13500 ΡΟΜΑ της Θεσσαλίας, ωφελήθηκαν από το ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 15:41

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ωφέλεια των ΡΟΜΑ όλης της Θεσσαλίας, στην ετήσια έκθεση έτους 2019 για την κοινωνική ένταξη που συζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σημαντική είναι η ωφέλεια για τους 13500 καταγεγραμμένους ΡΟΜΑ που κατοικούν στους οικισμούς των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, όπως αυτήν εμφανίζεται στην ετήσια έκθεση έτους 2019 για την κοινωνική ένταξη που συζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην έκθεση εμφανίζονται σημαντικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ο ρόλος της Ε.Ε. που χρηματοδοτεί μέσω του Ταμείου Συνοχής και του ΕΣΠΑ, την κοινωνική ένταξη ανθρώπων που για εκατοντάδες χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο.

Παιδιά που ήταν ενός κατώτερου θεού, είδαν την πολιτεία να στέκει δίπλα τους και να τους δείχνει το αληθινό της πρόσωπο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν απλόχερα τα προγράμματα της Ε.Ε. και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

 

Τα προγράμματα με ωφελούμενους τους ΡΟΜΑ

Στην δράση, βελτίωση της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής ατόμων που ανήκουν σε Περιθωριοποιημένες Ομάδες, ωφελήθηκαν οι Ρομά της Θεσσαλίας ως κύρια περιθωριοποιημένη ομάδα.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν εγκατεστημένοι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕ.Σ.Κ.Ε., πιο συγκεκριμένα:

Π.Ε. Καρδίτσας:

* στην περιοχή Μαύρικα Δ. Καρδίτσας υπάρχουν περίπου 1500 Ρομά.

* Στους Σοφάδες στον παλαιό (εντός αστικού ιστού) και στο νέο (εκτός πόλης) υπάρχουν περίπου 2460 Ρομά.

Π.Ε. Λάρισας:

* στην περιοχή Νέα Σμύρνη Δήμου Λάρισας υπάρχουν περίπου 4500 Ρομά.

* Στο Δήμο Τυρνάβου υπάρχουν 2000 περίπου Ρομά.

* Στο Δήμο φαρσάλων υπάρχουν 900 περίπου Ρομά.

Π.Ε. Μαγνησίας:

* στις περιοχές Αλιβέρι και Νεάπολη του Δήμου Βόλου υπάρχει πληθυσμός, περίπου, 1350 Ρομά και Αγίας Παρασκευής, επίσης, του Δήμου Βόλου με 400 άτομα περίπου.

Π.Ε. Τρικάλων:

* στις περιοχές Κηπάκι με πληθυσμό περίπου 1100 Ρομά και Πύργου του Δήμου Τρικκαίων 500 άτομα περίπου.

Για όλες τις παραπάνω περιοχές υπάρχει παράρτημα Ρομά (μια δομή ανά Δήμο - Καρδίτσας, Λάρισας, Σοφάδων, Τρικκαίων, Τυρνάβου, Φαρσάλων και 2 δομές στο Δήμο Βόλου, καθώς υπήρχε και στον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας που συγχωνεύτηκε με το Δήμο Βόλου), όπου εντοπίζονται οι περιθωριοποιημένες ομάδες, λειτουργούν Παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας του αρμόδιου Δήμου τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το (Π.Ε.Π.Θ.) 2014-2020, προϋπολογισμού 1.900.000,00 ευρώ.

Τα Παραρτήματα Ρομά παρέχουν Υπηρεσίες:

Υποδοχής, ενημέρωσης και υποστήριξης του πληθυσμού αναφοράς.

Συνεργασίας με Φορείς και Υπηρεσίες.

Παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ωφελουμένων, μέσω συμβουλευτικής, στήριξης και ενδυνάμωσης, διευκόλυνσης για διεκπεραίωση θεμάτων, δικαστικών, αστικοδημοτικών και νομικών εκκρεμοτήτων και μέσω δικτυώσεων με κάθε αρμόδιο φορέα και οργανισμό.

