Η Αναγέννηση και ο Γιώργος Παράσχος

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Διάβασα προχθές στο gazzetta.gr μια εκπληκτική συνέντευξη του προπονητή και μεγάλη δόξα του ποδοσφαίρου μας, Γιώργου Παράσχου. Είχα την ευτυχία να τον ζήσω από κοντά την περίοδο 1994-1995 που ήταν προπονητής στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Μια χρονιά που η ομάδα άγγιξε την άνοδο στην Α’ εθνική κατηγορία, κάτι που επιδιώκει ξανά φέτος.

Η el.wikipedia γράφει στο λήμα, Γιώργος Παράσχος: Εργάστηκε ως προπονητής για πρώτη φορά το 1994 στην Αναγέννηση Καρδίτσας και μέχρι σήμερα έχει βρεθεί στους πάγκους διαφόρων ελληνικών συλλόγων, ενώ το 1998 μετέβη στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.

 

Στην συνέντευξη αυτή ο Γιώργος Παράσχος κάνει και αναφορές στην παρουσία του στον πάγκο της Αναγέννηση. Στην πρώτη του αναφορά, θυμάται το πως χάσαμε τότε την άνοδο και λέει σχετικά: “Μετά το Ναύπλιο πήγα στην Καρδίτσα. Την πρώτη χρονιά είχαμε πολύ καλή ομάδα, χάσαμε την κατηγορία τσάμπα και βερεσέ. Πήραμε 34 βαθμούς στο δεύτερο γύρο, ξεκινάει ο δεύτερος μ' αυτόν τον κακό δαίμονα την Καλλιθέα πάλι, στο γήπεδό μας. Τους είχαμε μονότερμα όλη την ώρα, ευκαιρίες, κακό... Κάνουμε το 1-0 και μας το γυρίζει 1-2. Εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα μας, δεν βγήκαμε και πήρε την κατηγορία ο Εθνικός μαζί με τον Ιωνικό αν δεν κάνω λάθος”.

 

Στην πορεία της συνέντευξης ο δημοσιογράφος τον ρωτάει: “Από όλες τις επαρχιακές ομάδες που περάσατε, πού σας άρεσε περισσότερο; Πού περάσατε καλύτερα”;

 

Ο Γιώργος Παράσχος απαντά: “Στην Καρδίτσα πέρασα πάρα πολύ ωραία. Είναι ποδοσφαιρομάνα, απλά δεν υπάρχουν δυνατοί άνθρωποι οικονομικά. Υπάρχει το ταλέντο, υπάρχει και κόσμος. Θυμάμαι την πρώτη χρονιά που πηγαίναμε για πρωτάθλημα, την Πέμπτη είχαν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια. Ο ενθουσιασμός που είχαν οι Καρδιτσιώτες ήταν το κάτι άλλο, είχα μείνει άφωνος”.

 

Ποιός δεν έχει μείνει άφωνος στην Καρδίτσα; Ακόμη και σε ημέρες με πολύ κρύο ή με μικρές ομάδες, στις κερκίδες βρίσκονται πάνω από 1000 φίλαθλοι, ενώ υπάρχουν ομάδες στην Α’ κατηγορία που μετά βίας φτάνουν ένα μέσο όρο τα 250 εισιτήρια ανά αγώνα. Η Καρδίτσα, όπως τα λέει ο Παράσχος είναι. Μια ποδοσφαιρομάνα που ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο και ζει για αυτό.

 

Αυτό το βλέπουμε πάλι φέτος που η ομάδα μας είναι πραγματικά ένα κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Με παίκτες που έχουν ψυχή και την βγάζουν στο γήπεδο, με προπονητή που έχει μια τεράστια εμπειρία, με διοίκηση που τα δίνει όλα για την ομάδα.

 

Να γυρίσω όμως λίγο στον Γιώργο Παράσχο. Είχα ζήσει αρκετές στιγμές με τον άνθρωπο αυτό. Του είχα κάνει συνεντεύξεις και τα λέγαμε μερικές φορές, τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για άλλα θέματα.

 

Ο Παράσχος είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Ασχολούνταν προσωπικά με τα προβλήματα των παικτών του. Τον έβλεπαν σαν πατέρα που ποδοσφαιριστές. Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό. Εγώ ήμουν τότε 26 ετών και ακόμη δεν είχα κάνει οικογένεια. Ένας παίκτης της Αναγέννησης ενώ ήταν πολύ καλός, τους τελευταίους αγώνες ήταν αγνώριστος στο γήπεδο. Ο παίκτης ήταν ένα πολύ καλό παιδί, αλλά είχε την ατυχία να είναι παντρεμένος με μια γυναίκα που της άρεσε να ξενυχτάει τα βράδια. Αυτός ως ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να ξενυχτά και να πίνει. Κάθονταν στο σπίτι με το παιδί τους και η κυρία έκοβε βόλτες στα μπαράκια και τα ξενυχτάδικα. Κυκλοφορούσαν και διάφορες φήμες μερί απιστίας και ο παίκτης ήταν ράκος.

 

Έτυχε εκείνη την περίοδο να κάνω μια συνέντευξη με τον Γιώργο Παράσχο και τον ρώτησα (ανεπίσημα) για το θέμα του παίκτη. Ο Παράσχος το σκέφτηκε λίγο και μου είπε: “Αφού ξέρεις τι συμβαίνει. Αυτός θα πάει χαμένος από τη γυναίκα του. Έχει τα προσόντα να παίξει σε μεγάλη ομάδα στην Α΄ Εθνική, αλλά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο επειδή δεν μπορεί να μαζέψει την σύζυγο. Άστα, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Ένα όμως θα σου πω. Κοίτα αν παντρευτείς να βρεις καλή σύζυγο. Αν ατυχήσεις στην οικογένεια θα καταστραφεί όλη η ζωή σου”.

 

Αυτό το κράτησα καλά στο μυαλό μου και σκέφτηκα ότι αυτός Γιώργος υπήρξε τυχαία μεγάλος ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ, δεν είναι μόνο ένας καλός προπονητής, αλλά και ένας άνθρωπος με το Α κεφαλαίο.

 

Διάβασα και ένα παράπονο που έβγαλε ο Γιώργος Παράσχος, ότι δεν έκανε καριέρα σε μεγάλη ομάδα, μιας και όταν πήγε στον ΠΑΣΟΚ, ο Ζαγοράκης ως πρόεδρος των απέλυσε πριν την πρώτη αγωνιστική. Αυτό του στοίχησε στην καριέρα του. Πράγματι, δικαιούνταν να προπονήσει μεγάλες ομάδες ο Γιώργος Παράσχος. Δεν το πέτυχε, αλλά στην συνείδηση του κόσμου ήταν, είναι και θα είναι ότι καλύτερο έχει περάσει από το Ελληνικό ποδόσφαιρο.