Στοχευμένες προτάσεις για τον κλάδο της εστίασης καταθέτει ο Θανάσης Παιδής

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 00:03

Την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης τόσο της εστίασης, όσο και όλων των άλλων κλάδων οι οποίοι πλήττονται με σφοδρότητα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζει με δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής.

Παράλληλα, καταθέτει δύο στοχευμένες προτάσεις που μπορούν να πλαισιώσουν το συνολικό «πακέτο» για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης άμεσα, όπως και μετά την επανεκκίνησή του σε πλήρη λειτουργία.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος ο κλάδος της εστίασης καλείται σε σημαντικότατο περιορισμό δραστηριότητας, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η Πολιτεία – μετά από εισήγηση των επιστημόνων – ώστε να χτυπηθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία.

Η εστίαση αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες στο οικονομικό γίγνεσθαι της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ από τον κύκλο εργασιών του στηρίζονται δεκάδες άλλα επαγγέλματα με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Προφανώς το πλήγμα σε όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, όπως και συνολικά στην τοπική οικονομία, είναι τεράστιο. Ήδη η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει “πακέτο” μέτρων για την στήριξη των κλάδων που υφίστανται βαρύ τίμημα από την αναστολή λειτουργίας τους. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή, ώστε δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο και οι επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές.

Συνάμα, καταθέτουμε δύο στοχευμένες προτάσεις για την ενίσχυση της εστίασης, οι οποίες τόσο άμεσα, όσο και μετά την επανεκκίνηση της πλήρους δραστηριότητας, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης:

  • Οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν ώστε να ενισχύσουν τις υπηρεσίες delivery, καθώς ουσιαστικά μόνο αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να ασκήσουν κατά το προσεχές διάστημα. Με την επιδότηση οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ηλεκτρικά ποδήλατα και μηχανάκια. Παράλληλα, για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού επιπέδου ασφάλειας των διανομέων να έχουν τη δυνατότητα αγοράς ειδών όπως μπουφάν, κράνη και ό,τι άλλο απαιτείται για τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Κρίσιμο στοιχείο της επιδότησης θα είναι προμήθεια κουτιών isobox για την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων, γεγονός που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες επεξεργασίες ώστε αμέσως μετά την επανεκκίνηση της πλήρους λειτουργίας ο κλάδος να ενισχυθεί μέσω voucher, τα οποία θα προσκομίζουν οι δικαιούχες οικογένειες για να έχουν την δυνατότητα γευμάτων σε πληττόμενες επιχειρήσεις εστιάσεις . Η τεχνογνωσία υπάρχει, ώστε τα voucher να διατίθενται με τρόπο αντίστοιχο των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας οι επιχειρήσεις – μόλις ξεκινήσουν την πλήρη δραστηριότητά τους – θα έχουν άμεση ενίσχυση των εσόδων στο πλέον κρίσιμο χρονικό σημείο για την επιβίωσή τους. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μέθοδος εφαρμόστηκε αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο εξωτερικό π.χ. στην Βιέννη της Αυστρίας, με τα αποτελέσματα να είναι απολύτως θετικά.

Δηλώνουμε ότι θα μείνουμε πάντα κοντά στον κλάδο της εστίασης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να στηριχθούν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι εργαζόμενοι, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την επιβίωση των επιχειρήσεων» τονίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.