Κύπρος και Ελλάδα, ανέδειξαν το δημογραφικό πρόβλημα

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 23:06

Κοινό είναι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, με αποτέλεσμα το δημογραφικό να είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

 Αυτά καταδείχθηκαν στην διημερίδα για το δημογραφικό που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένεια (ΠΟΠΟ) της Κύπρου με την συμμετοχή αντιπροσωπείας από την αντίστοιχη πανελλήνια οργάνωση OΠOTTE της Ελλάδας.

 Στις εργασίες πήρε μέρος και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. Του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν στην Λευκωσία οι εργασίες της διημερίδας για το δημογραφικό πρόβλημα, με την συμμετοχή όλων των συλλόγων της Κύπρου και πολλών συλλόγων από την Ελλάδα.

Την διημερίδα διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένεια (ΠΟΠΟ), ενώ σε αυτή θα συμμετείχε και αντιπροσωπείας από την αντίστοιχη πανελλήνια οργάνωση OΠOTTE της Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο της οργάνωσης Μανώλη Αχλαδιανάκη. Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος της OΠOTTE – Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας, Θόδωρος Κοντός, το μέλος του Δ.Σ. Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και αντιπροσωπεία του Συλλόγου τριτέκνων Καρδίτσας και συγκεκριμένα πέραν του προέδρου και αντιπροέδρου και οι: Γιώργος Αμβροσίου, Γιώργος Καπράνας, Σούλα Γαλάνη – Δημητρίου και Βασίλης Καπνογιάννης.

Στην διημερίδα μίλησαν οι ειδικοί με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για τις δύο χώρες, όπου καταδείχθηκε ότι δυστυχώς για την Ελλάδα και την Κύπρο η μοίρα είναι κοινή εάν οι πολιτικοί των δύο κρατών δεν πάρουν ΤΩΡΑ μέτρα.

Όχι μόνο προθέσεις και ευχές τώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αναστραφεί το κλίμα για να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές μία πατρίδα και ένα τόπο, εάν πρέπει τελικά και αν μας αξίζει.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΟΠΟ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ, έδωσαν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις δύο χώρες και στον έναν λαό.

Οι επιστήμονες έθεσαν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση με στοιχεία αδιαμφισβήτητα (δυστυχώς), φυσικά έδωσαν και τους τρόπους που μπορεί να αναστραφεί.

Οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων της Κύπρου που ήταν παρόντες έδωσαν τις ευχές τους και μας ενημέρωσαν ότι έχουν την πόρτα τους ανοιχτή.

Κύριοι εισηγητές ήταν ο Διονύσης Μπαλούρδος Διευθυντής Ερευνών (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Μελετών (ΕΚΚΕ), Οικονομολόγος – Δημογράφος και η Φαίη Μακαντάση, Αναλυτής Ερευνών, Οργανισμός Έρευνας & Ανάλυσης (διαΝΕΟσις).

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, έγινε και αδελφοποίηση των ομοσπονδιών Ελλάδας και Κύπρου.

 

Επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους

Με την ευκαιρία της διημερίδας, έγιναν επισκέψεις σε σημαντικούς ιστορικούς χώρους της μεγαλονήσου. Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα έγινε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.

Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα".

Στέκομαι με δέος μπροστά από τους τάφους των Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Και μόνο στην θέα της αγχόνης που πήρε τη ζωή τόσων παλικαριών, σε πιάνει ρίγος...

 

 

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.

Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956: Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956: Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ.

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956: Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης.

Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957: Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:

Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας και Κυριάκος Μάτσης.

Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:

Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας

Ανδρέας Ζάκος και Κυριάκος Μάτσης

Ανδρέας Παναγίδης και Μιχαήλ Κουτσόφτας

Γρηγόρης Αυξεντίου και Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Στον τοίχο του κοιμητηρίου υπάρχει η επιγραφή: «Τ' ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».

 

Ο τύμβος της Μακεοδονίτισσας

Την επόμενη ημέρα οι σύνεδροι επισκέφτηκαν τον τύμβο της Μακεοδονίτισσας. Στην Μακεοδονίτισσα βρίσκεται ο "τύμβος" στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου "Noratlas" που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι θαμμένα κάτω από τον τύμβο, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας εκτός έναν (Μοναδικός επιζήσας ήταν ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό από το φλεγόμενο αεροσκάφος) πέθαναν χωρίς ποτέ να αναγνωριστούν όλοι. Το αεροσκάφος μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά.

Η συγκίνηση και η περηφάνια ήταν μεγάλη όταν σταθήκαμε μπροστά στα μνήματα δύο πεσόντων Καρδιτσιωτών που είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο και συγκεκριμένα, του υπολοχαγού Τσουκνίδα Δημήτριο από τους Σοφάδες και τον λοχία Αθανασίου Νικόλαο από την Καρδίτσα.

 

Στο κρησφύγετο του Γρίβα - Διγενή

Συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη στο κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού.

Μεγάλη έκπληξη νιώσαμε ότι ξεναγός μας θα ήταν η 85χρονη Έλλη Χριστοδουλίδου, η γυναίκα που έκρυβε τον Γρίβα για 3 χρόνια σε ένα κρησφύγετο στο σπίτι της και έφερε το όνομα, Μαντώ Μαυρογέννους.

