Ο ρόλος του κοινωνικού παντοπωλείου

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 11:26

Το κοινωνικό παντοπωλείου του δήμου Καρδίτσας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην ανακούφιση του κόσμου στις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά βοηθά πλέον διαχρονικά τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Καρδίτσας είναι ενταγμένηκαι χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρωπίνου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση»).

Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκτά η πόλη της Καρδίτσας με έργο προϋπολογισμού 771.675 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στις πρόσφατες πλημμύρες το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Καρδίτσας. Η σημαντική αυτή δομή του δήμου Καρδίτσας, διαχειρίστηκε στο διάστημα αυτό με υποδειγματικό τρόπο την βοήθεια που έφτασε στον δήμο Καρδίτσας από όλη την Ελλάδα.

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, έφτασαν στην Καρδίτσα με καταιγιστικό ρυθμό και τον τεράστιο αυτό όγκο κλήθηκαν να διαχειριστούν η αντιδημαρχία εθελοντισμού, ειδικών πληθυσμιακών ομάδων και αλληλεγγύης με την αντιδήμαρχο Ουρανία Σούφλα και το διοικητικό προσωπικό του κοινωνικού παντοπωλείου, τους εντεταλμένους συμβούλους, αλλά και τους εθελοντές.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση που αντιμετώπισε ο δήμος Καρδίτσας και κυρίως η πόλη, ανέδειξε και τον ρόλο του  Κοινωνικού Παντοπωλείου που είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρωπίνου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση»).

Σκοπός του είναι η υποστήριξη άπορων συμπολιτών μας και η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας. Στοχεύει στην κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης συμπολιτών του δήμου μας, που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπής διαβίωσης.

Τα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου  προέρχονται κυρίως από δράσεις της ομάδας έργου, χορηγίες και δωρεές από επιχειρηματίες, προμηθευτές, οργανωμένους φορείς, σχολεία αλλά και από άτομα που θέλουν να συμβάλουν και να προσφέρουν στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκης υποστήριξης.

Τα είδη που παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στους ωφελούμενους είναι εντελώς δωρεάν και αφορούν τρόφιμα και ειδή παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα προϊόντα ανάλογα με τις προσφορές. Επίσης λειτουργεί στον ίδιο χώρο και τράπεζα  ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών και ειδών ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd – dvd.

Η συμμετοχή και κινητοποίηση των πολιτών είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της προσπάθειας, για το λόγο αυτό παρακαλούμε όλους, όσους θέλουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη!

Βασική προϋπόθεση ένταξης οι ωφελούμενοι να είναι σε οικονομική αδυναμία. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα ενημερωθούν με νεώτερη ανακοίνωση για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκτά η Καρδίτσα

Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκτά η πόλη της Καρδίτσας με έργο προϋπολογισμού 771.675 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο Πολυχώρος Αλληλεγγύης, θα περιλαμβάνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και διαμερίσματα για τη φιλοξενία αστέγων, εντάσσεται στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Καρδίτσα Πόλη για να ζεις», με δικαιούχο και φορέα λειτουργίας τον Δήμο Καρδίτσας.

Το έργο εντάχθηκε  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αφορά την κατασκευή νέου κτιρίου – Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με τον εξοπλισμό του, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας.

Έτσι, θα αποδοθεί στην πόλη ένας σύγχρονος, αξιοπρεπής χώρος που να καλύπτει τις ανάγκες συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το κτίριο θα φιλοξενεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, για το οποίο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων για αστέγους μιας και οι Έλληνες που βρίσκονται στο περιθώριο είναι πολλοί και χρειάζονται ενίσχυση.

Δήλωση δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος δηλώνει στην ΑΛΗΘΕΙΑ: «Ο δήμος Καρδίτσας δίνει μεγάλη σημασία στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Καρδίτσας καταφέρνει μετά από προσπάθειες να αποκτήσει κτίριο το οποίο θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ταυτόχρονα θα φιλοξενήσει τον ξενώνα αστέγων. Τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή Αρχή, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους ευάλωτους πληθυσμούς του Δήμου μας.

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας προσφέρει σημαντικό έργο, κάτι που φάνηκε ακόμη περισσόυερο την περίοδο που ο δήμος μας δοκιμάστηκε από τον ΙΑΝΟ.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτό το κοινωνικό έργο γίνεται χάρη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Περιφερειάρχη μας κ. Αγοραστό.

Και να θυμίσω και κάτι ακόμη: Χωρίς τον Αγοραστό δεν θα υπήρχε πρόγραμμα ΤΕΒΑ για τους Δήμους της Θεσσαλίας. Για όλα τα παραπάνω θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αγοραστό γιατί στηρίζει το Δήμο Καρδίτσας αλλά και συνολικά το Νομό με έργα και όχι με λόγια.

Το νέο κτίριο

Το έργο αφορά στην κατασκευή διώροφου κτιρίου στη συμβολή των οδών Μπούσδρα και Ποσειδώνος, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Καρδίτσας που είναι χαρακτηρισμένο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με χρήση Πρόνοιας για την στέγαση :

– της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο ισόγειο και

– της δομής των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων για την φιλοξενία αστέγων στον όροφο.

Επίσης, από το έργο χρηματοδοτείται η προμήθεια του εξοπλισμού για την δομή των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων.

Αναλυτικά η κατασκευή του κτιρίου αφορά στην ανέγερση διώροφου κτίσματος με τμήμα υπογείου, με χρήση καταστήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου και γραφείων εξυπηρέτησής του στο ισόγειο, καθώς και Δομή Υποστηριζόμενων Διαμερισμάτων στον 1ο όροφο.

– Υπόγειο: καταλαμβάνει τμήμα της συνολικής κάλυψης του κτιρίου, με χρήση αποθήκης (μηχανοστάσια ανελκυστήρων).

– Ισόγειο: με κύρια χρήση καταστήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου, με αίθουσα τροφίμων, καθώς και αίθουσα με είδη ένδυσης και υπόδησης, γραφείο υπαλλήλων με τουαλέτες, αίθουσα αναμονής με τουαλέτες για το εξυπηρετούμενο κοινό. Τέλος, προβλέπεται ξεχωριστός χώρος κεντρικής εισόδου για τα υποστηριζόμενα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου.

– Α΄ όροφος: αποτελείται από τον κοινόχρηστο χώρο, τρία ανεξάρτητα διαμερίσματα για τη λειτουργία των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων και μια αίθουσα βοηθητικών χώρων κοινωνικού παντοπωλείου, που επικοινωνεί με ανεξάρτητη εσωτερική κλίμακα με τον ισόγειο χώρο του καταστήματος.

Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται με τμήματα πλακόστρωσης και φύτευσης.

Η προμήθεια του εξοπλισμού για την δομή των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων περιλαμβάνει ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, υπολογιστές, έπιπλα, φωτιστικά, λευκά είδη, εξοπλισμό κουζίνας και λοιπό οικιακό εξοπλισμό.

Με την λειτουργία του έργου επιτυγχάνεται:

-Η κάλυψη ελλείψεων σε βασικές δομές – υποδομές κοινωνικής υποστήριξης

-Η βελτίωση λειτουργίας των δομών με σκοπό την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

-Η δυνατότητα κοινωνικοποίησης, μόρφωσης, απασχόλησης των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην περιοχή παρέμβασης

-Η αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών λόγω συνθηκών φτώχειας

-Η αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών λόγω ύπαρξης πολλών μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα νέων και ευάλωτων ομάδων.

 

#Cohesion