Ο δρόμος ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ, κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στην Καρδίτσα

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 17:31

Το έργο βρίσκεται στην φάση της ασφαλτόστρωσης και η υλοποίηση του έργου έχει ξεπεράσει το 80%.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έχει φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Ένα έργο ζωής που θα φέρει πολύ κοντά πλέον τον Παλαμά στην πρωτεύουσα του νομού μας, την Καρδίτσα, είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση.

Αναφερόμαστε στην κατασκευή του έργου: “οδός ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ” που πλέον βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μιας και η υλοποίηση του έργου έχει ξεπεράσει το 80%.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έχει φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και το υλοποιεί η εταιρεία TEDRA.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αφορά στην ανακατασκευή τμήματος της Επαρχιακής Οδού 16 και ειδικότερα στο τμήμα από τη σύνδεση στον κυκλικό κόμβο Χ.Θ. 80+400 με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 (ο οποίος αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών) και την πόλη της Καρδίτσας, έως την είσοδο της πόλης του Παλαμά, συνολικού μήκους 9,2Km. Ειδικότερα προβλέπεται:

• Η καθαίρεση και η ανακατασκευή της κύριας αρτηρίας με βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και παράκαμψη του οικισμού Γοργοβιτών, μήκους 9,2Km.

• Η κατασκευή αγροτικής οδού αριστερά κατά τη φορά της χιλιομέτρησης, μήκους 5,80Km.

• Η κατασκευή αγροτικής οδού δεξιά κατά τη φορά της χιλιομέτρησης, μήκους 5,50Km.

• Η κατασκευή ισόπεδου τρισκελούς κόμβου στην είσοδο των Γοργοβιτών (πορεία από Δέλτα προς Παλαμά).

• Η κατασκευή ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ.

• Η κατασκευή ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου εντός του οικισμού Μάρκου.

• Η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου, πεζοδρομίων και φωτισμού εντός του οικισμού Μάρκου.

• Η διαπλάτυνση γέφυρας Μάρκου στην παλιά κοίτη του ποταμού Οργόζινου.

• Η κατασκευή των απαραίτητων εργασιών για την εκτροπή κυκλοφορίας μέσω των υφιστάμενων τοπικών οδών.

• Οι απαιτούμενες εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, ηλεκτροφωτισμού και σηματοδότησης,

• Δαπάνη απαλλοτρίωσης απαιτούμενης έκτασης για την εκτέλεση του έργου καθώς και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες (ΟΚΩ, αρχαιολογία κ.α.)

Το έργο αφορά σε μία από τις κύριες κάθετες οδικές συνδέσεις στο Νομό Καρδίτσας με τον Διευρωπαϊκό Οδικό Άξονα «αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)», για την εξυπηρέτηση του Παλαμά και των υπολοίπων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή του στο Νομό, αλλά και των οικισμών και κινούμενων στον οδικό άξονα Φαρκαδώνα Τρικάλων- Παλαμάς προς σύνδεση με Ε65 και Καρδίτσα.

Η σημερινή κατάσταση της οδού δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις παραπάνω λειτουργίες της και τους αντίστοιχους κυκλοφοριακούς φόρτους και υπολείπεται των προδιαγραφών που προβλέπονται από τους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου, που αποτελεί σύνδεση με τμήμα του ΔΕΔ-Μ (Ε65), σύνδεση με διαπεριφερειακή οδό, σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή της Καρδίτσας, αλλά και τοπικό δίκτυο σύνδεσης περιοχών με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, θα εξασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής σύνδεση των οικισμών των πεδινών περιοχών του νομού, ενώ μέσω του προτεινόμενου παράπλευρου αγροτικού οδικού δικτύου θα εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα με την ολοκλήρωση του έργου είναι η μείωση της χρονοαπόστασης, η αύξηση ασφάλειας στην κυκλοφορία και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, η μείωση του κόστους μεταφοράς, η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των καυσαερίων, η σύνδεση των παραγωγικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

 

Ικανοποίηση Αγοραστού

Ικανοποιημένος με την πορεία υλοποίησης του έργου, δηλώνει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και σνεχίζει: «Ο δρόμος Δέλτα Καρδίτσας – Παλαμά έχει 13,8 εκατ. Ευρώ και είναι μήκους 9,2 χιλιομέτρων, με 11 χιλιόμετρα παράπλευρων οδών. Πρόκειται για έναν οδικό άξονα ο οποίος θα εξυπηρετήσει τις ανθρώπινες κοινότητες στον άξονα Καρδίτσα, Παλαμά, Φαρκαδόνα, Τρίκαλα. Ο δρόμος ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο του δρόμου Καρδίτσας – Λάρισας με τον Ε – 65 και φτάνει μέχρι την πόλη του Παλαμά. Είναι έργο χρήσιμο για την κοινωνία και την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Αλλά και την αποτελεσματικότητα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής. Ταυτόχρονα συντηρούνται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας καθώς πραγματοποιείται μόχλευση στην πραγματική τοπική οικονομία».

 

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νούσιος

Το έργο επισκέφτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας: “Σε τροχιά ολοκλήρωσης βαίνει ένα τόσο σημαντικό έργο για την Π.Ε. Καρδίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 13.300.000 ευρώ, αφού έχουμε υλοποιήσει το 80% περίπου του έργου. Από την κύρια οδό, μήκους 9,2 χλμ, πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης στο τελευταίο τμήμα από την Τ.Κ Μάρκου έως την πόλη του Παλαμά, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο παράπλευρων οδών μήκους 11 χλμ. Σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, υλοποιούμε ένα έργο με νέες προδιαγραφές στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της ταχύτερης μεταφοράς προϊόντων. Το έργο είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ και αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα συνδέσει την περιοχή του Παλαμά με την οδό Ε-65”.

 

Ο Δήμαρχος Παλαμά

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, μας ανέφερε ότι υλοποιείται επιτέλους ένα έργο που η μελέτη του εκπονήθηκε το 1996 και δυστυχώς, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου αλλά και της τότε νομαρχίας Καρδίτσας.

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να αποκτήσει ο Παλαμάς ασφαλή πρόσβαση στην Καρδίτσα.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα βγάλει τον Παλαμά από την απομόνωση.

#CohesionGR