Πρώτη φορά που ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής χρησιμοποίησε το κρησφύγετο στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού ήταν τον Σεπτέμβριου του 1956. Από τότε και μέχρι το τέλος του αγώνα το χρησιμοποίησε ως Αρχηγείο της Οργάνωσης. Το 1961 ο Γρίβας Διγενής εξέδωσε τα απομνημονεύματα του αγώνα της ΕΟΚΑ, τα χρήματα από τα οποία χρησιμοποίησε για να δώσει υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές που σπούδαζαν στην Αθήνα. Παράλληλα με μέρος τον χρημάτων ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ αγόρασε προς όφελος του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή το 1961 την έκταση του κρησφύγετου.

 

Μπροστά στο άγαλμα του στρατηγού Γρίβα – Διγενή

 

 

Μεγάλη μας τιμή που γνωρίσαμε την 85χρονη Έλλη Χριστοδουλίδου, την γυναίκα που έκρυβε για τρία χρόνια σε υπόγεια κρύπτη τον στρατηγό Γρίβα και τελικά, πέθανε στα χέρια της.  Την είχαν δώσει το ψευδώνυμο, ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΟΥΣ...

 

 Εδώ, κάτω από τον νεροχύτη, είναι η είσοδος της κρύπτης που βρίσκεται το υπόγειο του σπιτιού. Εδώ έζησε τρία χρόνια και από εκεί συντόνιζε την ΕΟΚΑ ο Στρατηγός Γρίβας – Διγενής...

Η ιστορία του πλοιαρίου «Σειρήν»

Στον χώρο δίπλα από το κρησφύγετο βρίσκεται από το 2004 το πλοιάριο «Σειρήν» με το οποίο ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής έφτασε στην Κύπρο στις 10 Νοεμβρίου 1954. Το πλοιάριο πραγματοποίησε τρία μυστικά ταξίδια από την Ελλάδα στην Κύπρο μεταφέροντας οπλισμό για την προπαρασκευή του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο τρίτο του ταξίδι το πλοιάριο εντοπίστηκε από τους Βρετανούς και έριξε τον οπλισμό του στη θάλασσα.

Το πλοιάριο μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2004 με το αρματαγωγό «Ικαρία» από τον Πειραιά στην Κύπρο μετά την απόφαση του ελληνικού κράτους και του τότε Υπουργού Άμυνας της χώρας Ευάγγελου Βενιζέλου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει κρατικής προστασίας αφού αποτελεί το παλαιότερο ξύλινο σκάφος τύπου «Λιμπερτυ».

Στις 30 Ιανουαρίου 1974, 200.000 Κύπριοι αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, γνωστό και ως Διγενή. Ο στρατηγός της ΕΟΚΑ άφησε την τελευταία του πνοή τρεις ημέρες πριν, στο κρησφύγετό του στον Άγιο Νικόλαο της Λεμεσού, σε ηλικία 76 ετών. Ο Γρίβας πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Έλλης Χριστοδουλίδου μαζί με τις κόρες της. Τις τελευταίες μέρες, ο στρατηγός ένιωθε έντονη αδιαθεσία και καθώς η σύζυγός του έλειπε στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλίδη, όπου βρισκόταν και το κρησφύγετό του, για να μην παραμένει μόνος του.

Στην κηδεία το πλήθος του κόσμου έφθασε τις 200.000. Η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε, καθώς η σχέση του με τον Μακάριο ήταν στα όρια του εμφυλίου. Ωστόσο,οι υποστηρικτές του μετέτρεψαν την κηδεία του σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ κηρύχτηκε τριήμερο πένθος εις μνήμη του....

 

Αφιέρωμα στον Χριστοφή Τζιρτζιπή

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 οι φίλοι μας της Ομοσπονδίας τριτέκνων Κύπρου ΠΟΠΟ μας επιφύλαξαν μία μαγική βραδιά. Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή της Κύπρου Χριστοφή Τζιρτζιπή στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

 

Θαυμάσια φιλοξενία

 Αυτό που θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους Ελλαδίτες που παρευρεθήκαμε στην διημερίδα ήταν η θαυμάσια φιλοξενείς των Κυπρίων αδελφών μας.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας γραμματείας Ευθύμιος Στρούθος, αλλά και οι Χαράλαμπος Ηρακλείδης, Στέλιος Μιχαήλ, Σόλων Μ. Κασίνης, Χριστόδουλος Πιτσιρής, Αντώνης Χατζηαντώνης, Ελένη Μωυσέως, Χαράλαμπος Γεωργίου, Μάριος Χατζηγιάννης, Νίκος Χαραλάμπους και Μάριος Χρίστου, διοργάνωσαν άψογα την διημερίδα και η φιλοξενία τους ήταν άψογη.

Την αντιπροσωπεία των Τριτέκνων της Καρδίτσας φιλοξένησε η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού με την οποία έχει αδελφοποιηθεί ο Σύλλογος Τριτέκνων Καρδίτσας.

Ο πρόεδρος Νίκος Χαραλάμπους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Και συγκεκριμένα οι Άντρος Αριστείδου, Σόφη Παναγίδου, Μάριος Χατζηγιάννης, Γιάννης Ιωάννου, Άριστος Πέτρου και Μαρία Μουστάκα, μας πρόσφεραν μια απίστευτη φιλοξενία και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.