(Ντρο)πολογία σκάνδαλο ξεπλένουν τους αιρετούς...

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 13:55

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη και βάζει τέλος σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι απαντούν το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με το ΚΚΕ είναι τα κόμματα που ψήφισαν στη βουλή την τροπολογία – σκάνδαλο.

Την τροπολογία ψήφισαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. ΠΑΡΩΝ ψήφισε το ΜΕΡΑ25. Κατά ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση).

Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα το ΚΙΝΑΛ και η Υπεύθυνη Τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το σάλο, θα έρθει νέα τροπολογία τη Δευτέρα η οποία θα διευκρινίζει πως οι υποθέσεις που είναι στο τελικό δικαστικό στάδιο δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην προηγούμενη τροπολογία.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη και βάζει τέλος σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα το ΚΙΝΑΛ και η Υπεύθυνη Τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισα  Ευαγγελία Λιακούλη.

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Με τροπολογία ΝΔ , που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, “διαγράφουν” ακόμη και κακουργήματα εκλεγμένων και υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης! Πανελλαδική διάσταση έλαβε το θέμα της πρωτοφανούς και ύπουλης παρέμβασης της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στο δημοσιονομικό έλεγχο, με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «ναι ».

Μια τροπολογία και μάλιστα με πρόταση ενός μόνο βουλευτή, την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός Εσωτερικών, κατέλυσε τον δημοσιονομικό έλεγχο- ακόμη και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και επενέβη ωμά στο χώρο της Δικαιοσύνης, αφού εξαλείφει με μονοκονδυλιά πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αιρετών και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, σε βάθος χρόνων, ακόμη και κακουργημάτων, με αντικείμενο κατάχρησης εκατομμυρίων, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου!

Ολόκληρη η ανακοίνωση στην σελίδα 4.

Αντιδρά και η Φωτεινή Πιπιλή

Χαρακτηριστικά, με ανάρτησή της στο Facebook η Φωτεινή Πιπιλή αναφέρει ότι η τροπολογία την βρίσκει αντίθετη και σημειώνει ότι πέρασε από χέρι σε χέρι χωρίς να υπάρξει ενημέρωση ώστε οι βουλευτές «να γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους, ποιες περιπτώσεις και πρόσωπα αφορά ώστε να κρίνουν το δίκαιον ή μη της τροπολογίας».

«Δηλώνω δημοσίως και κατηγορηματικά πως η τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή σε νομοσχέδιο ο Υπουργός Εσωτερικών για την "αίρεση του αξιόποινου των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.19" και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΙΝΑΛ, με βρίσκει αντίθετη.

Ο λόγος, το ότι πέρασε από χέρι σε χέρι χωρίς να ενημερωθούμε ώστε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, ποιες περιπτώσεις και πρόσωπα αφορά ώστε να κρίνουμε το δίκαιον ή μη της τροπολογίας».

«Αυτά είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ενδελεχώς. Οι παρεμβάσεις τις Νομοθετικής Εξουσίας σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Δικαστική Εξουσία, ενέχουν ένα πρόβλημα. Διότι αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα της διάκρισης των εξουσιών και των λειτουργιών και της ισοτιμίας έναντι του νόμου.»

Αντίδραση και από Τζαβάρα

«Αυτά είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ενδελεχώς. Οι παρεμβάσεις τις Νομοθετικής Εξουσίας σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Δικαστική Εξουσία, ενέχουν ένα πρόβλημα. Διότι αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα της διάκρισης των εξουσιών και των λειτουργιών και της ισοτιμίας έναντι του νόμου.»

Αυτό ανέφερε ο νομικός, Βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στα ΜΜΕ και κληθείς να σχολιάσει την τροπολογία κατατέθηκε από τον επίσης Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νικήτα Κακλαμάνη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019”!

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι πληροφορήθηκε για την τροπολογία αλλά δεν είχε εικόνα πόσους και ποιους αφορά.

