×

Προειδοποίηση

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Δεν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί φάκελοςPath: /home/www/slumdg16/alithianews.gr/www/cache/widgetkit

Το ΕΣΠΑ αναβαθμίζει ενεργειακά, δύο δημοτικά σχολεία της Καρδίτσας...

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 12:02

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου και 6ου Δημοτικού, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Καρδίτσας.

Πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων είναι η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών στα σχολεία.

Ειδικά η Καρδίτσα, διαθέτει σχολεία που έχουν χτιστεί πριν πολλά χρόνια και χρίζουν ανακαίνισης και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο Δήμος Καρδίτσας το τελευταίο διάστημα έχει κινηθεί δραστήρια προς την κατεύθυνση αυτή και έχει υποβάλει αιτήματα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να ενταχθούν σχολικά κτίρια στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Τελευταία εξέλιξη ήταν η ένταξη δύο νέων έργων στο σχετικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα μιλάμε για την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Πρόσφατα δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στο υφιστάμενο σχολικό κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας» προϋπολογισμού 240.000 € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Κύριος, δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Καρδίτσας.

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών, θερμομόνωση οροφής, αντικατάσταση υφισταμένων κουφωμάτων με νέα ανοιγόμενα αλουμινίου, τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων στην νότια όψη του κτιρίου, παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης, τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του σχολείου με νέα τύπου Led, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του κτιρίου.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε έγκριση και για τη δημοπράτηση του έργου «Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στο υφιστάμενο σχολικό κτίριο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας» προϋπολογισμού 250.000 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Δ, το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών, θερμομόνωση οροφής, αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα ανοιγόμενα αλουμινίου, παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου Led.

Με τη λειτουργία των έργων αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Δήλωση Αγοραστού

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των παραπάνω σχολικών κτιρίων, ο Κώστας Αγοραστός έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και το Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, αναβαθμίζουμε ενεργειακά ένα ακόμη σχολείο της Καρδίτσας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει με στρατηγικό σχέδιο και προγραμματισμό σε διαγενεακά έργα εκπαίδευσης που αφήνουν πίσω τους μέλλον. Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης 83 συνολικά δημοσίων κτιρίων στην Θεσσαλία, που σχεδίασε η Περιφέρεια και χρηματοδοτείται με 69,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

Β. Τσιάκος: Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε:

“Προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση δύο ακόμη σχολικών κτιρίων της Καρδίτσας. Πρόκειται για σημαντικό έργο που στοχεύει κατ’ αρχάς στη βελτίωση της κτιριακής υποδομής και τη θεραπεία ατελειών όπως η θερμομόνωση κλπ. Ταυτόχρονα θα έχουμε δύο ακόμη σχολικά κτίρια που η ενεργειακή τους αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί, τα καθιστά περιβαλλοντικά πολύ πιο φιλικά.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη μας στην υπηρεσία προγραμματισμού και στην Δ/νση Τεχνικών Έργων, που μελέτησαν και ωρίμασαν το έργο. Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για το ενδιαφέρον που έδειξε ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Συνεχίζουμε για να φτιάξουμε την Καρδίτσα που αξίζει να ζεις» καταλήγει ο Δήμαρχος Καρδίτσας.

#CohesionGR