Μάξιμος Χαρακόπουλος για Περιφερειακές Εκλογές και Πλημμυροπαθείς: Ο νέος περιφερειάρχης θα κριθεί στην πράξη - Να τρέξουν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 10:17

«Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει σαφέστερη εικόνα όλων μας για το τι έγινε, τι έφταιξε και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Και μακάρι οι προτροπές του να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

 Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Τάκη κατά τη συνέντευξή του στη FORMEDIA για το πόσο επηρέασαν αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πριν τη δεύτερη Κυριακή. Ερωτηθείς αν αυτές εισπράχθηκαν ως δηλώσεις «απειλής εκβιασμού» και «ως φαινόμενα αλαζονείας» για τα οποία ο πρωθυπουργός «έβγαλε κίτρινη κάρτα», ο Θεσσαλός πολιτικούς αναγνώρισε ότι «εξελήφθησαν ως μπούλινγκ στους ψηφοφόρους. Αυτό είναι αλήθεια. Φαντάζομαι ότι ο στόχος του (κ. Αυγενάκη) ήταν να συμβάλει θετικά, το αποτέλεσμα, όμως, δεν ήταν αυτό.

Σε έναν πληγωμένο κόσμο, σε έναν κόσμο ο οποίος είναι μέσα στις λάσπες, αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινής ποιότητας ζωής, έχει ερωτηματικά για την επόμενη μέρα: εάν ξαναβρέξει, θα ξαναλασπώσει τρίτη φορά το σπίτι μου στο Σωτήριο; θα ξαναβρεθώ πάλι στις λάσπες, στο Ευύδριο;

Σε αυτούς τους πολίτες, λοιπόν, χρειάζεται να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός και στον δημόσιο λόγο σου, πόσο δε μάλλον όταν ιδιωτικά τους προσεγγίζεις και πρέπει να τους προσεγγίσεις με απόλυτη κατανόηση, γιατί δικαιολογούνται να πουν και μια κουβέντα παραπάνω. Βρέθηκα στα πλημμυρισμένα χωριά, μέσα στα λασπωμένα σπίτια, άκουσα και την οργή και την αγανάκτησή τους. Θα πουν και μια κουβέντα παραπάνω και δικαιολογούνται απόλυτα. Όποιος βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες θα το κάνει. Όμως, ο πολιτικός οφείλει να είναι πιο συγκρατημένος στα αισθήματά του, ακόμη και αν νιώθει ότι αδικείται κάποιες φορές. Στον δημόσιο λόγο του θα πρέπει να είναι πολύ πιο υπεύθυνος στις προσεγγίσεις του».

Ο κ. Κουρέτας θα κριθεί στην πράξη

Σχετικά με τον νέο περιφερειάρχη ο έμπειρος κοινοβουλευτικός είπε ότι «ο κ. Κουρέτας αναμφίβολα έχει μια εικόνα τεχνοκράτη και αυτό είναι θετικό, υπό την έννοια ότι δεν έχει ταυτιστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επεδίωξαν κάποια στιγμή να τον “καπελώσουν”, και ο ίδιος διακριτικά κράτησε κάποιες αποστάσεις. Δεν είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στήριξαν στην προεκλογική περίοδο. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο και με τον πρωθυπουργό έχει καλή χημεία. Θυμούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη του περιοδεία στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε την έδρα της Βιοχημείας (στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) για να δει τη δουλειά που κάνει ο κ. Κουρέτας. Και νομίζω ότι και η πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου -που ήταν και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη για να σηματοδοτήσει αν θέλετε και την στάση της κυβέρνησης ότι θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες ανεξαιρέτως του κόμματος- πήγε καλά. Η εικόνα νομίζω είναι θετική, αλλά αρχή άνδρα δείκνυσι. Ξέρετε, πολλές φορές καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη κρινόμαστε».

Να “τρέξουν” πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «πρώτα από όλα περιμένουμε το πόρισμα των Ολλανδών τεχνικών να μας περιγράψουν πώς μπορεί να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Θεσσαλία, να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, θα είναι τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμο. Άμεσα θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να “τρέξουν” ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Αυτά που ανακοινώθηκαν είναι πολύ γενναία, δεν έχουν προηγούμενο από πλευράς πολιτείας για αποζημιώσεις και για την αγροτική παραγωγή. Μένει να τα δούμε βεβαίως στην πράξη, γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι. Και στο παρελθόν, με προηγούμενες κυβερνήσεις άκουγαν μεγάλα λόγια που δεν γίνονταν. Να τρέξουν πιο γρήγορα. 

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την κρατική αρωγή, στο Ευύδριο και αλλού. Υπήρχαν κάποιες αστοχίες, κάποια λάθη πάνω στην πίεση, δόθηκαν σε κάποια χωριά αποζημιώσεις πρώτης αρωγής που δεν δικαιούνταν, γιατί δεν τα είχε “πατήσει” το νερό, και αλλού που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα δεν την έλαβαν, αλλά συμβαίνουν και αυτά πολλές φορές».