Μέρες Παράδοσης 2024

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 14:59

Μια εκδήλωση-θεσμός που μετράει 35 χρόνια ζωής, όσα και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνα «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας (1989-2024).

 Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας κάθε χρόνο  επιλέγει μια θεματική ενότητα, που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία,  και γύρω από αυτή προγραμματίζει την ετήσια δουλειά του. Ένα μέρος της παρουσιάζει στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», που είναι μια απ’ τις μακροβιότερες εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αφού ξεκίνησαν από το 1989 με μουσικοχορευτικό, κυρίως,  πρόγραμμα. Από το 2000  ο Απόλλωνας έκανε μια στροφή, όσον αφορά το περιεχόμενο των εκδηλώσεων «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», εντάσσοντας προσυνεδριακές ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια και κάθε δυο χρόνια πανελλήνια συνέδρια, θέλοντας ν’ αφήσει μια παρακαταθήκη γραπτών στοιχείων και ντοκουμέντων στις επόμενες γενιές. Και τα κατάφερε· παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό τούς αντίστοιχους τόμους πρακτικών των  8 πανελλήνιων συνεδρίων.

Φέτος ετοιμάζει το  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη  του 2025. Τα συνέδρια του Απόλλωνα πολύ γρήγορα καθιερώθηκαν σαν εκδηλώσεις ευρείας απήχησης από τη Νομαρχία Καρδίτσας (παλαιότερα)  την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας (σήμερα) και τον Δήμο Καρδίτσας, που είναι οι κύριοι  συνδιοργανωτές και φυσικά πάντα με την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάκτορες, μελετητές, ερευνητές και λαογράφοι ανταμώνουν κάθε δυο χρόνια στη φιλόξενη πόλη μας, την Καρδίτσα, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάδειξη νέων στοιχείων της ιστορίας και της λαϊκής μας παράδοσης και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα σε κάθε κάλεσμα οι αιτήσεις συμμετοχής στα συνέδρια να ξεπερνούν το όριο που έθεσαν αρχικά οι οργανωτές, πράγμα που ανάγκασε στο 4ο και 5ο  συνέδριο να καθιερώσουν τις παράλληλες συνεδρίες, ώστε να δώσουν βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εισηγητές να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Το θέμα που επέλεξε ν’ αναδείξει φέτος το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ¨Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2024» είναι: «Δημοτικό τραγούδι-Νέα πλαίσια και δυναμικές». Η έρευνα του δημοτικού τραγουδιού δεν στερεύει ποτέ. Παραμένουν πτυχές αδιευρεύνητες, ενώ κάθε εποχή επανεξετάζει και συνομιλεί με τον δικό της τρόπο, όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Μέσα του υπάρχει μια δύναμη εν υπνώσει που, αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να ανοίξει δρόμους, ώστε ν’ επανεκτιμήσουμε την αξία του. Για το «Καλωσόρισες» στις φετινές ετήσιες εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης» το Σάββατο 20-4-2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ, το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ετοίμασε τη μουσική παράσταση με τίτλο «Τραγουδώντας στα χνάρια των προγόνων μας».

 Η έναρξη θα γίνει με το τιμητικό αφιέρωμα στη Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έχει στις αποσκευές της ένα ογκώδες ερευνητικό και συγγραφικό έργο που αφορά στην αναγνώριση και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Το αξιόλογο συνολικό έργο της θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Καραμανές, συνεργάτης της για πολλά χρόνια που τη διαδέχτηκε στη θέση της. Διαχρονικά από το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» τιμήθηκαν: o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μερακλής, οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Ευάγγελος Αυδίκος, ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, η τραγουδίστρια και ερευνήτρια Δόμνα Σαμίου, ο τραγουδιστής και μουσικός Χρόνης Αηδονίδης, ο λαογράφος και ακούραστος εργάτης της λαϊκής μας παράδοσης Παναγιώτης Μυλωνάς, ο εκπαιδευτικός και τραγουδιστής Χρυσόστομος Μητροπάνος κ. ά.

Μετά το τιμητικό αφιέρωμα στην Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη αξιόλογες χορωδίες από την Καρδίτσα και άλλα μέρη της Ελλάδας, θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας. Πρόκειται για τα μουσικά σύνολα: 1 )Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα και πέριξ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», 2) Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, 3) Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Σωματείου Διάσωσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η ΨΗΦΙΔΑ, 4) Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων Ιωαννίνων, 5) Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων  Παραδοσιακού τραγουδιού «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» και 6) το Σύνολο Παραδοσιακής  Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας.

Την Κυριακή στις 10.30 π.μ. και στον ίδιο χώρο αξιόλογοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάκτορες και ερευνητές θα δώσουν τα πρώτα στοιχεία για την αξία, τις δυνατότητες και την εξελικτική πορεία του παραδοσιακού τραγουδιού στην Ημερίδα που φέρει τον τίτλο «Δημοτικό τραγούδι: Νέα πλαίσια και δυναμικές». Θ’ ανακοινώσουν οι: 1) Θωμάς Μπακαλάκος, Συνθέτης 2) Δρ Σόνια Κοζιού, Εκπαιδευτικός 3) Δρ Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών 4) Μάνος Ιωάννης, Αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας-Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Δρ. Θεοδώρα Γκουράνη, Μεταδιδακτορική Eρευνήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 5) Στιβανάκη Ευανθία, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. 6) Βε Μαρία, Φιλόλογος M.E.d, Μουσικός-Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Λαμίας, Υποψήφια Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Παπακώστας Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι ερευνητές, οι λαογράφοι, οι φίλοι του παραδοσιακού τραγουδιού, οι εκπαιδευτικοί και όσοι δραστηριοποιούνται στους πολιτιστικούς συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, σίγουρα θα γνωρίσουν πολλά και νέα στοιχεία μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης 2024»