Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η Καρδίτσα...

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 20:38

Λέει στην στην ΑΛΗΘΕΙΑ της Καρδίτσας και το www.alithianews.gr ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Η επιθυμία αρκετών ψηφοφόρων να ονομαστούμε ξανά ΠΑΣΟΚ δείχνει πόσο συγκινεί και κινητοποιεί και σήμερα το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Στηρίζουμε τον περιφερειακό τύπο όχι για λόγους τοπικιστικούς ή «φιλανθρωπικούς», αλλά επειδή τον θεωρούμε κομβικό παράγοντα για την ενημέρωση, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία.

Ας θεωρούμε τον Μιχάλη Κατρίνη ως τον πέμπτο βουλευτή του νομού μας στο κοινοβούλιο, μας και η σύζυγό του κατάγεται από την Δρακότρυπα...

Συνέντευξη στον Γιώργο Αμβροσίου

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ένας από τους ποιο δραστήριους βουλευτές, όχι μόνο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και του κοινοβουλίου γενικότερα.

Μιλήσαμε μαζί του για πολλά και σημαντικά ζητήματα και είναι αλήθεια ότι στον λόγο του διακρίναμε μια ειλικρινή διάθεση και όρεξη για δουλειά.

Εμείς, τον θεωρούμε ως τον πέμπτο βουλευτή του νομού μας στο κοινοβούλιο, μιας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Δρακότρυπα, έναν τόπο έντονων παιδικών αναμνήσεων για την ίδια και την οικογένειά της, όπως μας λέει ο ίδιος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης παρακολουθεί εδώ και καιρό την επικαιρότητα του νομού Καρδίτσας και πάντα εμφανίζεται πρόθυμος να φέρει θέματα του νομού μας στοπ κοινοβούλιο, αλλά και να στηρίξει στη βουλή θέματα που αφορούν τον νομό μας.

Στο πρόσωπό του όμως βρήκαμε και έναν μεγάλο υποστηρικτή για την επίλυση των προβλημάτων του περιφερειακού Τύπου.

Για όλα αυτά, το ευχαριστούμε.

Η συνέντευξη

Ερ: Κύριε Κατρίνη, θέλω να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την οικονομία. Η πανδημία, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής μας ζωής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξαντλεί τα όρια αντοχής της Ελληνικής Οικονομίας. Πιστεύετε ότι μπορούσαν να γίνουν επιπλέον πράγματα που δεν έχουν γίνει;

Απ: Ασφαλώς μπορούσαν να έχουν γίνει! Πολλά και ουσιώδη. Δεν το λέμε μόνο εμείς ως αντιπολίτευση, το λένε οι πάντες: οι αναλυτές, οι φορείς της οικονομίας, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Θα απαντήσω με δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. Να αυξηθεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής στα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 γιατί είναι παραπάνω από προφανές ότι το ποσό που δόθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εμπόρων και επαγγελματιών που δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν.

Τα μηδενικά στον Προϋπολογισμό για το 2021 δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πολλά. Τα μέτρα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μηδενίζονται, ενώ καμία αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος δεν προβλέπεται για αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από την πανδημία. Το ‘’μαξιλάρι’’ 3 δις ευρώ της κυβέρνησης για όλο το 2021 (για τις ανάγκες λόγω covid-19), θα έχει εξαντληθεί ως τα μέσα Μαρτίου. Μετά, τι;

Είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους και να μη δούμε μαζικά λουκέτα με τη νέα χρονιά. Επίσης, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων για 6 μήνες, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ερ: Η στήριξη των επιχειρήσεων, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχει και κάποια άλλη μορφή που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί;

Απ: Το μεγάλο στοίχημα και το 2021 για τις επιχειρήσεις θα είναι η ρευστότητα και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν πριν και μετά την κρίση του κορωνοϊού. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κατάσταση στην αγορά από 1η Μαϊου θα εξομαλυνθεί πλήρως, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξαφανιστούν και η επόμενη μέρα θα είναι διαχειρίσιμη για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί το βάρος της δεκαετούς κρίσης και των δυο lockdown!

Αυτό φανερώνουν οι αποφάσεις της: μηδενική επιστρεπτέα προκαταβολή, μηδέν ευρώ στο ΤΕΠΙΧ και στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, κανονική καταβολή της προκαταβολής φόρου (1,6 δις), καμία απαλλαγή από δημοτικά τέλη κ.α. Οι επαγγελματίες γεύτηκαν την πικρή εμπειρία της απόπειρας να πάρουν δάνειο από ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας, αφού τελικά η επιλογή έγινε με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και όχι με κριτήρια βιωσιμότητας της επιχείρησης. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση αυτή, αφού μόλις το 2,4% των χρημάτων κατέληξε σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο ως 100.00 ευρώ, δηλαδή την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας!

Και σαν να μη φτάνει αυτό, η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε για το Ταμείο Ανάκαμψης αναγορεύει τις μικρές επιχειρήσεις ως το μεγάλο εμπόδιο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για καταστροφική ιδεοληψία, που θα οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά στην ανέχεια. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα το επιτρέψουμε.

