Βελτίωση της Οικονομίας -Αύξηση των εισοδημάτων

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 09:54

Επισυμάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου       

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης κατατάχθηκε η Ελλάδα όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης της. Το Α.Ε.Π. στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,3%. Έτσι, η χώρα μας κατέβαλε την 3η θέση, μετά  την Λιθουανία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% και την Σλοβενία, όπου αυξήθηκε κατά 1,4%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η υψηλότερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πειθαρχία, οδηγεί με την σειρά της στην μείωση του χρέους. Επίσης, οι καλύτερες αυτές δημοσιονομικές προοπτικές μειώνουν τον τραπεζικό κίνδυνο και οι ισχυρές τράπεζες με την σειρά τους υποστηρίζουν μια δυναμική ανάπτυξη.

Η υψηλότερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πειθαρχία, οδηγεί στη μείωση του χρέους. Το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 52 μονάδες, από το 206% του ΑΕΠ το 2020 στο 154% του ΑΕΠ το 2024.

Αν και η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας επετεύχθη σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έχουν δημοσιονομικό  αντίκτυπο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει τον δρόμο για την μείωση του κόστους δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επίσης, ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των εισοδημάτων και τόνωση της ασφάλειας.

 Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε πλήρως από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Θετικό σημείο ήταν η ταχύτερη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα ανά τριετία από τον Ιανουάριο του 2024. Και τούτο γιατί η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% πολύ σύντομα, πράγμα που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου των τριετιών. Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού θα αυξήσει το εισόδημα τουλάχιστον 600 χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, θα έχουμε την αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10%, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 4% περίπου και την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση των εισοδημάτων και η τόνωση της ασφάλειας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι συντάξεις αυξάνονται από 1.1.2024 με βάση τον μέσο όρο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 3% με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, αυξάνεται από τον Δεκέμβριο του 2023 κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και προχωράει η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.

 Επίσης, είναι ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν άμεσα και να αφορούν  την φυτική και ζωική παραγωγή που καταστράφηκε, όπως και τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές.

 Η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δώσει έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των λελογισμένων μειώσεων στην φορολογία, ανάλογα και με την γενικότερη πορεία της οικονομίας.

 Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της προστασίας των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, εξασφάλιση ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας και με την προώθηση πολιτικών δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης.

 Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο η βελτίωση της οικονομίας να οδηγήσει σε αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.