Σπ. Ταλιαδούρος: Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 11:44

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαφαίνονται για το 2024 με επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη προς τα πάνω. Επίσης, προέβλεψε και μεγάλη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,9% φέτος και στα 2,5% του ΑΕΠ για το 2024.

 Την τελευταία τετραετία η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς των διαδοχικών κρίσεων, να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κλείσει επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, να διακριθεί για τις επιδόσεις της, να αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα, να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσειυψηλές επενδύσεις, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της Ελλάδας.

 Εντυπωσιακά έκλεισε το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η χώρα μας παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα στο ΑΕΠ ύψους 3,3 δις ευρώ περίπου.

 Όλα τα παραπάνω, αποτελούν επίτευγμα που βασίστηκε κυρίως στην εφαρμογή μιας συνετής, υπεύθυνης και διορατικής οικονομικής πολιτικής, η οποία συνδύαζε την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

 Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας είναι μια καλή ευκαιρία να εδραιωθούν  τα προηγούμενα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα και να αντιμετωπισθούν τα εναπομείναντα διαρθρωτικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και να οικοδομήσει ανθεκτικότητα.

 Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

 Τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια  σε όρους μαμκροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από τους διεθνείς επενδυτές.

 Απαιτείται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα, η ψηφιοποίηση του κράτους, η βέλτιστη  αξιοποίηση  της δημόσιας περιουσίας και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που διευρύνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας, αυξάνουν την εξωστρέφεια της, τονώνουν την βιώσιμη ανάπτυξη της και θωρακίζουν την πατρίδα μας.

 Η προσέλκυση επενδύσεων είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Και η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

 Η νέα Κυβέρνηση θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την προπαρασκευασμένη επενδυτική βαθμίδα και μαζί θα έχει στη διάθεση της προς αξιοποίηση το τεράστιο απόθεμα πόρων δεκάδων δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι ικανό να φέρει γρήγορα, ορατά και προσοδοφόρα για όλους αποτελέσματα. Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ευχερής. Και  τούτο γιατί η χώρα μας έχει επιτύχει χάριν των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης  της Ν.Δ., εξαιρετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2022. Η Ελλάδα πέτυχε ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ρυθμό ανάπτυξης 6% και τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη μέσω κυρίως του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και της ισχυρής οικονομικής μεγένθυσης.

 Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρά το μικρό της μέγεθος. Απαιτείται βεβαίως να διατηρήσει την πολιτική της σταθερότητα.

 Συνεπώς, το τρίπτυχο  για να συγκλίνει η χώρα με τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι: Πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.