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για την διαχείριση της πανδημίας; Τελικά, οι πολλοί νεκροί οφείλονται αποκλειστικά στην κακή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης; Είναι πλέον και ζήτημα ανυπακοής των πολιτών στα μέτρα; Μήπως το δεύτερο κύμα ήταν τελικά ποιο ισχυρό; Μήπως συνδυασμός των παραπάνω;

Απ: Το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς αφορά ανθρώπινες ζωές. Και δύσκολο, αφού δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μονολιθικές. Έχουμε ένα αντικειμενικό και παγκόσμιο πρόβλημα, την πανδημία. Και από κει και πέρα τη διαχείρισή του, το τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το κακό. Εδώ, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης κρίνεται ανεπαρκής.

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος (την οποία την πιστώνεται και η κυβέρνηση και οι πολίτες και η κοινωνία συνολικά) η κυβέρνηση αναλώθηκε σε πανηγυρισμούς. Έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα, λ.χ. για την ενίσχυση του ΕΣΥ ή τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, εκπέμποντας μηνύματα χαλαρότητας. Όλα αυτά ήταν ολέθρια, και φέρει μεγάλη ευθύνη. Όσον αφορά τους πολίτες, παρότι έχουμε και περιστατικά χαλάρωσης και μια ευδιάκριτη τάση «αρνητών», κυριαρχεί η υπευθυνότητα και η συμμόρφωση. Αυτό έδειξαν στην πρώτη φάση, και αυτό συνεχίζουν να δείχνουν.

Ερ: Η κυβέρνηση θα καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και τα κόμματα και τους βουλευτές να το στηρίξουν. Ποια θα είναι στάση του Κινήματος Αλλαγής και η δική σας προσωπικά;

Απ: Νομίζω αυτή είναι η πιο εύκολη ερώτηση, καθώς η απάντηση είναι αυτονόητη: Θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, θα στηρίξουμε τον εμβολιασμό και θα προτρέψουμε με κάθε τρόπο όλους τους πολίτες να το κάνουν! Είναι θέμα ζωής, για καθέναν χωριστά και όλους μας μαζί, είναι θέμα ευθύνης, ατομικό και συλλογικό. Σας το λέω και ως οδοντίατρος με σπουδές στη δημόσια υγεία και ως πολιτικός και ως οικογενειάρχης.

Ερ: Βλέπουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρας να απασχολούν την επικαιρότητα με θέματα διάφορα, όπως η ποδηλατάδα του ενός και το εξοχικό σπίτι του άλλου. Υπάρχει και μια άποψη ότι αυτό γίνεται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα. Ποια είναι η θέση σας;

Απ: Καταρχάς θέλω να τονίσω ότι πιστεύω σε μια πολιτική αντιπαράθεση η οποία δεν εξαντλείται σε προσωπικές και ιδιωτικές στιγμές των αρχηγών και των γενικότερα των δημόσιων προσώπων. Όχι μόνο από μια άποψη σεβασμού του ιδιωτικού βίου, αλλά και επειδή θεωρώ ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με βάση την πολιτική ουσία. Δεν θα εστιάσω λοιπόν στην ποδηλατάδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά στα όσα δεν έκανε για την ενίσχυση του ΕΣΥ ή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Δεν θα μείνω στο εξοχικό του κ. Τσίπρα, αλλά στο είδος της τυφλής αντιπολίτευσης που κάνει, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την πρόσφατη κυβερνητική θητεία του.

Πέραν αυτού, η εικόνα δύο επικοινωνιακών επιτελείων που προβάλλουν τις ποδηλατάδες ή τα εξοχικά του αντιπάλου είναι απωθητική για τον πολίτη. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η κοινή γνώμη δεν αποπροσανατολίζεται, όσο κι αν το προσπαθούν κάποιοι. Γιατί οι πολίτες σε όλη τη χώρα ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα: οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, η ανασφάλεια στην εργασία και οι απολύσεις, η ποιότητα της εκπαίδευσης, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που έρχονται και δεκάδες άλλα. Τα ξέρουν, επειδή τα ζουν καθημερινά. Και αυτά καμιά επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τα κρύψει.

Ερ: Κύριε Κατρίνη, άνοιξε ήδη η υπόθεση της εκλογής νέου αρχηγού στο Κινήματος Αλλαγής. Τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει τελικά, ακούμε για αρκετούς υποψήφιους. Εσείς έχετε σκεφτεί να θέσετε υποψηφιότητα;

Απ: Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, προτεραιότητα για όλους μας στο κίνημα Αλλαγής είναι η μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, η επεξεργασία προτάσεων, η στήριξη της κοινωνίας. Το καταστατικό μας προβλέπει τις διαδικασίες συνεδρίου και εκλογής αρχηγού και να είστε βέβαιος ότι θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Εξάλλου, έχουμε αποδείξει στο ΠΑΣΟΚ ότι σεβόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες και την εσωτερική δημοκρατία, για εμάς ήταν πάντα πλούτος ο πλουραλισμός των απόψεων, έστω και μέσα από εντάσεις. Με την ίδια φιλοσοφία συνεχίζουμε και στο Κίνημα Αλλαγής.

