Σπ. Ταλιαδούρος - Αναβαθμίστηκε η Ελληνική Οικονομία

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 10:41

 Η Ελλάδα αποτελεί την θετική έκπληξη της Ευρώπης.

Παρά τις δυο μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, του κορωνοιου και του ενεργειακού/πληθωριστικού σοκ που προκάλεσε ο πόλεμοςστην Ουκρανία η Ελλάδα κατέγραψε μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία  μειώθηκε σημαντικά, ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ μπήκε γρήγορα σε πτωτική τροχιά και το τραπεζικό σύστημα βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας αποτελεσματικής οικονομικής, υπεύθυνης δημοσιονομικής και τολμηρής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η οποία συνείσεφερε σημαντικά στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Η Ελλάδα είναι σήμερα η πολιτικά σταθερότερη χώρα στην Ευρώπη. Έχει μια κυβέρνηση που εφαρμόζει φιλοαναπτυξιακές και κοινωνικά φιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες υποστηρίζονται από μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας στη χώρα θα εισρεύσουν ευρωπαϊκοί πόροι οι οποίοι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι διπλάσιοι από εκείνους που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου Μαρσαλ. Αυτοί οι πόροι αποτελούν σχέδιο ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα δημιουργούν μια ιστορική ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Μπορεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στη συνέχεια να ανέβει ψηλότερα, με αισθητή άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής συνοχής. Βεβαίως, είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον συνεισφέροντας έτσι σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας πέρυσι και η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αποτελούν περαιτέρω ουσιαστικά βήματα προς επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

 Η μεγάλη αλλαγή  που έχει σημειώσει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος, το οποίο βασίζεται πλέον στις εξαγωγές και στις επενδύσεις έχει οδηγήσει την χώρα στο να αποτελεί σήμερα χώρα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη.

Η αύξηση των επενδύσεων και οι ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η ανάκαμψη της ανάπτυξης επιτρέπει στον δείκτη χρέους να υποχωρήσει ταχύτερα. Το ελληνικό μοντέλο έχει πλέον μεταμορφωθεί. Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, πράγμα που καθιστά την οικονομία βιώσιμη.

Το οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την δεύτερη τετραετία θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία οδηγώντας την σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει όφελος για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά και για τις επόμενες γενεές.

Η ελληνική Κυβέρνηση με σοβαρότητα, σχεδιασμό και υπευθυνότητα, χαράσσει την οικονομική της πολιτική μέσα σε ένα διεθνές αρνητικό περιβάλλον. Αναμένει την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που θα της επιτρέψει να αυξήσει τις επενδυτικές ροές προς την χώρα μας. Αυτό θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος γενικότερα καθώς και για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε αναβάθμιση της οικονομίας.