Το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, θυμίζει ξενοδοχείο 5*

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 21:23

Την ώρα που στην Ελλάδα μαλώνουμε αν θα βγάλουμε τους παράνομους από τα πανεπιστήμια, στο εξωτερικό μοιάζουν με ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Ιδού το θέαμα που αντίκρισα όταν επισκέφτηκα το πανεπιστήμιο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τελικά, ως χώρα έχουμε μείνε πολύ πίσω και αυτό το διαπιστώνει κανείς όταν κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό και ανοίξει τα μάτια θέλοντας να δει την πραγματικότητα.

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα σας μετέφερα τις εμπειρίες μου από μια επίσκεψή μου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Σας παρουσίασα πως γίνεται στο γίνεται εκεί η ανακύκλωση των σκουπιδιών, πως είναι δομημένος και πόσο ελεύθερος είναι ο δημόσιος χώρος. Σήμερα, θα σας παρουσιάσω πως είναι ένα πανεπιστήμιο.

Περπατώντας σε κεντρικό δρόμο του Γκέτεμποργκ, αντικρίζεις ένα επιβλητικό κτίριο που γράφει με τεράστια γράμματα, GÖTEBORGS UNIVERSITET. Είναι το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Από περιέργεια, αφήνω τους υπόλοιπους και πηγαίνω προς το κτίριο. Η είσοδος είναι πεντακάθαρη, έχει παρτέρια με όμορφα λουλούδια και αν δεν έγραψε τι είναι, δεν θα πήγαινε το μυαλό σου ότι ήταν πανεπιστήμιο.

Το κεντρικό κτήριο για το Πανεπιστήμιο ανεγέρθηκε το 1904

Τελετή απονομής πτυχίων σε απόφοιτους

Μπαίνω στον πειρασμό να περάσω την πόρτα και να μπω μέσα στο κτίριο, αλλά έχω την επιφύλαξη μην με σταματήσει κάποιος φύλακας. Δεν υπάρχει ούτε φύλακας, ούτε κανένα μηχάνημα που να ελέγχει την είσοδο. Μπαίνω μέσα και μένω έκθαμβος. Η πολυτέλεια θυμίζει είσοδο ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Στην σάλα της εισόδου κρέμεται ένας τεράστιος πολυέλαιος. Το πάτωμα είναι στρωμένο με γρανίτες και όλα είναι πεντακάθαρα, τόσο που κοιτάζεις τα παπούτσια σου αν είναι καθαρά, μην τυχών και τους λερώσεις.

Σε κάποιο σημείο υπάρχει μια τουαλέτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα και βλέπω ότι είναι καθαρότερη από του σπιτιού μας. Δεν θα βρεις χαρτί πεταμένο, νερά στο πάτωμα. Όλα είναι τέλεια.

Αυτό επίσης που στην κυριολεξία σου προκαλεί έκπληξη είναι η απόλυτη ησυχία.

Σε διάδρομο του πάνω ορόφου, βλέπει κανείς φοιτητές να κουβεντιάζουν στον διάδρομο. Μιλάνε χαμηλόφωνα και δεν ενοχλούν κανέναν. Είναι ντυμένοι άψογα και φυσικά, δεν καπνίζουν, ούτε έχουν ντουντούκες όπως στην Ελλάδα.

Σε κάποιο σημείο υπάρχει ο πίνακας ανακοινώσεων που θα δει κανείς έγραφα τόσο του πανεπιστημίου, όσο και των φοιτητών. Ελάχιστα όμως μιας και όλα εκεί γίνονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

Η εντυπωσιακή σάλα του πανεπιστημίου

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο με την παρούσα νομική μορφή ιδρύθηκε το 1954.

Έχει όμως ιστορία 132 χρόνων μιας και ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά ως κολέγιο το1887 και εξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο το 1893.

Την 1η Ιουλίου 1954, το "Royal University of Gothenburg" ιδρύθηκε με βασιλική απόφαση μετά από συγχώνευση του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Το κεντρικό κτήριο για το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανεγέρθηκε στο Vasaparken 1904-07 μετά από σχέδια των αρχιτεκτόνων Ernst Torullf και Erik Hahr.

Στο πανεπιστήμιο διδάσκονται: Μουσική, τέχνη, κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες, εκπαιδευτικές επιστήμες, εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, πληροφορική , Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Ακαδημία Ιατρικής Sahlgrenska, Επιστημών Φροντίδας και Οδοντιατρικής . Η προπτυχιακή εκπαίδευση λαμβάνει χώρα κοντά στην έρευνα και οι μαθητές συναντούν συχνά διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές . Το 2000, στο πανεπιστήμιο διορίστηκε καθηγητής ο Arvid Carlsson που έχει λάβει Βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει πιστοποιηθεί περιβαλλοντικά σύμφωνα με τα πρότυπα ISO14001 και EMAS και ως εκ τούτου έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.

Μια εντυπωσιακή φοιτήτρια...

Στις αρχές του ανοιξιάτικου έτους 2019, η φοιτητική ομάδα Stay Grounded στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έλαβε επιχορήγηση για τη διεξαγωγή ενός μοναδικού πιλοτικού προγράμματος για την αειφορία. Το πρόγραμμα "Αειφόρος Ανταλλαγή Ταξιδιών" αποσκοπεί στην αποζημίωση των μαθητών ανταλλαγής και εισερχόμενων ανταλλαγών που επιλέγουν να μην ταξιδεύουν αεροπορικώς. Οι σπουδαστές που επιλέγουν να ταξιδεύουν με βιώσιμο τρόπο πρέπει να αποζημιώνονται οικονομικά.

Σήμερα, στο πανεπιστήμιο φοιτούν 26037 και έχει διδακτικό προσωπικό 3677 άτομα και διοικητικό προσωπικό άλλα 2148 άτομα.

Ο πίνακας με τους πρυτάνεις...

Οι φοιτητικές ενώσεις...

Ποιος είπε ότι και εκεί δεν υπάρχουν οι φοιτητικές ενώσεις.

Τα συνδικάτα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ συντονίζονται στα φοιτητικά σωματεία του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, γνωστά ως GUS.

Από την 1η Ιουλίου 2010 λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ τα ακόλουθα σωμματεία.

Ένωση φοιτητών Göta (Göta).

Σχολή Επιχειρήσεων του Γκέτεμποργκ (HHGS).

Ένωση φοιτητών Ακαδημίας Sahlgrenska (SAKS).

Art Fair (Τέχνη).

Πουθενά όμως δεν θα δείτε τραπεζάκια, αφίσες και ντουντούκες. Όλα γίνονται με σύγχρονο και πολιτισμένο τρόπο.

Συμπέρασμα

Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνει κανείς πόσο λάθος είμαστε στην χώρα μας. Αφήσαμε τα πανεπιστήμια να γίνουν ορμητήρια των κάθε λογής παρανόμων. Αφήσαμε τις μειοψηφίες να τα καταλαμβάνουν, τα τα κρατούν κλειστά για μήνες, να τα καταστρέφουν και να τα υποβαθμίζουν.

Ας πάρουμε επιτέλους από τους ξένους τα καλά τους και όχι μόνο τα άσχημα...

Ζαρντινιέρα στην είσοδο του κτιρίου

Στην κυριολεξία, είναι ένα πανεπιστήμιο, 5 ΑΣΤΕΡΩΝ!!!