Επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων στον Παλαμά

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 11:38

Οι 11 μόλις ψήφοι της διαφοράς με τον πρώτο συνδυασμό του Σωκράτη Δασκαλόπουλου, σε έναν δήμο που ψήφισαν 9.508 πολίτες είναι πολύ μικρό και οδηγεί την ηττηθείσα παράταξη του Γιώργου Σακελαρίου στην απόφαση να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και επανέλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. . 

Ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα παίχτηκε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στον Παλαμά.  Οι συνδυασμοί του Σωκράτη Δασκαλόπουλου και του Γιώργου Σακελαρίου, πήγαιναν ψήφο – ψήφο μέχρι που μετρήθηκαν και τα τελευταία ψηφοδέλτια και το τελικό αποτέλεσμα έδειξε νικητή τον πρώτο με μόλις 11 ψήφους διαφορά.

Ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος πήρε 4.575 ψήφους και ποσοστό 50,06% και ο Γιώργος Σακελαρίου 4.564 ψήφους και ποσοστό 49,94%.

Επίσης, στις κάλπες βρέθηκαν και 190 άκυρα ψηφοδέλτια που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο 2% των ψηφοδελτίων, αλλά και 179 λευκά ψηφοδέλτια που αντιστοιχούν στο 1,88% των ψήφων.

Ο Γιώργος Σακελαρίου αρχικά με δηλώσεις του, ευχαρίστησε τους δημότες του Παλαμά ου τον εμπιστεύτηκαν για δύο τετραετίες. Δήλωσε ακόμη ότι ο συνδυασμός του και αυτός προσωπικά έδωσαν έναν γώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες και ότι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό, ι θα στηρίξει την δημοτική αρχή που επέλεξαν οι Παλαμιώτες και θα κάνει υγιή και εποικοδομητική αντιπολίτευση και όχι αυτή που γινόταν μέχρι τώρα.

Είπε ακόμη ότι αν δεν υπήρχαν οι πλημμύρες το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Από την πρώτη στιγμή όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Την Δευτέρα, μετά από ώριμη σκέψη και μιλώντας και με τους υποψήφιους του συνδυασμού του, αποφάσισαν να ζητήσουν την  επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και επανέλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. και μάλιστα όρισαν δικηγόρο για να διερευνήσει την σχετική διαδικασία.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το Άρθρο 76 «Προθεσμία για την άσκηση της ένστασης Τροποποίηση του άρθρου 248 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας

«Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης (πέντε ημέρες) με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί.

Οι συνδυασμοί ή οι υποψήφιοι που εντοπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανακαταμέτρησης στα πρωτοδικεία.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα τελειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 Ένα πρόσφατο παράδειγμα

Ένα πρόσφατο παράδειγμα επανακαταμέτρησης συνέβη στον Δήμο Νίκαιας Αττικής, όπου ο υποψήφιος Κώστας Μαραγκάκης, ο οποίος είχε βγει πρώτος στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 με ποσοστό 42,80% και είχε διαφορά από τον δεύτερο πάνω από 20 μονάδες, δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που δόθηκαν από τους εκλογικούς αντιπροσώπους και έδωσε στη δημοσιότητα η Singular Logic.

Ωστόσο, ο Κώστας Μαραγκάκης μετά από ενστάσεις, καταγγελία για νοθεία και αίτημα για επανακαταμέτρηση ψήφων, διαπιστώθηκε 5 μέρες μετά και από το Πρωτοδικείο της περιοχής ότι το αποτέλεσμα ήταν παντελώς λανθασμένο, καθώς βρέθηκαν πάνω από 100 ψηφοδέλτια που τελικά του καταμετ΄ρηθηκαν και εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43,09%.