ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 10:57

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ: Η Τουρκία σήμερα δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα. Είναι απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Άγκυρα, από την Λιβύη  μέχρι τον Καύκασο. Η αναχαίτιση αυτής της απειλής είναι αναγκαία.

Το κοινό συμφέρον απαιτεί δραστική αποτροπή.

   Οι τουρκικές αρχές προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, όπως: η παρεμπόδιση της πτήσης του Υπουργού Ν. Δένδια από την Βαγδάτη προς την Αθήνα, το παράλογο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το άνοιγμα μέρους των Bαρωσιών, οι εμμονικές βόλτες του «Ορουτς Ρεις».

   Τακτική πολέμου νεύρων κατά της Αθήνας ακολουθεί ο Ερντογάν με την Τουρκία να χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να δοκιμάσει τα ελληνικά αντανακλαστικά. Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Καταγγέλλει ακόμα και την κοινή αμερικανική άσκηση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Θράκη.

   Η χώρα μας ξεκαθαρίζει πάντως  ότι απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις θα συνεχίσει να κινείται με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και με συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των στρατιωτικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται πάντως υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η αίσθηση ότι έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων και θεωρούν πως η Τουρκία αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις.

   Η Ελλάδα εντείνει την διπλωματική πίεση προς την Τουρκία και θέτει προ των ευθυνών τους τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακλουθεί πολιτική που θα στηρίζεται στην αποδοκιμασία των προληπτικών ενεργειών της Τουρκίας και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γίνονται  όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποδειχθεί η προκλητικότητα και η παραβατικότητα της Τουρκίας σε διεθνές πλαίσιο. Ακολουθούμε σταθερή πολιτική που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα:

   Πρώτον: Την αποδοκιμασία των προκλητικών ενεργειών, όπως είναι η παράνομη NAVTEX νοτίως του Καστελόριζου. Δεύτερον: Κινήσεις και μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ώστε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί. Αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

   Δυστυχώς όμως, η Τουρκία αθετεί τις δεσμεύσεις της. μολονότι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε δεσμευτεί ότι θα προτείνει  ημερομηνία για την διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση. Δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά.

   Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί κατά της Τουρκίας είναι πλέον ισχυρό, όπως βλέπουμε από τις αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Το Στειτ Ντιπαρτμεντ αποδοκίμασε τις τουρκικές παραβάσεις με βαρύτατες εκφράσεις. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασαλί κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας έστειλαν τελεσίγραφο στον Ερντογάν να σταματήσει τις παρανομίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να ανατρέψει όλες τις ενέργειες της και να εργαστεί για την μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό και προειδοποίησε ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

   Η Ελλάδα ακλουθεί σταθερή και ορθή πολιτική στα ελληνοτουρκικά. Επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία. Αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, όπως είναι: α) Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, β) Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, γ) Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, δ) Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, ε) Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο. Σε όλες αυτές τις κινήσεις καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της απέναντι στην Τουρκία που είναι μόνιμα και αποκλειστικά συγκρουσιακή προς όλους. Θεωρώ ότι έρχεται η ώρα των κυρώσεων ως αναβαθμισμένη απάντηση στην Τουρκική επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα. Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να γίνουν περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.