Ιδού τι θα ψηφίσω στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

 Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια πήρα την απόφαση να ενεργοποιηθώ στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα και να διεκδικήσω να είμαι ο επόμενος δήμαρχος, ονειρευόμουν μια γενικότερη αλλαγή στον δήμο. Πίστευα ότι ένας σύγχρονος δήμος θα πρέπει να διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων που σε αυτήν θα συμπυκνώνονται οι γνώσεις, η ορμή των νιάτων και η εμπειρία των μεγαλύτερων. Η ομάδα που θα διοικεί θα πρέπει να απαρτίζεται από κάθε ηλικιακή, επαγγελματική και κοινωνική διαστρωμάτωση και αυτή θα ήταν η φιλοσοφία συγκρότησης του ψηφοδελτίου μας.

 

Πιστεύω ότι ο δήμος μας είναι προνομιακός λόγω της θέσης του και της σπάνιας ομορφιά του τοπίου και θα μπορούσε να καταστεί ο τόπος της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Πιστεύω ότι από τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πανευρωπαϊκό πείραμα για το ζωντάνεμα της περιοχής με νέους ανθρώπους από κάθε γωνιά όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Άνθρωποι που θα ήθελαν να ζήσουν μια όμορφη ζωή, μέσα σε ένα υγιεινό περιβάλλον, να φτιάξουν εδώ την οικογένειά τους, να ζωντανέψουν τα χωριά, να ξανανοίξουν τα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό είχα συζητήσει ήδη με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως με πολύ κοντινό μου φίλο που είναι στέλεχος στην Επιτροπή Περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό που έλειπε ήταν να καταστρώσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την μιζέρια. Ένα σχέδιο που θα καταθέταμε απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ζητούσαμε να χρηματοδοτηθεί ως πρόγραμμα πιλότος.

 

Αν συνέβαινε αυτό, θα σταματούσαμε πλέον να βλέπουμε τα χωράφια μας παρατημένα και γεμάτα φτέρες μιας και πλέον θα καλλιεργούνταν και θα έφερναν εισόδημα στους κατοίκους, την περιοχή τον δήμο. Πολλά σπίτια που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα και καταστρέφονται, θα μπορούσαν να ενοικιαστούν από τους ιδιοκτήτες έναντι συμβολικού τιμήματος, να ανακαινιστούν και να μείνουν σε αυτά όσοι θα έρχονταν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα.

 

Θα τα διαβάζουν κάποιοι όλα αυτά και θα κοροϊδεύουν. Θα λένε τα γνωστά του στύλ, “...γίνονται αυτά τα πράγματα...” κ.λ.π. Ποσώς με ενδιαφέρουν τα όσα θα πει ο κάθε κακεντρεχής που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εκλεγεί ο δικός του δήμαρχος για να είναι μέσα στα πράγματα με ότι σημαίνει αυτό.

 

Δυστυχώς η άσχημη εξέλιξη που όλοι γνωρίζεται ότι επήλθε στην οικογένειά μου, δεν μου επέτρεψε να είμαι υποψήφιος δήμαρχος μιας και προτεραιότητα για έναν άνθρωπο πρέπει είναι τα παιδιά του και η οικογένειά του και όχι η ενασχόληση με τα κοινά ή οτιδήποτε άλλο. Αν και μου είχαν προτείνει να είμαι έστω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αρνήθηκα ευγενικά και ευχαριστώ όσους μου το πρότειναν.

 

Δυνατότητες όμως να προσφέρουν στα κοινά, έχουν όλοι οι άνθρωποι, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι. Ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις ιδέες του, να βοηθήσει με τις γνωριμίες του και να δώσει ώθηση στην περιοχή με τον τρόπο του. Πιστεύω ότι τα τελευταία 25 χρόνια, έχω προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή μέσω της προβολής, τόσο από την εφημερίδα μου, όσο και γενικότερα από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας στα οποία είχα πρόσβαση. Αυτό θα πράξω και τώρα και μάλιστα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, αρκεί φυσικά να μου δοθεί η δυνατότητα.

 

Θέτω τον εαυτό μου στην διάθεση του επόμενου δημάρχου για να αξιοποιήσουμε μαζί τις ιδέες μου, αλλά και τις πολύ υψηλές γνωριμίες μου στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις Βρυξέλλες. Έχω επισκεφτεί την έδρα της Ευρώπης, αλλά και το Στρασβούργο, πάνω από 7 φορές ως δημοσιογράφος, καλεσμένος του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορεί οι Ευρωβουλευτές και οι επίτροποι να αλλάζουν, αλλά οι γραφειοκράτες είναι οι ίδιοι και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επαναστάσεις γίνονται με τους φίλους και τις γνωριμίες.