Μας προβληματίζουν έντονα τα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα παρά την πολύ καλή δουλειά που κάνουμε και δεν μας αξίζουν μονοψήφια ποσοστά. Θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και συλλογική προσπάθεια, όχι εσωστρέφεια και διαγκωνισμό φιλοδοξιών.

Τώρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας και του ανοίγματος, τώρα προέχουν τα προβλήματα των πολιτών. Θέλουμε να τους ακούσουμε, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους εκφράσουμε, να τους στηρίξουμε, να τους πείσουμε και πάλι. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική για την παράταξη. Εγώ αυτή τη στρατηγική υπηρετώ και δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για να δω το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων και πάλι.

Ερ: Πολλοί ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, λένε ότι πρέπει στις επόμενες εκλογές η παράταξη πρέπει να κατέβει πάλι με το όνομα ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απ: Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ και ουδέποτε αποποιήθηκα την ευθύνη να είμαι στέλεχος αυτού του χώρου, όπως τον υπηρετώ και σήμερα ως μέλος του Κινήματος Αλλαγής. Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι ονοματολογικό. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη για μας, αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό. Με ένα έργο σπουδαίο, μεταρρυθμιστικό, καινοτόμο, προοδευτικό, που μεταμόρφωσε την ελληνική κοινωνία και για το οποίο είμαστε περήφανοι. Τώρα συνεχίζουμε ως Κίνημα Αλλαγής. Η επιθυμία αρκετών ψηφοφόρων να ονομαστούμε ξανά ΠΑΣΟΚ δείχνει πόσο συγκινεί και κινητοποιεί και σήμερα το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το μείζον για μένα είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να ξαναδεί στη ματιά μας τη φλόγα της παράταξης που πίστεψε, στήριξε και ψήφιζε για πολλά χρόνια. Και τότε, δε θα υπάρχει τέτοιο δίλημμα, για το όνομα εννοώ.

Ερ: Βλέπουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής, εσείς προσωπικά και άλλοι βουλευτές του κόμματός σας να στηρίζουν τα αιτήματα του περιφερειακού τύπου και σας ευχαριστούμε. Θα θέλαμε την θέση σας και για την διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, αλλά και για την εφαρμογή της καταχώρησης του 30% των διαφημίσεων του δημοσίου στα ΜΜΕ της περιφέρειας που καταστρατηγείται εδώ και πολλά χρόνια.

Απ: Στηρίζουμε τον περιφερειακό τύπο όχι για λόγους τοπικιστικούς ή «φιλανθρωπικούς», αλλά επειδή τον θεωρούμε κομβικό παράγοντα για την ενημέρωση, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Μέσα στις σελίδες του, έντυπες και ηλεκτρονικές, βρίσκουμε ένα μεγάλο πλούτο απόψεων, ιδεών, γνώσης, πληροφόρησης.

Ο τοπικός τύπος είναι οξυγόνο για την τοπική κοινωνία, αποτελεί το εύφορο έδαφος όπου ανθίζουν ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσίευση των διακηρύξεων και η καταχώρηση του 30% των διαφημίσεων του δημοσίου στα ΜΜΕ της περιφέρειας είναι μέτρα αναγκαία και σωστά, και ασφαλώς τα υποστηρίζουμε. Η εφαρμογή τους μπορεί να προσφέρει στήριξη στα περιφερειακά μέσα, δείχνει μέριμνα για την περιφέρεια και είναι δίκαιη. Και βέβαια, να αλλάξουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση, διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αφού, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των εργαζόμενων στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Ερ: Έχετε μεγαλώσει στην Ηλεία, έχετε καταγωγή από τη Κρήτη αλλά και η Καρδίτσα πρωταγωνιστεί στη ζωή σας, λόγω καταγωγής της συζύγου σας. Να σας θεωρούμε ‘’δικό’’ μας άνθρωπο;

Απ: Η σύζυγός μου κατάγεται από τη Δρακότρυπα, έναν τόπο έντονων παιδικών αναμνήσεων για την ίδια και την οικογένειά της. Ο νομός Καρδίτσας είναι ένας εύφορος τόπος με αναπτυξιακές προοπτικές που δοκιμάστηκε, όμως, πολύ έντονα με τις καταστροφές του ‘’Ιανού’’. Πρέπει να στηριχθεί άμεσα και να μην ξεχαστεί, όπως έγινε με την Ηλεία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ως Κίνημα Αλλαγής, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής για την ταχύτερη δυνατή ανασυγκρότηση του νομού. Σε αυτή την προσπάθεια, και ελέω ‘’οικογενειακής’’ παρακίνησης, να με θεωρείτε σύμμαχο.