Ο «Ιανός» χτύπησε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 14:02

Με σφοδρότητα χτύπησε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη η κακοκαιρία «Ιανός», που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας.

Το νερό που έπεσε ήταν πολύ και οι άνεμοι δυνατοί, με συνέπεια να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, πλημμύρες και να κοπούν δρόμοι. Από τις πτώσεις των δέντρων προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος. Η Ιθάκη βυθίστηκε στο σκοτάδι από τη νύχτα, ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε μεγάλο μέρος της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Σε κάποιες περιπτώσεις η... θάλασσα και τα σκάφη βγήκαν στη στεριά ενώ κάποια ιστιοπλοϊκά και σκάφη βυθίστηκαν.

Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Μεσογειακός Κυκλώνας, σάρωσε την Κεφαλονιά
Οι ζημιές στην Κεφαλονιά από την κακοκαιρία Ιανός που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας είναι εκτεταμένες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος, ενώ λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ για να διορθώσουν τις βλάβες.

Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά.
Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Οι εικόνες από το Αργοστόλι είναι αποκαλυπτικές για το τι συνέβη τη νύχτα κατά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ιανός που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στο MEGA, το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Το ευτύχημα είναι, ότι, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνέψει κανείς, καθώς η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί.

Πολλά τα προβλήματα και στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς όπου η βροχή που έφερε η κακοκαιρία Ιανός έχει δημιουργήσει χειμάρρους. Νερά έχουν μπει σε σπίτια και καταστήματα ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα από πτώσεις δέντρων σε πολλά σημεία.