 

Πάμε τώρα στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Οι δύο συνδυασμοί σχεδόν ισοψήφησαν με τον Παναγιώτη Νάνο να προηγείται ελάχιστα του Δημήτρη Τσιαντή. Επίσης, το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 17 Δημοτικούς Συμβούλους από τους οποίους οι 7 θα είναι καινούργιοι και οι 10 παλιοί. Δεν θα μπω στον πειρασμό να αρχίσω τους διαχωρισμούς και να μιλήσω για την ποιότητα αυτών που εκλέχτηκαν. Ο λαός έτσι έκρινε και αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Να αποδέχεσαι την κρίση του λαού, όποια και να είναι αυτήν και να δουλεύεις με αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε, κανένας συνδυασμός δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να διοικήσει μόνος του και αυτό είναι πολύ καλό μιας και η διοίκηση ενός δήμου θέλει συναίνεση των πολλών και όχι διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

 

Αυτό που έγραφα στο κείμενο της διακήρυξης μου όταν είπα ότι θα διεκδικήσω να είμαι ο επόμενος δήμαρχος της περιοχής, ήταν ότι δεν ήθελα στον συνδυασμό μου ανθρώπους που είχαν πάνω από δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν επετεύχθη. Έτσι, ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να πορευτεί με τους ανθρώπους που έστειλε ο λαός στο Δ.Σ. Αυτό έγινε διότι οι άνθρωποι αυτοί με τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, έχουν ριζώσει βαθιά και δεν ξεριζώνονται εύκολα με ότι σημαίνει αυτό. Ελπίζω ότι θα βρεθεί επιτέλους μια κυβέρνηση που θα θεσπίσει δύο θητείες για όλα τα δημόσια αξιώματα. Από κοινοτικός σύμβουλος μέχρι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μόνο με την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου μας, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Ας μην είμαστε όμως εξ αρχής αρνητικοί μιας και ο κάθε άνθρωπος μπορεί αν κάποιος τον εμπνεύσει να γίνει χρήσιμος και με σωστή καθοδήγηση, αποτελεσματικός.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι μπορεί να μην άλλαξε σε μεγάλο βαθμό η σύνθεση του Δημοτικούς μας Συμβουλίου, αλλά είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της κεφαλής. Ο Δημήτρης Τσιαντής έχει συμπληρώσει πλέον 25 χρόνια δήμαρχος και πιστεύω ότι δεν έχει να δώσει κάτι άλλο στον δήμο. Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσφορά του, αλλά ως εδώ. Πιστεύω ότι ο δήμος μας μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα και ο ίδιος φέρει μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη φέρουν φυσικά και οι συνεργάτες του.

 

Θεωρώ ότι ως ενεργός πολίτης, είναι υποχρέωσή μου να πω δημόσια ποιον θα ψηφίσω την Κυριακή για επόμενο δήμαρχο και να δικαιολογήσω την επιλογή μου. Πιστεύω ότι ποιο κοντά στο δικό μου όραμα είναι ο Παναγιώτης Νάνος και αυτόν θα ψηφίσω. Μέρος του προγράμματός του με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι είναι άνθρωπος που θα ακούει τις γνώμες όλων.

 

Η δημόσια έκφραση της άποψή μου, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή να ακολουθήσουν και οι άλλοι δημότες την δική μου επιλογή. Ο καθένας από εσάς ξεχωριστά έχει και γνώμη και κρίση για να αποφασίσει ανεπηρέαστα. Άλλωστε, ποιος είμαι εγώ που θα πω σε όλους εσάς τι θα ψηφίσετε; Όποια και να είναι η επιλογή του κόσμου, θα είναι απόλυτα σεβαστή. Αυτό άλλωστε είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας για την οποία οι παππούδες μας έχυσαν το αίμα τους για την εδραίωσή της στη χώρα μας. Απλά, ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει ότι οι δικές του επιλογές επηρεάζουν τις τύχες τις δικές του και των παιδιών του. Αν κάνουμε λάθος επιλογές, τότε δεν μπορούμε να ζητάμε ευθύνες από τους άλλους, αλλά από τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Καλή ψήφο...