Έργο ανάσα για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 22:38

Νέες προοπτικές για τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που παρέχει στους ωφελούμενούς του δημιουργεί για το Θεοδωρίδειο Κέντρο “Ορίζοντες” του Δήμου Καρδίτσας η επέκταση του κτιρίου που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 με προϋπολογισμό  1.068.617 ευρώ.

Κατασκευάζεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο ενώ όλοι ο χώροι του κτιρίου θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο πρόεδρος του κέντρου Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Με γοργό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες στο έργο της επέκτασης του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες στην Καρδίτσα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.068.617 ευρώ και αποσκοπεί στην ανέγερση ενός διώροφου σύγχρονου κτιρίου, που θα επικοινωνεί εσωτερικά με το υφιστάμενο, ώστε το σύνολο των δύο κτιρίων να στεγάσει τις ανάγκες του κέντρου.

Το έργο εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές στήριξης και ανάπτυξης αθρώπινου δυναμικού» του Ε.Π. «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020» η Πράξη «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Αφορά στην δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική στέρηση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας συνολικής επιφάνειας 406,83 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή, στην πόλη της Καρδίτσας.

Στο οικόπεδο υπάρχει διώροφο κτίσμα, υφιστάμενο προ του 1955, στο οποίο θα γίνει προσθήκη κατ’ επέκταση του νέου κτιρίου. Στεγάζεται τώρα το Κέντρο «Ορίζοντες», το οποίο όμως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της λειτουργίας του. Τα κτίρια θα είναι σε άμεση επικοινωνία εσωτερικά.

Η ανέγερση διώροφου κτίσματος το οποίο περιλαμβάνει:

Ισόγειο με κύρια χρήση την αίθουσα συγκεντρώσεων, συνολικής επιφανείας 140 τ.μ.

Α΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν χώρο άσκησης, εργαστήριο κοσμημάτων και ησυχαστήριο, επιφάνειας Ε=122 τ.μ.

Β΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, γραφείο ιατρού και γραφείο γραμματείας επιφάνειας Ε= 122 τ.μ.

Υπόγειο, με χρήση αποθήκης επιφάνειας Ε=164τ.μ.

Ο πρόεδρος του κέντρου Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, μαζί με τα παιδιά...

Τι δηλώνει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο πρόεδρος του κέντρου

“Κατασκευάζεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο ενώ όλοι ο χώροι του κτιρίου θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες”, λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο πρόεδρος του κέντρου Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και συνεχίζει.

Το έργο αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές για τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που παρέχει στα παιδιά που φιλοξενεί καθημερινά το Θεοδωρίδειο Κέντρο “Ορίζοντες” του Δήμου Καρδίτσας, του οποίου ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος μου έκανε την τμή να με ορίσει πρόεδρο.

Σκοπός του έργου είναι η ανέγερση ενός διώροφου σύγχρονου κτιρίου, που θα επικοινωνεί εσωτερικά με το υφιστάμενο, ώστε το σύνολο των δύο κτιρίων να στεγάσει τις ανάγκες του κέντρου.

Στο οικόπεδο υπάρχει ήδη το διώροφο κτίσμα, υφιστάμενο προ του 1955, το οποίο αγοράστηκε με δωρεά της Λυδίας Θεοδωρίδου- Μαστρογιαννίτου, στο οποίο θα γίνει προσθήκη κατ’ επέκταση του νέου κτιρίου. Τα δύο κτίρια θα είναι σε άμεση επικοινωνία εσωτερικά.

Η ολοκλήρωση του έργου θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε πολλά περισσότερα στα παιδιά που φιλοξενούμε και με τα οποία πλέον μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αγάπης, όπως φυσικά και με τις οικογένειές τους.

Το ιστορικό του κέντρου

Το ¨Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες¨ δημιουργήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και την ΑΝΚΑ, προσφέροντας υπηρεσίες σε είκοσι (20) νέους-ες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κώφωση- βαρηκοΐα. Από το Δεκέμβριο του 1999 το Κέντρο απέκτησε πλέον τη δική του μόνιμη στέγη.

