Αντιμετωπίζεται η βία στα πανεπιστήμια

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 11:03

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου, π. Υφυπουργού Παιδείας και π. Βουλευτή Ν. Καρδίτσας

Σημαντική αλλαγή του νομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαικής ελευθερίας στους χώρους των Πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο στα Α.Ε.Ι. και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Για την ΟΠΠΙ προβλέπονται 1000 οργανικές θέσεις που θα κατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μια ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. που θα φέρει ειδική στολή και θα συνεργάζεται με τις πρυτανικές αρχές κάθε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Στόχος είναι η βελτίωση και προστασία του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Ανάλογα όργανα υπάρχουν στα ΑΕΙ των δυτικών χωρών. Για παράδειγμα, τα περιστατικά απειθαρχίας και βίας στα βρετανικά πανεπιστήμια δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Και σίγουρα βοηθάει η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας το οποίο παρεμβαίνει αν χρειαστεί.

Το νομοσχέδιο αυτό ούτε την διαμαρτυρία απαγορεύει ούτε τις διεκδικήσεις ποινικοποιεί. Κάνει κάτι πολύ απλό. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει την βία και την παραβατικότητα μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η βία στους πανεπιστημιακούς χώρους προλαμβάνεται μόνο με την μόνιμη παρουσία ομάδας προστασίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος αυτού του ακαδημαϊκού χώρου. Κανένας φοιτητής που κινείται μέσα στα όρια νομιμότητας μιας δημοκρατικής πολιτείας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Απεναντίας θα είναι ήσυχη γιατί ουδεμία ομάδα κρούσης θα μπορεί να εισβάλει πλέον στις πανεπιστημιακές αίθουσες τρομοκρατώντας καθηγητές και φοιτητές και διαταράσσοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Είναι πλέον αναγκαίο, τα πολλαπλά φαινόμενα ακραίας βίας και παραβατικότητας που εκδηλώνονται στους χώρους των δημοσίων Πανεπιστημίων, να σταματήσουν. Και τούτο γιατί η άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται, εξαιτίας των φαινομένων αυτών, οδηγούν στην ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και στην ελεύθερη διακίνηση ίδιων, εμπεδώνοντας κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρέπει οι «μπαχαλάκηδες» να πάψουν να προπηλακίζουν φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά όχι καταστροφής της δημόσιας περιουσίας.

Συνεπώς, η νομοθετική αυτή ρύθμιση σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών και της περιουσίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Κινείται άρα προς την σωστή κατεύθυνση. Και τούτο γιατί η βία δεν είναι διαμαρτυρία. Με βία όπως ήταν η ακραία επίθεση στον Πρύτανη και στα κτήρια διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καταστροφές δεν μπορούν να υπάρξουν ακαδημαϊκές ελευθερίες. Οι ακαδημαικές ελευθερίες δεν κινδυνεύουν από τα όργανα της τάξεως, αλλά από τους κάθε απόχρωσης τραμπούκους που τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές. Με βία και καταστροφή δεν μπορούν να υπάρξουν ακαδημαϊκές ελευθερίες. Οι προπηλακισμοί, οι ξυλοδαρμοί καθηγητών και η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα.

Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν είναι «ακροδέξιο» μέτρο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Είναι η φιλελεύθερη απάντηση στο απλό ερώτημα: Υπάρχουν σε άλλες χώρες δημόσια Πανεπιστήμια με «ελεύθερη διακίνηση» ναρκωτικών, παραβατικότητας, μπαχαλακισμού και μολότοφ; Αυτό είναι το ελληνικό πρόβλημα και όχι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Με το νομοσχέδιο αυτό δημιουργείται μια τομή. Προστατεύονται τα Πανεπιστήμια με ειδικό σώμα της Αστυνομίας που δημιουργείται. Υπάγεται επιχειρησιακά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επιτέλους, οι καταστροφές και οι ξυλοδαρμοί στα ΑΕΙ θα σταματήσουν. Αποτρέπονται παραβατικές ενέργειες. Δεν επιτρέπεται το Πανεπιστήμιο να είναι άντρο παραβατικότητας. Φαινόμενα που δυστυχώς από το 1974 και ύστερα εντάθηκαν. Είναι σαφές ότι μεταξύ της νομιμότητας και της ανομίας δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση καλύπτει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος. Είναι αναγκαία για την χώρα η προστασία των Πανεπιστημίων. Βελτιώνεται έτσι το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ώστε να είναι πραγματικά ένας χώρος ελέυθερης διακίνησης ιδεών και απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας. Αναβαθμίζεται το ακαδημαικό περιβάλλον των δημοσίων ΑΕΙ και επιτυγχάνεται η εξυγίανση του από νοσηρά φαινόμενα.

#PressGreece