Σπ. Ταλιαδούρος – Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 09:30

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Υπάρχουν θετικά μηνύματα  για την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Οι τράπεζες έχουν απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια. Ο τουρισμός κινείται σε αυξητικά επίπεδα. Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη τροφοδοτεί τα φορολογικά έσοδα και μειώνει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι προοπτικές για μια περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ είναι ευοίωνες.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα βήμα για να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μειώνοντας φόρους προσελκύοντας επενδύσεις και δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές.

  Νέο ιστορικά υψηλό ποσοστό ξένων επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων καταγράφηκε το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 εισέρευσαν 1,975 δις ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτωναπό το εξωτερικό.

 Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας έχει σταδιακά αλλάξει. Η χώρα μας είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας που ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα 7 δις ευρώ. Έχει προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις τεχνολογίας, ενώ οι εξαγωγές μας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσελκύουν ξένους  επενδυτές. 6,2 δις ευρώ κεφάλαια προήλθαν από το εξωτερικό. Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν ήταν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και ποτά, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και τα ακίνητα.

 Παρά τις δυσμενείς διεθνή συγκυρίες η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική απ’ ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9%  το 2022.

 Η ελληνική οικονομία δείχνει μία σταδιακή αύξηση της εξωστρέφειας της, κάτι που τείνει να διορθώσει ένα από τα πιο προβληματικά χαρακτηριστικά της κατά την τελευταία δεκαετία, όπως είναι ο προσανατολισμός της παραγωγής στο εξωτερικό και η εξάρτηση μεγάλης μερίδας των επιχειρήσεων από το κράτος.

 Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά. Η Ελλάδα προσελκύει παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς (π.χ. DigitalReality, Amazon, Google, WebServices, Microsoft, Pfizer, Deloitte, Cisco, κ.α) επεκτείνεται σε νέες αγορές, γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής.

 Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε. Τον Ιανουάριο του 2023 είναι 10.8%, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 ήταν 13,7% και τον Ιανουάριο του 2019 ήταν 17,3%. Οι επενδύσεις μειώνουν την ανεργία.

Το 2022 αυξήθηκε κατά 33,1% ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας, κυρίως λόγω της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομίας και της διάθεσης προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική οικονομία μεταβαίνει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με όχημα την αύξηση των επενδύσεων στοχευμένωνσε πέντε κύριους πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο πυλώνας των υποδομών. Η αναβάθμιση οδικών δικτύων, αεροδρομίων και λιμένων της χώρας που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την τουριστική μας «βιομηχανία» είναι καίριας σημασίας. Επίσης, η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού και υλοποιημένου αερίου, η επέκταση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μεσαίας και υψηλής τάσης, καθώς και τα μεγάλης σημαντικότητας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να καταστήσουν την χώρα μας έναν ισχυρό περιφερειακό κόμβο.

Θετική επίδραση εκτιμάται ότι θα έχει στην κατανάλωση και συνεπώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Ελλάδα πέτυχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας ΄ώστε να συνεχίζεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στις προσεχείς εκλογές, ώστε να μην ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας.