Κληρώθηκαν από τη Βουλή τα μέλη

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 10:00

Θα αποφανθούν με τελεσίδικο βούλευμα για την παραπομπή ή μη του πρώην Υπουργού και πιθανών συμμετόχων του σε Ειδικό Δικαστήριο. Με κληρωτίδα με μαύρα σφαιρίδια η διαδικασία.

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα ελέγξει τις ενστάσεις ακυρότητας και τη βασιμότητα των αποδιδόμενων κατηγοριών, ώστε να αποφανθεί με τελεσίδικο βούλευμα για την παραπομπή ή μη του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και πιθανών συμμετόχων του στο Ειδικό Δικαστήριο, κλήρωσε με μία εντυπωσιακή διαδικασία το προεδρείο της Βουλής.  

Με μαύρα αδιαφανή σφαιρίδια η κλήρωση

Όπως είχε συμβεί και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, η κλήρωση παρέπεμπε σε τηλεοπτική κλήρωση ΛΟΤΤΟ, καθώς διεξήχθη με κάλπη και πλαστικά αδιαφανή μαύρα σφαιρίδια, τα οποία περιείχαν τα ονόματα των μελών του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα είχε μοιράσει ρόλους σε όλους τους Αντιπροέδρους, ώστε να διεκπεραιωθεί η διαδικασία με απολύτως διαφανή και άρτιο τρόπο.

Ποιοι θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από 5 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά αυτών, καθώς και τον ασκούντα καθήκοντα Εισαγγελέα και τον αναπληρωτή του.

Από τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Αρεοπαγίτες: Όλγα Σχετάκη - Μπονάτου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και Πηνελόπη Παρτσαλίδου- Κομνηνού και  ενώ ως αναπληρωματικά μέλη οι: Παρασκευή Καλαϊτζή και ο Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου

Από τον κατάλογο των 46 Αντιπροέδρων και μελών του Συμβουλίου της Επικράτειας, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη: ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Καλτσούνης και ο Σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.

Από τον κατάλογο των 18 μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για τα καθήκοντα του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η Βασιλική Θεοδώρου και αναπληρωτής της ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας.  

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στο νόμο για την ποινική ευθύνη υπουργών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, θα αποστείλει σήμερα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που κληρώθηκαν, καθώς και όλη τη δικογραφία για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα διαβιβάσει όλα τα στοιχεία στον πρόεδρο του Δικαστικού Συμβουλίου.

Με απόφασή του το Συμβούλιο θα ορίσει ένα από τα μέλη του, που ανήκει στον Άρειο Πάγο, ως ανακριτή και σε εκείνον θα διαβιβαστούν αμελλητί όσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί κατά πιθανών συμμετόχων στις διωκόμενες πράξεις του τέως Υπουργού.

Μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης, δικογραφία θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο οποίος είτε θα επιστρέψει τη δικογραφία για συμπλήρωση στον ανακριτή είτε θα την εισαγάγει με πρότασή του στο Συμβούλιο.

Τέλος, το Δικαστικό Συμβούλιο θα εκδώσει βούλευμα - το οποίο δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο μέσο - και επιδίδεται με επιμέλεια του προέδρου του Δικαστικού Συμβουλίου στους τυχόν κατηγορουμένους και στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος στην περίπτωση που προταθεί παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τότε  διεξάγει νέα κλήρωση για τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.