Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Λύκειο Αργαλαστής

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 21:27

20 εκ ευρώ από την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων κτιρίων…

Στα πλαίσια του προγράμματος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωράει στην ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020…

Η Αργαλαστή είναι ένα ιστορικό χωριό του Νοτίου Πηλίου στο οποίο υπήρξε σχολάρχης ο ποιητής μας Κώστας Βάρναλης.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εντάξεις έργων από την περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόγραμμα«Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων στη Θεσσαλία» που χρηματοδοτείται από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια € και φορείς από όλη τη Θεσσαλία, καταθέτουν προτάσεις και εντάσσουν έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημοσίων κτιρίων.

Η Δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.

Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας και η δράση συμβάλλει στο στόχο αυτό, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων (ιδιαίτερα των παλαιών και πλέον ενεργοβόρων) οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η δράση ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων είναι μια δράση εθνικής εμβέλειας που συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενεργειακή ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης:

- Καθορίζεται η ενεργειακή κατηγορία Β ως το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μετά τις

Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) παρεμβάσεις. Η αναβάθμιση σε κατηγορία μικρότερη της Β είναι αποδεκτή μόνο για κτίρια ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 11 του ΚΕΝΑΚ.

- Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής

Ένα από τα κτίρια που εντάχθηκαν τελευταία στο πρόγραμμα είναι το Λύκειο Αργαλαστής στο Νότιο Πήλιο.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 483.142,95 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Το υφιστάμενο σχολικό κτίριο, Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, αναβαθμίζεται σε Κατηγορία Β+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Θερμομόνωση στέγης, θερμομόνωση κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης (τοποθέτηση Α/Θ) και τοποθέτηση φωτιστικών LED.

Από την λειτουργία του έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε για το έργο: «Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, το Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, εκσυγχρονίζουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Λυκείου στην Αργαλαστή, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, να προσφέρει καλύτερες συνθήκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Έχουμε σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων σε όλη την Περιφέρεια, με 90 έργα συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πράσινα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

Η Αργαλαστή

Η Αργαλαστή είναι το ημιορεινό κεφαλοχώρι στο νότιο Πήλιο, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, καθώς σε αρκετά σπίτια μπορείτε να δείτε εντοιχισμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά κτίσματα. Μπορεί να θεωρηθεί το τελευταίο μεγάλο χωριό πριν από το Νότιο Πήλιο, απέχει 40 χλμ. από τον Βόλο και έχει υψόμετρο 250 μ.

Η Αργαλαστή είναι χτισμένη σε ένα εύφορο οροπέδιο, γεμάτο ελαιώνες. Υπήρξε από τα λίγα χωριά του Πηλίου που είχε δική του παραγωγή αλευριού, σιταριού, κριθαριού και δημητριακών. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια, συκιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα δέντρα. H εύφορη αυτή γη και τα πλούσια βοσκοτόπια της την έκαναν να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.

Επί τουρκοκρατίας, υπήρξε σημαντικό σηροτροφικό, εμποροβιοτεχνικό αλλά και πνευματικό κέντρο. Ήταν πρωτεύουσα των βακούφικων χωριών και έδρα του Τούρκου βοεβόδα. Πολλοί παράκτιοι οικισμοί χρησίμευαν ως λιμάνια της Αργαλαστής. Το Λεφόκαστρο ήταν επίνειό της. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς διαθέτει αρκετά μεγάλη αγορά, εμπορικά καταστήματα, Κέντρο Υγείας, Γυμνάσιο και Λύκειο, Ταχυδρομικό Γραφείο, Aστυνομικό Tμήμα και πρατήρια βενζίνης.

Ένα από τα αξιοθέατα της Αργαλαστής είναι το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου, όπου δίδαξε, ως φιλόλογος, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, αξιοθέατο είναι το μαρμάρινο νεοκλασικό καμπαναριό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, το οποίο έχει ύψος 25 μ., τετράγωνη βάση με κάθε πλευρά μήκους 10 μ., δυο ρωσικές καμπάνες και ελβετικό ρολόι, που χτίστηκε το 1913.

Αξίζει να δείτε και τις όμορφες βρύσες του χωριού, του «Κουένη», του «Χαντζή» και του «Αϊ- Γιάννη». Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Αργαλαστής βρίσκουμε πέτρινα γεφύρια. Αξίζει να επισκεφθείτε, 4 χλμ. έξω από το χωριό προς την πλευρά του Παγασητικού, την τοποθεσία Πάου, τη βυζαντινή Μονή του Αγίου Νικολάου, χτισμένη στις αρχές του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα υπέροχο τοπίο, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές. Και να επιλέξετε για μπάνιο μία από τις όμορφες παραλίες της περιοχής, είτε τη «Μεγάλη Πάου», που απέχει 6 χλμ. από την Αργαλαστή (υπάρχει και κάμπινγκ στην περιοχή), είτε τη «Μικρή Πάου», 5 χλμ. από την Αργαλαστή, που πρόκειται για έναν πολύ μικρό οικισμό.

Είτε στη μεγάλη, είτε στη μικρή Πάου, απολαμβάνετε ήρεμα μπάνια στα καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά της με βοτσαλάκι και άμμο, ακόμα και τους θερινούς μήνες, διότι οι συγκεκριμένες παραλίες δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Και οι δύο αυτές παραλίες είναι «πνιγμένες» στο πράσινο. Λίγο πιο έξω, βρίσκεται η παραλία του Καλάμου και του Χόρτου. Στις παραλίες της Αργαλαστής εμφανίζονται θαλάσσιες χελώνες. Και εδώ, όπως και σε άλλα μέρη του Πηλίου, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις , φεστιβάλ με μουσική, χορό και θεατρικές παραστάσεις, κυρίως κατά του θερινούς μήνες. Στις 20 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι στον οικισμό Κατσιλοχώρι της Αργαλαστής για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στην περιοχή θα βρείτε άφθονα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά αρχοντικά και ξενώνες, τα οποία βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της ακτής ή ψηλότερα, στις κατάφυτες πλαγιές.

#CohesionGR