Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Τσιρογιάννη Πράντζου

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 14:24

Το αδιαχώρητο στο Πολεμικό Μουσικό για τον “ΑΝΕΜΟ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ” της Ελένης Τσιρογιάννη Πράντζου

Η Αίθουσα Ρήγας Φεραίος του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει το αναγνωστικό κοινό που  ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ποιήτριας και από πολύ νωρίς κατέκλεισε τον χώρο,  για να παρακολουθήσει την  επίσημη πρώτη παρουσίαση της ποιητικής της Συλλογής.

Αν ένα ποίημα μπορεί να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής, να μας προκαλέσει να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε για τη ζωή μας, τις επιλογές μας, τα λάθη, τους στόχους και τις σχέσεις μας με τους άλλους, ακόμη και την σχέση με τον εαυτό μας, τότε έχουν πετύχει τον στόχο τους και η ποίηση και ο ποιητής.

Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία  πως αυτός ο στόχος επετεύχθη στο  έπακρο, στην εξαιρετική παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής “ΑΝΕΜΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ”, της Ελένης Τσιρογιάννη -Πράντζου,την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο .

Την ποιητική Συλλογή προλόγισαν  διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο των γραμμάτων και της επιστήμης όπως,

Ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης Ιατρός-Βουλευτής  Κωνσταντίνος  Τσιάρας

Ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και σκηνοθέτης κ. Τασος Λέρτας

Ο Ιατρός MD, PhD  Ηπατολόγος -Παθολόγος – Διευθυντής Παθολογικής Ηπατολογικής  Κλινικής Ιασώ Γενική Κλινική και ποιητής κ Δημήτρης Κουντουράς, και

Ο Καθηγητής λογοθεραπείας, Πανεπιστημίου Πατρών και Εθνικού Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Ηλίας Παπαθανασίου, οι οποίοι στις εισηγήσεις  τους αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια  στο έργο της ποιήτριας και εξέφρασαν  την πεποίθηση ότι το αναγνωστικό κοινό θα αγκαλιάσει  τον Άνεμο Ταξιδευτή, και θα ταξιδέψει μαζί του,στους μαγικούς δρόμους της ποίησης, μέσα από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της.

Η συγγραφέας λαμβάνοντας τον λόγο, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για την μεγάλη ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού καθώς και των φίλων και των συμπολιτών της και ευχαρίστησε θερμά   τους ομιλητές για τα ιδιαίτερα τιμητικά  λόγια τους για αυτήν και το έργο της.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης  καθώς και  τον καταξιωμένο ποιητή κ Δημήτρη Ιατρόπουλο  για την κριτική σημείωση που έγραψε καθώς δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην παρουσίαση.

 Ο γνωστός ποιητής αναφέρει για την ποιητική συλλογή “Ανεμος Ταξιδευτής” μεταξύ άλλων και  τα εξής :

“Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι της Ποίησης, της Ελένης, και της ποίησης της Ελένης,απόψε θα απολαύσετε μια ξεχωριστή βραδιά, όπου ιδιαίτεροι άνθρωποι των Γραμμάτων,

θα σας ταξιδέψουν στον ποιητικό κόσμο της Ελένης Τσιρογιάννη-Πράντζου.

Επίσης, μέσα στο βιβλίο που θα αποκτήσετε,

υπάρχει και ένα Επίμετρο με αναλυτικές, ξεχωριστές μελέτες, για τον Άνεμο τον Ταξιδευτή της Ελένης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν χρειάζεται, εγώ κάτι να πω, για το έργο της, αλλά για την ίδια και το τσαγανό της, να εκδίδει και να  βγάζει στον αφρό αυτό που ομολογεί σ΄ ένα στίχο της:

"Μια ιστορία σιωπής στο ημίφως θαμμένη

που καρτερεί την αθωότητα να ξεκλειδώσει".

Και μάλιστα μέσα σε μίαν εποχή πνευματικής αφυδάτωσης, όπου τόσο καλά γνωρίζει ότι:

"Η πιο ωραία παράσταση  ώρα μηδέν χωρίς θεατές".

Δέχτηκα λοιπόν με χαρά, το κάλεσμά της να σας πω μίαν καλησπέρα, γιατί και μονάχα ο παρακάτω στίχος  της να αποτελούσε όλο το βιβλίο, θα με έφερνε απόψε εδώ μαζί σας.

Είναι αυτός ο στίχος λοιπόν που μας λέει η Ελένη:

"Επιμένω να υπογράφω με το χαμόγελό μου..."

Και θα κλείσω αυτές τις 200 λέξεις της καλησπέρας μου σε σας, με μια μεταφυσική υποδοχή:

Ελένη μου,σε καλωσορίζω στη μαγική συντεχνία των αληθινών Ποιητών, εδώ που ανήκεις..”

Την παρουσίαση  η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Καρδίτσας, συντόνισε  η Δημοσιογράφος  Ντέπη Στενού , την Απαγγελία  αποσπασμάτων από την Ποιητική  Συλλογή  έκανε ο Ηθοποιός κ. Γιώργος Κουσκουλής ενώ  η εκδήλωση  πλαισιώθηκε Μουσικά από τις διακεκριμένες μουσικούς κα Στέισυ Κουλούρη στο πιάνο  και την κ. Βάνια Παπαδημητρίου  στο βιολοντσέλο.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ Αγγελική Ψακη- Κωβαίου.

Η  εξαιρετικά επιτυχημένη βραδιά έκλεισε με την μικρή δεξίωση από εκλεκτά προϊόντα της Καρδίτσας, τόπου καταγωγής της ποιήτριας, που προσέφεραν  οι : Γιώργος Χατζόπουλος “Φούρνος Αγράφων”

Θωμάς Πλιάσας  “Καραγκούνικο λουκάνικο” ,Οικογένεια Γαιτανίδη τυριά- γαλακτοκομικά, Τσιανάβας αλλαντικά, Ελίνα Καρά “Cake and the City “ και Κάβα ποτών Καραμήτρου

Την ξεχωριστή παρουσίαση παρακολούθησαν  μεταξύ άλλων  οι Βουλευτές Καρδίτσας  κ. Ασημίνα Σκόνδρα και κ. Αριστοτέλης Σπανιάς, ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ . Στέφανος Κούτρας, ο  διακεκριμένος στιχουργός κ Βασίλης  Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ Λόγου και Τέχνης κ Νίνα Διακοβασίλη, η Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου και Πρόεδρος της Φιλοζωικής Χαλανδρίου  κ. Έπη Λέρτα, ο Ποιητής και νομικός κ Ιωάννης Θεοδοσίου, ο κ Γιώργος Σκόνδρας, ο  ερμηνευτής και Πρόεδρος της Ένωσης τραγουδιστών κ. Λάμπρος Καρελάς, η κ. Κορίνα Δαμουλιάνου ηθοποιός δημοτική σύμβουλος Δήμου Καλλιθέας, ο γνωστός γλύπτης κ. Γιώργος Ρούσσης, ο κ. Γιώργος Γιαννάκης εκδότης, η κ. Κρίστα Κρεβέση, η κ. Εθέλ Κοντού και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.