Σκάφος ασθενοφόρο, αποκτούν οι Σποράδες…

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 14:02

Με την χρηματοδότηση της περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 575.000 € και συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ταμείο συνοχής.

 

Μια μόνιμη συζήτηση εδώ και δεκάδες χρόνια στη χώρα μας, είναι πως θα εξασφαλίσει το κράτος ότι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι τουρίστες των νησιών μας, όταν θα διατρέξει κάποιο πρόβλημα η υγεία τους, δεν θα κινδυνέψει η ζωή τους.

Αυτό, διότι είναι αδύνατον σε κάθε νησί να υπάρξει οργανωμένο και στελεχωμένο νοσοκομείο όλωνς την ειδικοτήτων.

Σε πολλά νησιά, οι μεταφορές των ασθενών γίνεται με ελικόπτερα super puma. Όμως, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από την απόκτηση σκαφών που θα διασχίζουν με ασφάλεια την θάλασσα, παντός καιρού και θα διαθέτουν εξοπλισμό ασθενοφόρου και μονάδας αυξημένης φροντίδας.

Ένα τέτοιο σκάφος – ασθενοφόρο θα αποκτήσει σε λίγους μήνες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νησιών των Βόρειων Σποράδων.

Το σκάφος θα αποκτηθεί με χρηματοδότηση της περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 575.000 € και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ταμείο συνοχής.

 

Πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών

Την αναγκαιότητα προμήθειας πλωτού περιπολικού σκάφους, με υγειονομικό εξοπλισμό, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Σποράδων, έχουν εκφράσει με αιτήματά τους εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλονήσου.

Τα αιτήματα είχαν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Τους τελευταίους μήνες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας Θεσσαλίας, κατ´ εντολή και με τις οδηγίες του περιφερειάρχη, είχαν συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τους οποίους και πληροφορούντο τον τύπο του σκάφους, τον απαιτούμενο εξοπλισμό καθώς και την επιβαλλόμενη διαρρύθμιση, ώστε να πληροί τις τεχνικές και επιστημονικές προδιαγραφές.

Μετά την ωρίμανση του έργου, ο περιφερειάρχης κ. Κώστα Αγοραστό προχώρησε στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκκίνηση των διαδικασιών χρηματοδότησης.

Η διαδικασία προβλέπει, για την συνέχεια, το Λιμενικό Σώμα να συνάξει το τεχνικό δελτίο έργου αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης, για την προμήθεια του πλωτού περιπολικού σκάφους, με υγειονομικό εξοπλισμό, από τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας περιόδου 2014-2021, ποσού 575.000 ευρώ. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, οι κάτοικοι των Σποράδων αλλά και οι επισκέπτες των νησιών θα μπορούν να έχουν την υγειονομική κάλυψη, που δικαιούνται.

Η προμήθεια του ως άνω πλωτού σκάφους, το οποίο είναι, κατάλληλα, διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό και η αξία του εκτιμάται σε 575.000€, αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες των νησιών.

 

Θα ενταχθεί στο Λιμενικό

Η διαδικασία προβλέπει προμήθεια πλωτού μέσου (ασθενοφόρο σκάφος) που θα ενταχθεί στο στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) κατάλληλο για διακομιδές ασθενών και τραυματιών και εξοπλισμένου με υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, στελεχωμένου πέραν του πληρώματος (στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και με νοσηλευτικό προσωπικό με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ.

Το σκάφος δύναται να εξυπηρετεί αφενός περιστατικά βαρέως πασχόντων ασθενών και αφετέρου να ασκεί επιτήρηση των θαλασσίων οδών με σκοπό την παροχή βοήθειας όπου αυτή απαιτείται.

 

Στην τελική ευθεία

Το εγχείρημα της απόκτησης και διάθεσης πλωτού ασθενοφόρου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων προχωρά κανονικά, σύμφωνα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αλλά και τους σχετιζόμενους φορείς.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα τόσο σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς ανταποκρίνεται σε μία πάγια ανάγκη των κατοίκων και αίτημα των φορέων της περιοχής που έχει, φυσικά, ενισχυθεί αυτή την περίοδο, όσο και σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι οδηγεί σε σημαντικό εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και συνιστά μία υποδομή με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό.

Την περίοδο που ακολούθησε, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε και προστέθηκαν άλλα τέσσερα σκάφη, με αποτέλεσμα, πλέον, το συγκεκριμένο έργο αφορά πέντε πλωτά ασθενοφόρα, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους.

Σήμερα, οι πρώτες φάσεις της διαδικασίας προμήθειας έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, και οι σχετικές εργασίες κατασκευής των πλωτών ασθενοφόρων προβλέπεται να κινηθούν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς. Η παράδοση, φυσικά, θα είναι τμηματική, αναμένοντας το πρώτο από αυτά, που θα αφορά την περιοχή των Βορείων Σποράδων, να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο από τη στιγμή που ξεκινήσαμε το εν λόγω εγχείρημα τα αποτελέσματά του θα είναι ορατά και απτά στους πολίτες που τα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Το σκάφος θα είναι άνω άνω των έντεκα μέτρων και μέγιστης ταχύτητας άνω των 40 κόμβων, με υγειονομικό εξοπλισμό.

Συνολικά θα αποκτηθούν πέντε σκάφη. Ένα εκ των πέντε περιπολικών σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό πρόκειται να διατεθεί στην περιοχή των Βόρειων Σποράδων, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στην συνεχεία θα παραδοθούν δύο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα υπό προμήθεια περιπολικά σκάφη θα μεταφέρουν με ασφάλεια δέκα άτομα, ενώ θα φέρουν σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό, τηλεπικοινωνιακό και υγειονομικό εξοπλισμό. Το σκάφος θα φέρει υπερκατασκευή, η οποία εκτός από τον χώρο διακυβέρνησης του σκάφους θα περιλαμβάνει και ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών στον οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να εισέρχεται ειδικό τροχήλατο φορείο.

Ο θάλαμος ασθενών θα περιλαμβάνει σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό όπως: ειδική ηλεκτρική βάση απόσβεσης κραδασμών όταν τοποθετείται το φορείο ασθενούς, φορεία πολυτραυματία, καθίσματα διακομιδής ασθενούς, σανίδες ακινητοποίησης, στρώμα κενού, κλπ. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των ασθενών κατά την διάρκεια της διακομιδής ο θάλαμος ασθενών θα είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με παροχές οξυγόνου, απινιδωτές, συσκευή ανάνηψης, φορητή ηλεκτρική αναρρόφηση, συσκευές ακινητοποίησης του αυχένα, σετ συσκευών ακινητοποίησής άκρων, σετ χειρουργικών εργαλείων, και ειδικούς σάκους πρώτων βοηθειών.

Τέλος, τα σκάφη θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ενώ η παρακολούθηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από Αναγνωρισμένο Οργανισμό κατηγορίας IACS σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει θέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

#CohesionGR