Η Δωρήτρια κ. Θεοδωρίδου – Μαστρογιαννίτου Λυδία...

 

Το οφείλει στη δωρεά της κας. Θεοδωρίδου – Μαστρογιαννίτου Λυδία προς το Δήμο Καρδίτσας με την αγορά και τον εξοπλισμό του κτιρίου, αλλά και στη συμβολή του Δήμου Καρδίτσας ως προς την αναπαλαίωση του.

Καθοριστική ήταν η δωρεά ενός χρηματικού ποσού για την αγορά ενός ειδικού λεωφορείου για άτομα με ειδικές ανάγκες που έκανε ο ΟΠΑΠ πριν από πέντε χρόνια, η οποία έλυσε το βασικό ζήτημα των μετακινήσεων  των νέων του Κέντρου.

Το ¨Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες¨ του Δήμου Καρδίτσας λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι από Δευτέρα  έως Παρασκευή.

Στο Κέντρο λειτουργούν τρία εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κεραμικής, το εργαστήρι Ζωγραφικής και το εργαστήρι Παλαίωσης Βυζαντινών εικόνων. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα διοργανώνεται Παζάρι , όπου εκθέτουμε τα προϊόντα που κατασκευάζουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και τα χρήματα που συγκεντρώνονται είτε μοιράζονται στους νέους του Κέντρου είτε χρησιμοποιούνται για διάφορες ανάγκες τους.  

Σκοπός της διδασκαλίας του εργαστηρίου Κηπουρικής  είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μαθητή με σκοπό να γνωρίσει την αρμονική σχέση ανθρώπου – φύσης καθώς και τις αλληλεπιδράσεις στο οικοσύστημα.

Παράλληλα υπάρχει ομάδα Θεάτρου και κουκλοθέατρου στην οποία συμμετέχουν νέοι με νοητική υστέρηση, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσω της θεατροθεραπείας και να αποκτήσουν ψυχική ευημερία μέσω ψυχαγωγικών ασκήσεων.

Επίσης υπάρχει Ομάδα Ατομικής Υγιεινής, με σκοπό την εκμάθηση σωστής ατομικής υγιεινής σε καθημερινή βάση, υλοποιούνται προγράμματα γυμναστικής – στίβου, παραδοσιακών χορών ,μουσικοθεραπείας και κοινωνικοποίησης. Το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης  στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν την παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις, εξόδους σε κέντρα εστίασης, αναψυκτήρια,  ημερήσιες εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία κα.

Το χαμόγελο και η χαρά στο πρόσωπο ενός ανθρώπου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα υλικό αγαθό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους νέους που φιλοξενούνται στο  ¨Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες¨ του Δήμου Καρδίτσας. Με μια επίσκεψη στο χώρο, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που προσφέρει η εν λόγω δομή, τη σχέση αγάπης και προσφοράς που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υπευθύνων και των εθελοντών με τους νέους του Κέντρου.

Πρόκειται για μια δομή η οποία στέκεται όρθια από το Δήμο Καρδίτσας, την σπουδαία προσφορά των εθελοντών και τις πολύτιμες δωρεές των πολιτών. Το Κέντρο αποτελεί το δεύτερο σπίτι των νέων αυτών ανθρώπων.

Προεδρείο

Πρόεδρος: Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος

Αντιπρόεδρος: Ψημμένος Σωτήρης

Γραμματέας: Ζήση- Λιάπη Γεωργία

Ταμίας: Αγραφιώτης Βασίλης

Μέλη

Αντωνίου Ελένη

Βασιλείου – Κωστοπούλου Μαρία

Σουφλάκος Βασίλης

Κατσάρας Κωνσταντίνος

Γιαννουσάς Μιχαήλ

Παρατηρήτρια

Ζιάκα Σταυρούλα