ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, μετά από πρωτοβουλία που έλαβαν Ολλανδικές φιλοζωικές οργανώσεις πριν από 14 χρόνια. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων και τις δύσκολες, αν όχι άθλιες, συνθήκες υπό τις όποιες διαβιούν.

Με αφορμή αυτή την επέτειο η Κτηνίατρος Βράντζα Παναγιώτα βρέθηκε, την Παρασκευή 19-4-24, στο ΕΠΑΛ Μουζακίου και συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το νομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις των φορέων είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε.  Αυτό όμως που κυρίως απασχόλησε τη συζήτηση ήταν οι ευθύνες κάθε πολίτη, σε μια κοινωνία που οφείλει να σέβεται τη ζωή όλων των πλασμάτων. Μέσω της φιλοζωίας και της προστασίας των αδέσποτων ζώων μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο  με την αλληλεγγύη κυρίαρχη για όλους εκείνους  που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, η υπεύθυνη υιοθεσία και μέσα από προσωπικές εμπειρίες, τα απροσδόκητα οφέλη, συναισθηματικά και ψυχολογικά, που προσφέρει ο δεσμός ανθρώπου και ζώων.

Η καθιέρωση αυτής της ημέρας ως Πανελλήνιας  Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας αποτελεί το εφαλτήριο για ενημέρωση και δράσεις, που μπορούν να εξελίσσονται ολόκληρο το χρόνο. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών δεν βοηθά μόνο τα ίδια αλλά κυρίως συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο δίκαιης και πιο ανθρώπινης. 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βράντζα για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία της στο Σχολείο μας!