Έφυγε ο ευπατρίδης Γιώργος Κατηφόρης...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο (12 Απριλίου 2022) του Γιώργου Κατηφόρη (1935 - 2022), Η είδηση του θανάτου του λύπησε όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του. Τον συνάντησα για πρώτη φορά στις Βρυξέλες, όταν ως Ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, με κάλεσε με ομάδα και άλλων δημοσιογράφων από όλη την Ελλάδα, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εκεί είχα την χαρά να γνωρίσω για πρώτη φορά από κοντά τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μάθω για τον τρόπο λειτουργίας τους και να απολαύσω την παροιμιώδη φιλοξενία του.

 

Ο Γιώργης Κατηφόρης ήταν όλες τις μέρες μαζί μας. Από τις ξεναγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τα γεύματα και τα δείπνα στα καλύτερα εστιατόρια των Βρυξελλών. Εκεί γνωριστήκαμε πολύ καλά και αναπτύχθηκε μια συμπάθεια. Έτσι, την επόμενη χρονιά δέχθηκα και πάλι την πρόσκλησή του. Εκεί, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση στην Καρδίτσα με ομιλητή τον ίδιο. Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και την διοργάνωσε η εφημερίδα μου. Παρά το τεράστιο σαμποτάζ που δέχθηκα από τους ανταγωνιστές, η εκδήλωση ήταν άκρως επιτυχημένοι και όλοι είχαν να λένε για τον θαυμάσιο, τεχνοκρατικό, άκρως διαφωτιστικό και ακομμάτιστο λόγο του Γιώργη Κατηφόρη.

 

Τον άνθρωπο Γιώργη Κατηφόρη σκιαγραφεί άριστα ένας πρώην συνεργάτης του, ο Δημήτρης Φατούρος, ο άνθρωπος με τον οποίο διοργανώσαμε την εκδήλωση στην Καρδίτσα και τον οποίο συναντώ κάθε φορά που πηγαίνω στις Βρυξέλες. Γράφει για τον αποθανών. «Απεβίωσε στις 12 Απριλίου 2022 στην Αθήνα, ένας σημαντικός άνθρωπος. Ένας ανήσυχος Λευκαδίτης. Ένας λαμπρός οικονομολόγος και προοδευτικός πολιτικός. Ένας Έλληνας πατριώτης του αντιδικτατορικού αγώνα. Ένας Ευρωπαίος πολίτης του κόσμου, ένας πνευματικός άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή, τα ταξίδια, την τέχνη και την ποίηση. Για εμένα προσωπικά, ο Γιώργος Κατηφόρης είναι ο άνθρωπος που επηρέασε όσο λίγοι τη ζωή μου και θα του οφείλω πάντα πολλά. Είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι συνεργάτης του από το 1999 έως το 2004. Αλησμόνητα χρόνια, δίπλα σε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέπρεψε στις δύο θητείες του, στη δεύτερη ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

 

Ο Γιώργος Κατηφόρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά στο London School of Economics. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο (Βραζιλία). Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1987-1989 και 1993-1994), Ευρωβουλευτής (1994-2004), Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (1999-2004), Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Προεδρείο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (2002-2003). Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στο χώρο της (μαρξιστικής) οικονομικής θεωρίας και σε ευρωπαϊκά θέματα. Το βιβλίο "Σάμπα και Κολέγιο" ήταν η πρώτη του απόπειρα στο χώρο της λογοτεχνίας.

 

Θα σε θυμάμαι πάντα Γιώργο Κατηφόρη και ο λόγος σου, το ήθος σου και η συμπεριφορά σου θα αποτελεί για μένα πάντα πολύτιμο οδηγό. Προσόντα που δύσκολα συναντάς σήμερα στην πολιτική. Καλό σου ταξίδι.