια. «Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά διάθεση να μην πληρώσουμε το αντίτιμο των βραβείων. Μας μπλόκαρε την εκταμίευση το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήμασταν εμείς που προτείναμε στους νικητές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να πληρωθούν», ομολόγησε στο *Έθνος*, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής.

Ο δήμαρχος και μέλοι της επιτροπής την ημέρα της παρουσίασης των νικητών

Είναι πράγματι εκπληκτικό ότι έφεραν στο Μορφοβούνι ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό στο όνομα του Αντώνη Σαμαράκη και στο τέλος αντί αυτό να αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας, αυτό μετατράπηκε σε δυσφήμιση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας από τους βραβευθέντες ήρθε από το Λονδίνο κάνοντας ένα σωρό έξοδα και τελικά πλήρωσε από πάνω και τα δικαστικά έξοδα για να παραλάβει το χρηματικό το έπαθλο!

Η δικαστική απόφαση

Αναλυτικά, η απόφαση της οικονομικής επιτροπής 105/2018 που πάρθηκε στις 16-04-2018 αναφέρει: “Επί της ανωτέρω αγωγής εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 86/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή ως προς τα αιτούμενα ποσά και υποχρεώνεται ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα να καταβάλει στην πρώτη των εναγόντων το ποσό των 750,00 ευρώ, στο δεύτερο των εναγόντων το ποσό των 750,00 ευρώ, στην τρίτη των εναγόντων το ποσό των 500,00 ευρώ, στον τέταρτο των εναγόντων το ποσό των 500,00 ευρώ, στον πέμπτο των εναγόντων το ποσό των 250,00 ευρώ και στον έκτο των εναγόντων το ποσό των 250,00 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την εξόφληση, πλέον ποσού 130,00 ευρώ, που αντιστοιχεί στα δικαστικά έξοδα των εναγόντων. Ρητώς αναφέρεται στην ως άνω υπ’ αριθμ. 86/2017 δικαστική απόφαση ότι ο νόμιμος και ο της υπερημερίας τόκος που υποχρεούται να καταβάλει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ορίζεται σε 6% ετησίως, αρχόμενος από της επιδόσεως της αγωγής (άρθρα 340, 341, 346 ΑΚ και 21 του Δ/τος της 26-6/10-07-1944)”.

Πόσο παρακάτω θα πέσει τελικά ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα;

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

419 διηγήματα...

Στον Δ’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης», που προκήρυξε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2013, πήραν μέρος 419 διηγήματα που έφτασαν στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα από 6 χώρες ( Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Αμερική).

Πέραν του μεγάλου αριθμού των συμμετοχών, η ποιότητα των διηγημάτων ήταν υψηλή, γεγονός που δυσκόλεψε την κατάταξη σε κατηγορίες βραβείων. Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να μοιράσει τα 3 βραβεία σε 6 διηγήματα, ενώ άλλα 16 διηγήματα με τη διάκριση επαίνου επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν στην Ανθολογία του Δ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Αντώνης Σαμαράκης», που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2014 από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα κατά αλφαβητική σειρά είχαν ως εξής:

ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΕΣ

1ο βραβείο (1.500,00 €, εξ ημισείας)

Ηλία Ναταλία με το διήγημα «Ο παλαιστής» (ψευδ. Φαίδρα 1313) και τόπο καταγωγής την Αθήνα

Πούλιος Κωνσταντίνος με το διήγημα «Ο Μέγας Αλέξανδρος» (ψευδ. Αλέξανδρος Αδαμόπουλος) και τόπο καταγωγής το Κεραμίδι Μαγνησίας

2ο βραβείο (1.000,00 €, εξ ημισείας)

Θεοδωρίδου Ναταλία με το διήγημα «Η Μηλιά» (ψευδ. Φιλομήλα) και τόπο καταγωγής τη Θεσσαλονίκη

Μαγγανάς Ευάγγελος με το διήγημα «Ο Πεταλούδας» (ψευδ. Γαλήνη Μ. Ευαγγέλου) και τόπο καταγωγής τον Ωρωπό Αττικής

3ο βραβείο (500,00 €, εξ ημισείας)

Λεϊμονής Κωνσταντίνος με το διήγημα «Η αλλαγή της σκυτάλης» (ψευδ. Γιάννης Παπαθανασίου) και τόπο καταγωγής την Παιανία Αττικής

Μάννης Νικόλαος με το διήγημα «Όνειρο μελλοντικού συγγραφέα» (ψευδ. Νικόλας Έρημος και τόπο καταγωγής τη Βερδικούσια Λάρισας.

ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙΣΕΣ

Κατηγορία επαίνου

Βαμβουνάκης Μανώλης (Κρήτη)

Γκρόπας Γεώργιος (Φάρσαλα)

Ζωντανού Κατερίνα (Καλαμάτα)

Θανασούλας Ανδρέας (Ηλεία)

Καλογεράς Νικόλαος (Αθήνα)

Κατσουλάρη Παναγιωτα (Λάρισα)

Κολοκούρης Ηλίας (Χολαργός)

Λουπέτης Θωμάς (Αθήνα)

Μπεθάνυ Παναγιώτα (Αθήνα)

Νικολοπούλου Γεωργία (Θεσσαλονίκη)

Ντάκος Στέφανος (Λάρισα)

Παπανδρέου Μαρία (Κύπρος)

Σβύνου Αικατερίνη (Χίος)

Σκιαδαρέσης Χρήστος (Αθήνα)

Τσιτσικάου Μαρία (Καρδίτσα)

Χαραλάμπους Κωνσταντίνος (Λαμία)

Η Κριτική Επιτοπή του Δ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Αντώνης Σαμαράκης» αποτελείται από τους:

Πρόεδρος

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μέλη:

Νάννος Παναγιώτης, Συγγραφέας

Παπαρούση Μαρίτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας

Σκιαθάς Αντώνης, Ποιητής

Τσιλιμένη Τασούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Επίτιμο μέλος η κα Ελένη Σαμαράκη.

Μετά το λάθος, ζητείται ελπίς

Τραγέλαφος στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα με τον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διεξάγεται στη μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη...

Της Μαρίας Ριτζαλέου από το ΕΘΝΟΣ

 «Μπλόκο» στα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Αντώνης Σαμαράκης» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή η δημοτική αρχή Λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα… ξέχασε ότι ο δήμος δεν μπορεί να καταβάλει χρηματικά έπαθλα.

Ο Δ΄ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2013, η απονομή των βραβείων έγινε τον Μάιο του 2014 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας από όπου καταγόταν η οικογένεια του Αντώνη Σαμαράκη, μαζί με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του σπουδαίου λογοτέχνη, αλλά οι νικητές δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους.

Με την…προτροπή του δήμου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας έκανε δεκτή την αγωγή τους και υποχρεώνει τον δήμο Λίμνης Πλαστήρας να καταβάλλει το ποσό των 2.500€, συν τους νόμιμους τόκους.

Την έκπληξή της έδειξε η Ελένη Σαμαράκη, η οποία ήταν επίτιμο μέλος της κριτικής επιτροπής στον Δ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Σε ερώτησή μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πως τα βραβεία δεν πληρώθηκαν, δεν θέλησε ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο πριν ενημερωθεί σχετικά.

«Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά διάθεση να μην πληρώσουμε το αντίτιμο των βραβείων. Μας μπλόκαρε την εκταμίευση το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήμασταν εμείς που προτείναμε στους νικητές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να πληρωθούν», ομολόγησε στο *Έθνος*, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής.

Με την 86/2017 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας έκανε δεκτή την αγωγή των έξι νικητών και υποχρεώνει τον δήμο να τους πληρώσει, κάτι που αναμένεται να γίνεται μέχρι το τέλος του μήνα.

«Είναι κρίμα για τον θεσμό και για την φήμη του Αντώνη Σαμαράκη αυτό που έγινε», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λεϊμονής, που με το ψευδώνυμο Γιάννης Παπαθανασίου, κέρδισε το τρίτο βραβείο για το διήγημά του «Η αλλαγή της σκυτάλης», το οποίο απονεμήθηκε εξ ημισείας σε εκείνον και στον Νικόλαο Μάννη, όπως και το ποσό των 500€.

Το πρώτο βραβείο και το ποσό των 1.500€ μοιράστηκαν η Ναταλία Ηλία και ο Κωνσταντίνος Πούλιος και το δεύτερο που αντιστοιχούσε σε 1.000€ η Ναταλία Θεοδωρίδου με τον Ευάγγελο Μαγγανά.

Στον Δ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης», που έγινε το 2014, κατατέθηκαν 419 διηγήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Αγγλία, την Γερμανία και την Αμερική και τις τρεις πρώτες θέσεις μοιράστηκαν έξι διηγήματα, ενώ σε άλλα 16 απονεμήθηκε διάκριση επαίνου και όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην Ανθολογία που κυκλοφόρησε την Άνοιξη του 2014 από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος και μεταξύ των μελών ο ποιητής και προσωπικός φίλος του Αν. Σαμαράκη, Αντώνης Σκιαθάς.