Στα παραρτήματα Ρομά της Θεσσαλίας παρέχεται το σύνολο των ανωτέρω υπηρεσιών και γενικότερα η λειτουργία τους, με τα όποια προβλήματα κατά καιρούς προκύπτουν, μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ικανοποιητική, σε αρκετές δε περιπτώσεις υποδειγματική.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν εφαρμοστεί δράσεις όπως:

- παραπομπή ωφελουμένων στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

- Κατάθεση αιτήσεων για χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για επίδομα στέγασης, επιδόματα ΟΠΕΚΑ, προγράμματα του ΤΕΒΑ/FAED, σύνδεση με τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ, αντιμετώπισης εθισμού, επανένταξης κ.α.

- Συλλογική ή και εξατομικευμένη ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας (δράσεις αγωγής υγείας) και εμβολιαστικά προγράμματα.

- Στήριξη της σχολικής φοίτησης, αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής και προγράμματα βασικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

- Ανάπτυξη συνεργασιών δικτύωσης που δημιουργούν συνέργειες.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες ενημερώθηκε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης κατά τη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα παραρτήματα, όπου αποτυπώθηκε σε ένα πρώτο γενικό επίπεδο η υφιστάμενη κατάστασή τους, ως βάση μιας συνεχούς, περαιτέρω συνεργασίας.

Παρεμβάσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Για το συγκεκριμένο πληθυσμό συνεχίστηκαν και οι παρεμβάσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν σε σχολεία τριών θεσσαλικών Νομών (Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων) με τις δράσεις οι οποίες ήταν παρόμοιες με εκείνες της προηγούμενης περιόδου, με λίγες διαφοροποιήσεις που προέκυψαν από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν και ως κάτωθι.

* Ενίσχυση της πρόσβασης και φοίτησης στην προσχολική αγωγή.

* Προσέγγιση κοινοτήτων και οικογενειών Ρομά – ενημέρωση γονέων.

* Προετοιμασία συμμετοχής παιδιών Ρομά στην προσχολική εκπαίδευση.

* Δράσεις ευαισθητοποίησης των οικογενειών Ρομά για την παραμονή στο σχολείο.

* Εμψυχωτικές δραστηριότητες παιδιών Ρομά στο νηπιαγωγείο.

* Παρεμβάσεις για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της τακτικής φοίτησης των παιδιών στα σχολεία.

* Διάγνωση αναγκών ανά σχολείο και περιοχή – ενεργοποίηση διαμεσολαβητών.

* Ενεργοποίηση μεντόρων.

* Οργάνωση της μεθοδολογίας παρεμβάσεων για θέματα εκπαίδευσης.

* Σύνδεση οικισμού καταυλισμών με τα σχολεία και διευκόλυνση της πρόσβασης.

* Προετοιμασία εκπαιδευτικών.

* Τμήματα ενίσχυσης, εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών στην εκπαίδευση.

* Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών (ΕΔΑΜ )στη Μαγνησία με εργαστήρια Ιστορίας της τέχνης, μουσικής προπαιδείας και παιδικής χορωδίας.

* Εισαγωγή παραστατικών τεχνών.

* Τμήματα Μελέτης Φροντιστηριακής Υποστήριξης.

* Εκπαιδευτικές δράσεις για την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νέων Ρομά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και ενηλίκων Ρομά.

* Οργάνωση τμημάτων αλφαβητισμού.

* Συνεργασία με τους συνεργάτες των παραρτημάτων Ρομά.

* Ενημέρωση για προώθηση σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

* Εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

* Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

* Εμψύχωση ομάδας μαθητών σε επίπεδο σχολικής τάξης – αυτοεκτίμηση –ισότητα- αποστιγματισμός.

* Ευαισθητοποίηση γονέων, γονεϊκός ρόλος, πρόληψη - προαγωγή υγείας επικοινωνία.

* Ενίσχυση εκπαιδευτικών στον διαπολιτισμικό τομέα, διαχείριση στερεοτύπων – ενδοσχολικές επιμορφώσεις.