Πάντως, το εύρος ισχύος της ψηφισθείσας τροπολογίας, για όλα τα προηγούμενα χρόνια έως και την 31 Ιουλίου 2019, γεννά τη βεβαιότητα ότι αφορά πάρα πολλές περιπτώσεις, αιρετών και υπαλλήλων, δήμων, περιφερειών και πρώην νομαρχιών, με τα ποσά τα οποία θα απολέσει το ελληνικό δημόσιο να εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ξεπλένουν Ψωμιάδη, Πατούλη, Παπανικολάου κ.λ.π.

Από τους μεγάλους ευνοούμενους αυτής της γενναιόδωρης νομοθετικής ρύθμισης είναι οι αδελφοί Ψωμιάδη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης Διονύσης, μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μπλεξίματα με την δικαιοσύνη έχουν για παρόμοια ζητήματα ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αμαρουσίου, ο δήμαρχο Γλυφάδας - και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ- Γ. Παπανικολάου και δεκάδες δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι οικονομικών σε όλη την Ελλάδα προσκείμενοι σε όλα τα κόμματα.

Τι εκτιμά έμπειρος νομικός

Η Voria.gr έθεσε σε πολύ γνωστό νομικό της Θεσσαλονίκης, με πολύ μεγάλη πείρα σε ποινικές υποθέσεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση, το ερώτημα κατά πόσο η ψηφισθείσα διάταξη επηρεάζει την υπόθεση των αδελφών Ψωμιάδη. Η πρώτη επισήμανσή του ήταν ότι “ο σκοπός της διάταξης είναι ξεκάθαρος: να ξεπλυθούν όσες δαπάνες έγιναν παράτυπα αλλά παρ' όλα αυτά πληρώθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, εάν αυτές οι δαπάνες έχουν και ποινικό σκέλος, έχουν ασκηθεί δηλαδή ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, αίρεται το αξιόποινο. Δηλαδή η διάταξη αυτή τα καθαρίζει όλα, ασχέτως του σταδίου διερεύνησης της υπόθεσης. Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και δίκη που είναι σε εξέλιξη”, αναφέρει.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την υπόθεση με τα “45αρια” ο νομικός εξηγεί ότι “το δικαστήριο θα γίνει γιατί υπάρχει αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα. Επειδή η διάταξη οδηγεί σε άρση του αξιοποίνου, το δικαστήριο θα κληθεί εξ αρχής να ερμηνεύσει εάν αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τις δύο κατηγορίες και εάν κρίνει ότι εφαρμόζεται θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο και να παύσει τις διώξεις”.

Συμπληρώνει, δε, πως “κατά την κρίση μου, εφόσον πληρώθηκαν τα 45αρια, νομίμως ή παρανόμως, δεν έχει σημασία, όπως επίσης και οι άλλες δύο συμβάσεις, εμπίπτουν στην ψηφισθείσα διάταξη και άρα, παύουν οι διώξεις σε βάρος όλων των κατηγορουμένων”.

Απάντηση ΥΠΕΣ σε δημοσιεύματα για τροπολογία Κακλαμάνη

Ξεκάθαρη και διαφανής η τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), δεν υφίσταται συγκάλυψη, αφορά μόνο νόμιμες πράξεις που έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΣ.

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με τη βουλευτική τροπολογία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη και έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο 4735/2020, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες».

Τι απαντά για την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέση παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του Νικήτα Κακλαμάνη που υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. (Ψήφισε ΠΑΡΩΝ το ΜΕΡΑ25. Ψήφισε κατά το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση).

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από παράνομες πράξεις, αποτελεί μόνο ένα φίλτρο έτσι ώστε υπάλληλοι και αιρετοί να μην διώκονται για νόμιμες υπογραφές τους για τις οποίες είχαν λάβει ΔΙΠΛΗ έγκριση από ΥΔΕ και ΕΣ.

Καράογλου: Θα έρθει νέα τροπολογία τη Δευτέρα

"Υπάρχει πολιτική βούληση να έρθει νέα τροπολογία τη Δευτέρα η οποία θα διευκρινίζει πως οι υποθέσεις που είναι στο τελικό δικαστικό στάδιο δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην προηγούμενη τροπολογία. Θεωρώ ότι ήταν κάτι που διέφυγε της προσοχής των συντακτών (σημ: της τροπολογίας) και προφανώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα", απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.