* Επιστημονική, Τεχνοοικονομική και Διοικητική Υποστήριξη του Έργου.

* Διοργάνωση ημερίδων.

* Υλοποίηση επιμορφωτικών εργαστηρίων.

* Τακτικές συναντήσεις ανατροφοδότησης με τους εμπλεκομένους στη δράση.

* Συνεργασία και με τοπικά δίκτυα στήριξης των διαδικασιών σχολικής και κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

* Συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες Ρομά.

* Προβολή και διάχυση της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων της παρέμβασης στην ευρύτερη κοινότητα σε Τοπικό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα σχολεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες που μας κοινοποιήθηκαν από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

Συμπεράσματα

Εντυπωσιακά είναι και τα συμπεράσματα της έκθεσης από την οποία ότι η εφαρμογή των παρεμβάσεων συνεχίστηκε κανονικά και επιπλέον, αναπτύχθηκε μια σειρά νέων με συσχετισμό με την Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης (ΠΕ.Σ.Κ.Ε.).

Η απρόσκοπτη υλοποίηση των δράσεων που είχαν, ήδη, ενεργοποιηθεί, καθώς και η ενεργοποίηση νέων, συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των ασκούμενων πολιτικών ένταξης και διευρύνουν τα πεδία της.

Οι απαιτούμενες προσαρμογές πραγματοποιούνται, όπως και κατά τις προηγούμενες περιόδους, με σκοπό να απαντήσουν στα νέα δεδομένα που κάθε φορά προκύπτουν.

Η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (Ε.Σ.Κ.Ε.), όταν θα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει τη νέα βάση για την αναπροσαρμογή της ΠΕ.Σ.Κ.Ε.

Οι όποιες χρονικές μεταθέσεις είχαν προκύψει τα προηγούμενα έτη φαίνεται να καλύπτονται, πλέον, πλήρως, με μοναδική διαφοροποίηση να υπάρχει στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε κεντρικό επίπεδο.

Ο συντονιστικός ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω, κυρίως, του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης (Π.Π.Κ.Ε), ενεργοποιείται σταθερά και εκτός από την οριζόντια συνεργασία με τις δομές, πραγματοποιήθηκαν δυο οργανωμένες συναντήσεις με όλα τα Κέντρα Κοινότητας με σκοπό την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, της δικτύωσης και της προώθησης της απασχόλησης με ιδιαίτερα επιτυχή έκβαση.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα, καταδεικνύει την συμμετοχή των δήμων που σύμφωνα με την έκθεση, καταβάλουν ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες και ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους υπηρεσιών, κυρίως μέσω των Κέντρων Κοινότητας, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς και να προσφέρονται, από αυτά, όλο και περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με μοναδικό πιθανό κίνδυνο την αδυναμία πλήρους ανταπόκρισης από το υφιστάμενο δυναμικό σε περαιτέρω διεύρυνση αρμοδιοτήτων, κυρίως ως προς τη διακριτές παρεχόμενες υπηρεσίες και την αποφυγή σύγκρουσης ρόλων από τους επαγγελματίες κοινωνικούς επιστήμονες. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα πρέπει να διερευνηθεί η πρόσθετη στελέχωση των δομών και η σαφής οριοθέτηση των επαγγελματικών ρόλων. Τέλος υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερης ανάπτυξης ολοκληρωμένων υπηρεσιών από τα Κέντρα Κοινότητας και τις λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες, με την ανάπτυξη συνεργειών σε όλους τους τομείς και με την απαραίτητη υποβοήθηση από προσαρμοσμένα συστήματα επιμόρφωσης.

Γενικότερα οι δράσεις που έχουν προωθηθεί και αναπτυχθεί στον τομέα της κοινωνικής ένταξης είναι πάρα πολλές και σημαντικότατες και επιπλέον ο τρόπος εφαρμογής τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός και η περαιτέρω εξέλιξή τους προδιαγράφεται αρκούντως ευοίωνη.

#CohesionGR

#PressGreece

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